Лайм

Як відлякати котів із ділянки, щоб не псували грядки: 5 перевірених способів

Відлякнути тварину можна за допомогою запахів, звуків та хімічних речовин

Деякі господині теплу пору року полюбляють проводити на дачі, вирощуючи зелень, овочі, фрукти та квіти. Однак у приватних будинках часто можна зіткнутися з непроханими гостями: мошками або жучками, які заводяться на кухні, а також дворовими котами, які можуть завдати істотних збитків грядкам з урожаєм. theLime ділиться з вами простими лайфхаками, як відлякати котячих з ділянки.

Фото: pixabay.com

Різкі запахи

Коти не переносять різких запахів спецій та продуктів. Тому можна розсипати по вологій землі біля грядок корицю, подрібнене лаврове листя, гірчичний порошок, а також кавову гущу після заварювання. Ще один варіант – змочуємо невеликі шматочки тканини в розчині оцтової кислоти та розкладаємо у кількох місцях по периметру грядок.

Саморобні вітряки

Другий спосіб встановити біля грядок саморобні вітряки. Справа в тому, що ці тварини мають відмінний слух, а різкі звуки їх дратують. Щоб відлякати їх від ділянки, можна розставити вітряки, виготовлені з пластикових пляшок або бляшанок.

Для цього беремо відповідну ємність, у ній вирізаємо лопасті та відгинаємо їх. Отримані конструкції розвішуємо на металеві штирі чи палиці. Під дією руху повітря, вітряки видаватимуть звуки, які не люблять не тільки коти, а й інші шкідники.

Ароматичні олії

Відмінний засіб для відлякування кішок від грядок та клумб із квітами – ароматичні олії. Маючи від природи гострий нюх, тварина обходитиме стороною місця, де знаходиться джерело цитрусових запахів. Слід розкласти по периметру території шматочки поролону, просочені ефірними оліями лимона, лайма, апельсина або грейпфрута, і кіт, почувши ці запахи, навряд чи з'явиться на цій ділянці. Також для відлякування можна використовувати розмарин, лаванду, евкаліпт та ін.

Рослини

За допомогою різних рослин можна як привабити, так і відлякати кішок. Якщо створити для тварин невеликий куточок у саду, в якому будуть рости валеріана, м'ята та меліса – вони частіше приходитимуть на улюблені запахи і не псуватимуть решту грядок. Якщо ж ви, навпаки, хочете позбутися настирливих гостей, посадіть на ділянці евкаліпт, лимонник, лаванду, герань, часник та цибулю. Виділяючи неприємний аромат для кішок, вони стануть природним бар'єром.

Репеленти

Якщо не спрацьовують усі перераховані вище способи, необхідно звернутися до спеціалізованих магазинів та купити репеленти, що відлякують тварин. Існує дві форми випуску таких препаратів: спреї та гранули. Перший варіант зручний для використання у домашніх умовах. Другий ідеальний для відлякування кішок від грядок та інших місць на вулиці. Слід розкласти гранули по периметру ділянки, щоб вони не приходили.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати