Перші страви – це те, що кожна господиня чи господар намагаються готувати хоча б кілька разів на тиждень. Проте іноді трапляється так, що приготувавши їжу, ми ставимо її в холодильник і можемо про неї забути. Це призводить до того, що продукт псується, тому варто знати, як за потреби перевірити його свіжість. Ми вже розповідали про те, як визначити свіжість яєць, а цього разу поділимося порадами, які допоможуть перевірити свіжість супів чи борщу.
За якими ознаками можна зрозуміти, що суп чи борщ зіпсувались?
- Страва має кислий смак та запах.
- На поверхні утворюється пінка або бульбашки.
- Страва змінює колір: рідина стає більш темнішою.
Якщо ви помітили хоча б одну із вищевказаних ознак, краще не вживати страву. Адже якщо вжити зіпсовану їжу, можна сильно отруїтися. Ризикувати здоров’ям не варто.
Читайте також: Довго зберігаються і не псуються: якими продуктами треба запасатись під час війни.
Як правильно зберігати перші страви в холодильнику?
- Оптимальна температура, яка має бути в холодильнику, - близько 5°С.
- Каструлю зі стравою завжди закривайте кришкою, не залишайте всередині ложку.
- Петрушку та іншу зелень краще додавати безпосередньо перед вживанням.
- Як тільки борщ охолоне, одразу відправляйте його до холодильника. Не слід залишати страву на тривалий час в теплому місці з накритою кришкою.
- Нагрівайте першу страву маленькими порціями в окремому посуді, коли дістаєте її з холодильника. Не бажано кип`ятити всю каструлю кожного дня, бо в такому випадку всі корисні речовини зруйнуються під впливом високих температур.
- Якщо раптом в холодильнику не залишилось місця, можна поставити каструлю в холодну воду або винести на балкон в холодну пору року.
Скільки можуть зберігатися перші страви?
Тут все залежить від конкретного рецепту та багатьох інших факторів, але, за загальними правилами, супи на м'ясному бульйоні зберігаються не більше 3-х днів, тоді як борщ може простояти і до 7-ми днів. Тривалість зберігання борщу в холодильнику буде залежати від того, на якому м`ясі він зварений. Слід пам`ятати, що швидше за все псується курячий бульйон.
- Дізнайтесь, який пластиковий посуд не підходить для гарячої їжі та як правильно читати маркування. Запам'ятайте ці позначення.
- Також ми розповідали, як зварити прозорий м'ясний бульйон за простим рецептом.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.