Лайм

Чому пропадає фікус: часті помилки у догляді та як допомогти пальмі

Це невибаглива рослина, але вона не любить надто яскраве сонячне світло та рясний полив

Щоб створити вдома по-справжньому затишну атмосферу, достатньо продумати деталі інтер'єру, а також поставити кілька вазонів із кімнатними рослинами. І якщо ви поки не впевнені, що впораєтеся з такою примхливою квіткою, як орхідея, пригляньте собі додому фікус, який досить невибагливий. theLime вирішив поділитися з вами найпоширенішими причинами, чому він може загинути і що з цим можна зробити, якщо вчасно звернути увагу на проблему.

Фікус відноситься до сімейства тутових і включає більше 900 видів тропічних і субтропічних рослин - серед них є дерева, чагарники, ліани. В офісах, будинках і квартирах найчастіше тримають фікус каучуконосний або каучукове дерево, фікус карликовий, фікус Бенджаміна, фікус ліроподібний і фікус мікрокарпа. Ці рослини дуже невибагливі у догляді, тішать око та очищують повітря.

Фото: pinterest.com

Однак деякі господині згодом помічають, що фікус починає скидати листя, жовтіти та "хворіти". Якщо це сталося наприкінці осені – на початку зими, хвилюватися не варто. Справа в тому, що в холодну пору року фікуси скидають своє старе листя, щоб потім виросло нове. Варто враховувати і вік рослини – якщо фікус немолодий, він може змінювати свій зелений покрив частіше.

Чому фікус може скидати листя та гинути?

1. Некомфортна температура

Бажано, щоб температура в приміщенні, де зростає фікус, варіювала від +15 до +24°C (найкраще - 18-22°C). Якщо вона нижча – рослина замерзає і, як наслідок, скидає листя. А в іншому випадку – якщо температура вища – листя починає в'янути, жовтіти і з часом опадати.

2. Пересушене повітря

Щоб рослина почувалася комфортно, вологість в кімнаті повинна бути на рівні 60%. Однак у зимову пору року, коли працюють опалювальні прилади, а також у спекотні дні влітку, вологість, як правило, нижча – відповідно рослина страждає. Щоб фікус не загинув, радимо поставити зволожувач повітря, протирати рослину вологою ганчіркою або обприскувати його листя водою.

3. Неправильний полив

Фікуси не полюбляють надмірної вологи, тому краще не перестаратися з цим. Занадто частий полив спровокує загнивання коріння, і, як наслідок, рослина теж почне скидати листя. Таким чином поливати фікуси в жарку пору року потрібно близько 2 разів на тиждень, восени та навесні – раз на 7 днів, а в прохолодну – раз на 10 днів.

4. Рослині не вистачає поживних речовин

Якщо ваш фікус пожовтів або ж на ньому з'явилося нове листя, то дуже маленьке і неживе, можливо, йому не вистачає поживних речовин. Для цього необхідно купити спеціальні добрива: органічні, мінеральні та рідкі. Досвідчені садівники рекомендують вносити добрива двічі на місяць навесні та влітку, а взимку та восени використовувати щомісяця.

5. Надто яскраве або тьмяне освітлення

Якщо ви поставите фікус у темне приміщення, його листя почне опадати. А при попаданні на нього прямих сонячних променів на поверхні з'являться опіки, що з часом також призведе до опадання. Найкраще поставити фікус на вікно, але щоб воно було закрите напівпрозорою завісою – таким чином сонячне проміння розсіюватиметься.

6. Шкідливі комахи, віруси та бактерії

Якщо ви помітили, що фікус починає змінювати колір, а його листя покривається плямами, нальотом, різними смугами, наростами або слідами від укусом - найімовірніше, в рослині завелися комахи або вона "захворіла" на грибок або вірус. Для цього потрібно виявити причину і негайно почати обприскувати рослину протигрибковими препаратами або спеціальними препаратами від комах.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару