RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Наступ Росії на Донбасі пройде під виглядом "миротворчої операції"

Російський експерт побачив зручний момент для широкомасштабного російського вторгнення

Російський експерт побачив зручний момент для широкомасштабного російського вторгнення Фото:

У середу, 3 серпня, відоме польське видання Gazeta Wyborcza написала, що Росія стягує значні військові сили до кордону з Україною. Це, на думку польських журналістів, може свідчити про підготовку до масштабної війни. Російський військовий експерт Павло Фельгенгауер не виключає, що загроза початку великих військових дій на Донбасі з участю військ Російської Федерації дійсно існує. Можливе вторгнення буде проходити під виглядом гуманітарної миротворчої операції", причому саме зараз для цього склалися найбільш сприятливі умови.


Про це (посилення російської військової угруповання на кордоні з Україною, - "Апостроф") на засіданні колегії Міноборони РФ минулого тижня заявив Сергій Шойгу. Він обґрунтував це посиленням НАТО. Але НАТО посилюється на північному заході, а Росія - на південному заході. Так що НАТО тут ні до чого.

Про що це говорить? Це говорить про те, що існує загроза ескалації конфлікту на Донбасі, де і зараз на досить високому рівні йдуть бої. Сьогодні вони носять, так би мовити, стаціонарний, нерухомий характер, але в найближчі кілька тижнів Росія може почати грандіозну "гуманітарну операцію з порятунку цивільних осіб", яких обстрілюють "українські фашисти" і "бандерівці".

Крім, власне, посилення угруповання, про це говорять ще кілька неприємних моментів. Наприклад, лист Віталія Чуркіна (постпред Росії при ООН, - "Апостроф") голові Ради безпеки ООН Коро Бешо, котрий було офіційно опубліковано в Нью-Йорку 22 липня, про те, що на Донбасі йдуть бої, про те, що "Україна готує грандіозний наступ" і "вбиває цивільних на Донбасі". Публікація цього листа – це, що називається, legal disclaimer, по нашому - "відмазка": "якщо там щось почнеться, то ми вас попереджали, а ви нічого не зробили".

Ще одна нехороша ознака – це абсолютно несподівана, термінова зміна посла Михайла Зурабова. Традиційно влітку і в Москві, і в інших місцях проходить ротація дипломатичного персоналу, в тому числі - послів. Але зараз це було абсолютно непідготовлене рішення. Не тільки агреман не запросили на Бабича, але його кандидатура навіть не пройшла через Держдуму, яка взагалі-то розпущена на вибори. Довелося терміново скликати засідання, причому навіть не того комітету, щоб формально затвердити.

Кожна з цих речей може мати і не надто "страшні" пояснення, але це можуть бути і маркери, що вказують на посилення російської політики, відмова від спроб домовитися з Петром Порошенком. Якщо щось почнеться – я думаю, що спочатку відбудеться загострення на лінії розмежування вогню, посилення боїв, посилення обстрілу, а потім Росія оголосить "гуманітарну миротворчу операцію". Як в Алеппо якому-небудь. Тому що втручання мало бути вже не прихованим, а відкритим – з використанням сили, всієї могутності російської авіації, ракет середньої дальності - оперативно-тактичних балістичних, крилатих для ударів вглиб української території. І, не знаю... 100 тисяч чоловік, а може і більше для того, щоб повністю зламати фронт.

Це один з можливих сценаріїв, спрямованих на зміну режиму в Україні. Росія офіційно і неофіційно багато разів говорила Петру Порошенку, що головна і основна умова – це позаблоковий статус України. Але Київ не погоджується. Інакше можна було б досягти якогось прогресу: Донбас залишився б під російським протекторатом, якимось напівнезалежним формуванням, але формально в складі України. Однак повна законодавча відмова від інтеграції з НАТО і Європейським Союзом – це абсолютно обов'язкова умова. В принципі, бажано, звичайно, визнання анексії Криму, але це теж можна відкласти. А ось позаблоковий статус – у це все впирається. Інтеграція України в будь-які євроатлантичні структури - це для Росії абсолютно неприйнятно. І Росія буде готова зробити все, щоб цього не допустити.

Чому саме зараз? Тому що зараз дуже вдалий час, якого потім може і не бути. У США - вибори, країна розколота дуже жорсткою передвиборною боротьбою і не готова до лідерства у зв'язку з політичною ситуацією. Президент Обама, що називається, - "кульгава качка", ну, і взагалі не схильний до будь-яких рішучих дій... Європа розколота Brexitом, кризою з мігрантами, багато країн чинять опір навіть продовженню санкцій. Тобто, Захід не зможе серйозно відповісти. Їм буде складно виробити загальну позицію, наприклад, що до того, чи вводити додаткові жорсткі санкції. У минулому році погрожували, що відключать великі російські банки – "Ощадбанк" і "ВТБ", "ВЕБ" від системи "Свіфт", що Європа перестане купувати російську нафту. Це було б дуже страшно і це запобігло б загостренню в минулому році, але зараз не схоже, що Заходу легко буде знайти консенсус.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному