RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Росії готові йти з Донбасу, ситуація навколо Путіна загострилася - Андрій Піонтковський

У керівництві США серйозно змінилося ставлення до Росії

У керівництві США серйозно змінилося ставлення до Росії Володимир Путін на зустрічі з представниками російського бізнес-спільноти Фото: kremlin.ru

У кремлівської верхівки є не більше 180 днів, щоб усунути Володимира Путіна від влади. В іншому випадку на РФ чекає повне обвалення економіки та політичної системи, вважає російський політолог і публіцист АНДРІЙ ПІОНТКОВСЬКИЙ.

Про ймовірне визнання Росії країною-агресором в Україні, загострення проблем Путіна з його оточенням і готовність піти з Донбасу, що зріє серед кремлівських еліт, Піонтковський розповів у бліц-інтерв'ю "Апострофу".

- В Україні очікується внесення до Верховної Ради законопроекту про реінтеграцію Донбасу, у якому Росія буде офіційно визнана агресором. Які наслідки це матиме для Кремля?

- Як китайці кажуть, треба давати речам правильні імена. Давно потрібно називати те, що відбувається, агресією Росії, а Донбас і Крим – тимчасово окупованими територіями. Я завжди це кажу своїм київським колегам останні три роки. Тим більше, сьогодні це – формулювання офіційного представника США [щодо України Курта] Волкера, Захід вперше заговорив такою мовою, яка засуджує Кремль і російську агресію. І було б дивно, якби Україна давала офіційно більш м'які характеристики цій агресії, ніж її західні союзники, я маю на увазі Сполучені Штати. Я кажу це не в осуд українському керівництву. Я прекрасно розумію, що довгий час Франція і Німеччина рекомендували утримуватися від таких формулювань. Пам'ятаєте, були вимоги змінити українську Конституцію і прохання піти назустріч Путіну, щоб, згідно його з його інтерпретацією Мінських угод, заштовхнути цю "Лугандонію" (окуповані райони Донецької і Луганської областей, - "Апостроф") як ракову пухлину в тіло України, дати цим бандитам статус політичних діячів і так далі? Вже час із цим покінчити та розмовляти чіткою мовою. Якщо Україна хоче, щоб світова спільнота надала їй підтримку як жертві агресії, вона сама повинна заявити, що Росія – агресор.

- Чи варто чекати додаткових санкцій проти Росії?

- Такі санкції вже введені останнім рішенням Конгресу США, в тому числі персональні санкції щодо всього російського керівництва. Якщо протягом 180 днів не зміниться поведінка Росії, то всі активи її керівництва будуть заарештовані і конфісковані. Про це прямою мовою говориться. В останні три місяці відбулися дуже серйозні зміни у США у відношенні до Росії і російського конфлікту в Україні. Це – зміни на користь України, які дозволяють, не озираючись на західних партнерів, називати речі своїми іменами.

- Які реальні кроки можуть змусити Путіна піти з Донбасу?

- Він не зробить цього завтра. Але, наскільки я розумію інсайдерську інформацію у Росії, переважна більшість російської так званої еліти і верхівки погодилася б на такий план – вони виходять з Донбасу, але при цьому заплющуються очі на Крим. Але ніколи Захід не визнає юридично анексію Криму. Загалом, в такому випадку Захід може зняти найболючіші санкції і так далі.

Але це дуже важко зробити за живого Путіна, оскільки це втрата обличчя для нього. Тому очевидний такий розрив між Путіним і більшістю правлячої верхівки. Це все загострює внутрішньополітичну ситуацію в Росії, тим більше, що це збіглося з періодом, коли вся верхівка, ці 100 олігархів, вирішують питання влади в Росії. Вже не на виборах в РФ ці питання вирішуються. За всіх проблем української політичної системи, питання влади останні 25 років вирішуються на виборах. А в Росії все вирішується за лаштунками. Ось ці два процеси – ультиматум Заходу з одного боку і необхідність ухвалення рішення влади з іншого – викликають досить серйозну ситуацію всередині кремлівської верхівки. І зараз важко сказати, як вона буде розвиватися.

- А які шанси, що скинуть Путіна?

- Ви знаєте, у санкціях Конгресу йдеться про десятки мільярдів доларів російської верхівки, в тому числі самого Путіна. Сказано ясною мовою, що гроші будуть конфісковані. І російській верхівці дана можливість подумати. Ось вони і думають, а ми з вами будемо спостерігати.

- Будуть конфісковані гроші Путіна?

- Не тільки. Будуть конфісковані гроші всіх олігархів, виявлені фінансовою розвідкою США, якій було доручено протягом 180 днів виявити всі активи, що належать Путіну і олігархам. Але це така гра слів, бо і так все давно відомо. Та 180 днів дано для того, щоб російська верхівка щось придумала. А однією з можливих реакцій того ж Путіна буде військова ескалація. Довести, що Росія оточена ворогами, потрібно згуртуватися навколо вождя і так далі. Але це не має серйозної перспективи. Якось Путін полякає під час навчань ("Захід-2017", - "Апостроф") у Білорусі, але опозиція Путіну вже досить тверда. Ви ж бачите, що [президент США Дональд] Трамп і [держсекретар Рекс] Тіллерсон вже мовчать і не висловлюються з українського питання. Говорять [міністр оборони Джеймс] Меттіс і Волкер. Кажуть дуже різкі речі, про які Захід не заїкався ще два місяці тому. Зокрема, про надання Україні летальної оборонної зброї. За найменшого руху Кремля в бік ескалації конфлікту цю зброю буде надано Україні.

- Що стосується навчань "Захід 2017". Путін може піти на Київ чи Прибалтику, як дехто говорить?

- Полякати він може, а піти – не може. Путін буде чимось лякати Захід, щоб схилити до тих же переговорів і більш м'яких умов. Немає у нього можливості дійти до Києва і тим паче щось зробити в Прибалтиці.

- В Путіна не вистачить військової сили або він не хоче ризикувати?

- Реакція буде дуже жорстка. У Прибалтиці просто буде війна, війська НАТО будуть захищати членів НАТО. В Україну вони не будуть посилати війська, але нададуть військову допомогу і здійснять величезний економічний тиск на Росію в цілому. У такому випадку вони не чекатимуть, і негайно будуть заарештовані десятки мільярдів російської верхівки. І в Москві чудово про це знають. Тобто не буде ніяких серйозних заворушень. А полякати і поторгуватися – це цілком ймовірно.

- Скільки реально часу є в російської еліти, щоб "здати" Путіна?

- 180 днів. Якщо ж у Кремлі ніяких дій не відбудеться, то американці виконають те, що написано в законі. Буде обвалення всієї економічної й політичної системи в Росії. У росіян же все полягає в тому, щоб красти в РФ, а складати там (на Заході, - "Апостроф"). Ось вони і склали там десятки мільярдів доларів. Їх оголосять злочинцями, а гроші заберуть. Навряд чи російська еліта захоче такий сценарій. Вони захочуть якось вийти з цієї ситуації. Вони не самогубці, і божевільних там теж немає.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві