Лайм

Як повернути запраним речам новий вигляд: дієві методи, які знають не всі

Не поспішайте викидати улюблену річ

Часто в процесі прання речей ми припускаємося помилок, через які одяг зменшується в розмірі, стає тьмяним і запраним. Наприклад, коли вибираємо неправильний режим на пральній машинці або забуваємо дивитися на бірки та сортувати білизну. У такому разі часто виникає бажання викинути зіпсовану річ, але це не єдиний вихід із цієї ситуації. Найчастіше запрану річ можна врятувати, причому не вдаючись до послуг хімчистки. theLime поділиться простими та дієвими методами, які допоможуть вирішити проблему в домашніх умовах.

Фото: pixabay.com

Як повернути одягу яскравий колір за допомогою народних засобів

Найпростіше відновити одяг коричневих та кремових відтінків. Як натуральний барвник можна використовувати чорний чай або волоський горіх.

Щоб повернути колір за допомогою чаю, заваріть круту заварку і замочіть у ній тьмяну річ на півгодини-годину. Потім виріб добре прополощіть у чистій воді та висушіть. Від міцності чайної заварки залежить насиченість кольору. Перед тим як замочувати річ перевірте, чи влаштовує вас цей відтінок десь на непомітній ділянці, наприклад, з виворітного боку.

Повернути коричневий колір виробу можна за допомогою шкірки волоських горіхів. Замочіть її в окропі на 20 хвилин, після того як вода забарвиться, зануріть у неї зіпсовану річ. Зачекайте 20-30 хвилин, після чого прополощіть і висушіть. У цьому випадку також рекомендується протестувати натуральний барвник на непомітній ділянці тканини.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Що робити, якщо джинси сіли і стали цупкими після прання: покрокова інструкція.

Для відбілювання білих речей скористайтеся перекисом водню або нашатирним спиртом. У першому випадку розведіть 2 ч. л. перекису в 2 літрах води та в отриманий розчин зануріть посірілий виріб. Потримайте 15 хвилин. Кожні 5 хвилин перевертайте річ для однорідного відбілювання. Останній крок – прополощіть текстиль у холодній воді.

Нашатир також допоможе повернути речам колишню білизну. Розчиніть 7 ст. нашатирю в 10 літрах води і покладіть в цей склад білизну. Залишіть на 2 години. Якщо потрібно, продовжіть час замочування ще на одну годину.

Одяг червоного кольору допоможе врятувати сода та оцет. Візьміть по 1 ст. харчової соди і 9% оцту та розведіть їх у 1 літрі води. В отриманому розчині замочіть річ на 15 хвилин, потім прополощіть.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Знайдуться в кожному домі: два народні засоби, які захистять чорний одяг від втрати кольору.

Повернути насичений колір синім та блакитним речам допоможе нашатирний спирт або харчова сода. Для першого способу візьміть таз з водою і влийте туди дві маленькі ложки нашатирю. Опустіть у розчин одяг та потримайте 40 хвилин. Прополощіть і просушіть.

Для другого методу вам знадобиться сода (1 ч. л.) та вода (1 л). Розчиніть соду у воді і отриманий розчин використовуйте для полоскання виробів, що полиняли.

Якщо вам хочеться освіжити вишиванку з кольоровим орнаментом, скористайтесь сольовим розчином. Візьміть 2 ч. л. крупної солі та розчиніть її в 1 л теплої води. В отриманому складі замочіть одяг та залиште на 15 хвилин. Після чого виперіть річ господарським милом у цьому ж розчині. Прополощіть у чистій воді та висушіть. Віджимати не потрібно.

Фото: pexels.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати

Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято

Як правильно називати свято Великодня - Паска, Пасха та інші варіанти, які використовуються і не використовуються