Лайм

Краще прати руками: 6 типів одягу, які не люблять машинного прання

Правильний догляд продовжить життя улюбленій речі

Пральна машина – справжня помічниця в домі, без якої багатьом важко уявити процес прання. Однак далеко не всі тканини та вироби можна очищувати з її допомогою, адже це може призвести до негативних наслідків. Який одяг та тип матеріалів не варто прати у пральній машині та чому, розповіли виданню Martha Stewart експерти з догляду за одягом з The Laundress - Гвен Вайтінг і Ліндсі Бойд.

Фото: unsplash.com

Кашемір і шерсть

Фахівці рекомендують прати речі з цих матеріалів вручну, щоб уникнути пошкоджень, зачіпок і деформації. Вони пояснюють, що такі тканини при неправильному режимі прання чи неправильно вибраній температурі можуть зіпсуватися та зменшитися у розмірі.

Як прати вручну: занурте одяг у миску з теплою водою та мийним засобом, залиште на півгодини. Далі прополощіть річ та відправте сушитися.

Читайте також: Чим замінити кондиціонер для прання, щоб білизна була м'якою.

Шовк

"Ручне прання речей із шовку - найкращий і найбезпечніший спосіб уникнути ризику усадки, зачеплення та інших пошкоджень", - кажуть Вайтінг і Бойд. Для очищення вручну використовуйте прохолодну воду і м’який мийний засіб.

Речі з цього матеріалу не варто сушити під прямими сонячними променями, адже це може призвести до вигорання кольору.

Фото: unsplash.com

Бюстгальтери

Ці речі можуть зачепитися за інший одяг у пральній машині, окрім того, у процесі машинного прання лямки та ремінець можуть розтягнутися та втратити свою форму під час віджиму. Саме тому спеціалісти рекомендують за можливості прати бюстгальтери вручну та тримати їх якнайдалі від сушильної машини.

Структурований одяг

Брючний костюм, красива плісирована спідниця, піджак з підплічниками – ці та інші подібного роду речі потребують особливого догляду. У пральній машині вони можуть деформуватися, тому найкраще рішення у цьому випадку – віднести їх до хімчистки.

Читайте на тему: Знайдуться в кожному домі: два народних засоби, які захистять чорний одяг від втрати кольору.

Одяг, декорований бісером, блискітками чи іншими яскравими деталями

Є велика ймовірність того, що ці речі зачеплять інші предмети в машинці та, можливо, навіть пошкодять саму машинку. Залиште такий одяг для хімчистки або виперіть її вручну з невеликою кількістю теплої води та м’якого миючого засобу. Намочіть виріб, додайте порошок та перемішайте до появи мильних бульбашок, залиште на 20 хвилин, очистіть та відправте сушитися.

Фото: unsplash.com

Шкіра

Вайтінг і Бойд радять ніколи не прати вироби зі шкіри у пральній машині: "Натуральна шкіра може давати усадку під впливом води. Якщо ви хочете очистити забруднене на виробі місце, обережно потріть його дитячою вологою серветкою. Якщо одяг потребує серйознішого очищення, подумайте про консультацію зі спеціалістом з догляду за шкірою, щоб разом знайти вдале рішення та не зіпсувати улюблену річ".

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як позбутися пирію на городі: кілька способів, які справді працюють

Як боротися з пирієм на городі - ефективні способи, які допоможуть позбутися бур'яну на участку - прості лайфхаки

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару