Лайм

4 простих способи заспокоїтися та опанувати себе у стресовій ситуації

Перевірте дієвість цих практик на собі

У житті кожної людини бувають ситуації, які змушують добряче понервувати. Але подолати не найприємніший стан можна за лічені хвилини, якщо тільки дізнатися про кілька спеціальних технік.

Детальніше про те, які методи існують для швидкого заспокоєння, розповів лікар-психіатр, кандидат психологічних наук Спартак Субота. Кожній із психологічних практик, які перераховані нижче, він дав свою назву.

Фото: instagram.com/spartaksubbota

"Почекай"

Якщо у житті відбулася стресова ситуація, треба дати собі час все осмислити та зрозуміти. "Перше – зрозумійте, де ви відчуваєте стресову ситуацію, в якій частині тіла? Друге – дайте цьому стану назву. Ви можете сказати слово "гнів" або ж дати негативній емоції своє ім'я. Наприклад, дракон. Третє – назвіть причину, чому так сталося "Я відчуваю почуття [назва], воно знаходиться тут [у якій частині тіла] тому що... У такому разі в рази підвищується ймовірність того, що ви передумаєте реагувати агресивно на подію, яка вас дратувала", - пояснив експерт.

Фото: unsplash.com

"Знайди другу причину"

Для цього необхідно розглянути стресову ситуацію під різними кутами. У процесі ви зрозумієте, що справжня причина, яка розсердила вас, полягає зовсім в іншій події. "Уявимо ситуацію: ваша кохана людина не відповідає на дзвінки та повідомлення. У вас виникає відчуття роздратування, ви сердитесь і думаєте, що вона вас ігнорує і не любить. Тепер подивимося на ситуацію під іншим кутом: з нею могли статися якісь труднощі, вона могла втратити або забути телефон, або вона просто спить. Зрозумівши, що є якісь обставини, за яких кохана людина не може дати відповіді тут і зараз, ви зможете швидше заспокоїтися", - сказав Субота.

Фото: unsplash.com

"Відійди"

"Особливість цієї техніки полягає в тому, що наш мозок не завжди може розрізняти де реальність, а де ні. Якщо трапляється стресова подія, цю саму подію нам потрібно уявити, як якусь кімнату з купою мотлоху. Візуалізуйте собі цю картину. Після чого уявіть, як ви виходите з цієї кімнати і закриваєте її. А ключа, щоб увійти назад, у вас немає. У такому разі мозок вірить, що ми дистанціювалися, і тривалий проміжок часу не дозволить нам думати про це", - розповів Спартак про наступну ефективну техніку.

Фото: unsplash.com

"Уяви собі рішення"

"Якщо ви заздалегідь продумаєте всі можливі виходи зі стресової ситуації, то ваш мозок це запам'ятає, і в подібній ситуації з'явиться більше шансів запобігти будь-яким труднощам", - заявив фахівець.

Субота запропонував для прикладу уявити таку ситуацію: ви хочете подати резюме на посаду, про яку давно мріяли, але вас зупиняє страх. У такому разі уявіть, що буде, якщо ви отримаєте відмову. Після чого починайте вибудовувати новий план дій: оновіть резюме, перегляньте інші актуальні вакансії, знайдіть альтернативне рішення. "Подібна техніка дозволяє не боятися того, що може не статися", - резюмував психоаналітик.

  • Дізнайтеся про те, як подолати депресію. Так, для початку необхідно зрозуміти, що ж змушує вас впадати у відчай: погана погода, неправильне харчування, поганий режим сну, або все вказане разом.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати