Лайм

Чому пропадає спатифілум: популярні помилки та як врятувати рослину

Вчасно усунена проблема зберігає гарний зовнішній вигляд кімнатного улюбленця

Спатифілум у народі прийнято називати "жіноче щастя", "жіноча квітка" або "квітка кохання". Тому зовсім не дивно, що його дарують виключно жінкам, причому подарувати такий презент повинен тільки чоловік. Особливо сильний "заряд" у рослини, яку дарує чоловік своїй коханій, або батько - своїй дочці, брат - сестрі.

Існує також прикмета, згідно з якою пишне та рясне цвітіння спатифілуму зробить його володарку щасливою, подарує благополуччя та покращить енергетику в будинку. Але що робити, якщо квітка почала пропадати? Відповідь проста: врятувати її можна, якщо правильно визначити причину і вчасно вжити необхідних заходів.

Фото: Pinterest

Чому зникає спатифілум?

  • Одна з найпоширеніших причин полягає у надлишку органіки та азотних добрив. Щоб виправити ситуацію, необхідно пересадити домашню рослину з частковою заміною або додаванням нового ґрунту. У ситуації зі спатифілумом слід пам'ятати важливе правило: краще не догодовувати, ніж перегодовувати.
  • Друга можлива причина може ховатися у пересадці спатифіллуму в занадто просторий горщик. У такому випадку краще замінити ємність на більш відповідну за розміром.
  • Третя ймовірна причина: "жіноче щастя" не цвістиме, якщо воно тривалий час зростає при низькій температурі, а також при недостатньому освітленні.
  • Четверта - спатифілум може пропадати через надмірне поливання. У цьому випадку листя починає чорніти і в'янути. Якщо ж листочки обм'якли і втратили гнучкість - значить рослині, навпаки, не вистачає вологи.
  • Із кімнатною квіткою може статися сонячний опік – листочки втрачають не тільки здоровий колір, але й свою пружність.
  • Шоста причина того, що рослина пропадає, може таїтися в неоднорідному грунті - він добре вбирає вологу, але навколо кореневої системи утворюється жорстка грудка, яка перешкоджає проникненню кисню до коріння. Щоб врятувати квітку, потрібно дістати спатифілум з горщика. Максимально очистити коріння від старого ґрунту. Після чого пересадити його в новий грунт, не забувши створити хороший дренаж.
  • Загниття коріння – ще одна причина, яка потребує рішучих дій. Необхідно своєчасно: дістати рослину з горщика, оглянути коріння та видалити гнилі частини за допомогою ножа. Потім пересадити спатифілум.

Фото: Pinterest

Як правильно доглядати за спатифілумом в домашніх умовах?

  • Рослина потребує хорошого освітлення без прямих сонячних променів. Найкраще підійдуть східні або західні сторони будинку.
  • Температура у зоні вирощування має бути не нижче 22 градусів.
  • Рослину рекомендується поливати регулярно теплою (відстояною чи кип'яченою) водою. Також важливо стежити за тим, щоб не було застою вологи – вся вода після поливу повинна стікати в піддон за 15 хвилин.
  • Раз на два роки рослина потребує заміни ґрунту. При пересадці коренева система уникає кисневого голодування, яке може статися при спресованості грунту. Пересадку можна робити при досягненні рослиною трьох років.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати