Лайм

Чому фікус темніє і втрачає листя: часті помилки у догляді за рослиною

Є нюанси, про які ви могли не знати

Почорніння та опадіння листя у фікуса – досить поширена проблема, з якою стикаються навіть досвідчені господині. Причин, чому темніє рослина, може бути декілька.

theLime розповість про найпопулярніші помилки, які можуть виникнути при догляді за фікусом. А також підкаже, як повернути улюбленій рослині здоровий та вічнозелений вигляд. З наявних досліджень відомо, що ця квітка приносить чималу користь для дому, виконуючи очищувальну функцію. Вона не тільки фільтрує повітря в приміщенні, а й поглинає шкідливі речовини (формальдегід, фенол, бензол).

Фото: unsplash.com

Чому пропадає фікус?

  • Неправильний полив – через надлишок вологи коренева система може почати гнити. В результаті ця інфекція переходить і на листя, що стає причиною їхнього опадання.
  • Неправильно підібраний ґрунт теж може призвести до небажаних наслідків. Слідкуйте за тим, щоб субстрат був досить пухким, і щоб у ньому не було надлишку азоту.
  • Надлишковий контакт рослини із сонцем – ще одна можлива причина. Якщо на фікус потрапляє пряме сонячне проміння, це може призвести до того, що листочки незабаром почнуть чорніти.
  • Надлишок добрив – підгодовувати квітку потрібно за інструкцією, написаною на упаковці. В іншому випадку наслідки для фікуса можуть бути згубними.
  • Протяг і низька температура – вороги фікусу. Ці кімнатні рослини дуже люблять тепло та комфортні умови для вирощування, а відсутність цих факторів може призвести до почорніння листя.

Фото: unsplash.com

Як врятувати фікус?

  • Якщо квітка почала пропадати через неправильний полив, то потрібно вибудувати інший графік її зрошення. Згодом ті листочки, які не відновилися, акуратно відокремляться від гілок і відпадуть.
  • Якщо причина криється в чомусь іншому, важливо правильно її визначити і лише потім вжити необхідних заходів. Спочатку ви знаходите проблему, потім підбираєте спосіб її усунення. Наприклад, якщо справа в неправильному підібраному ґрунті, потрібно його замінити на більш підходящий.
  • Щоб уникнути проблем із вирощуванням фікуса, потрібно подбати про сприятливий мікроклімат для нього: знайти правильне місце, вибудувати графік поливу, правильно підібрати ґрунт.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше .

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати