RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війська Путіна біля кордонів України: приватна розвідка США дала прогноз щодо вторгнення

У Stratfor вважають, що сусідам РФ не варто побоюватися прямого вторгнення в ході військових навчань у Білорусі

У Stratfor вважають, що сусідам РФ не варто побоюватися прямого вторгнення в ході військових навчань у Білорусі Спільні військові навчання Росії та Білорусі "Захід-2017" заплановано на 14-20 вересня Фото: mil.ru

Спільні військові навчання Росії і Білорусі "Захід-2017", які заплановані на 14-20 вересня, можуть виявитися масштабнішими і важливішими за попередні. Саме за допомогою таких маневрів Росія регулярно посилає Заходу один зі своїх стратегічних меседжів. Під час навчань навряд чи варто очікувати вторгнення військ РФ в Україну або окупації Білорусі, але вони служать певним показником того, де Володимир Путін може розв'язати військові дії в майбутньому, пише американська приватна розвідувально-аналітична компанія Stratfor у матеріалі, який є в розпорядженні "Апострофа".

Від холодної війни до провісників відродження Росії

Як пише Stratfor, в радянський період навчання "Захід" виникли як спосіб для Москви випробувати нові системи озброєння, налагодити взаємодію між країнами Варшавського договору і продемонструвати свою військову міць. За даними НАТО, навчання досягли свого апогею в 1981 році, коли від 100 до 150 тис. радянських військовослужбовців імітували вторгнення в Німеччину і ядерні удари по західних країнах. Після розпаду СРСР інтенсивність навчань знизилася, хоча нерегулярно вони тривали. Але у вересні 2009 року, всього за рік після того, як російсько-грузинська війна офіційно ознаменувала відродження Москви як регіональної держави, навчання "Захід" відродили як регулярні маневри, що проводяться спільно з Білоруссю.

У 2009 році в них взяли участь, за офіційними даними, 12,5 тис. військових (7-8 тис. від Білорусі та 5-6 тис. від Росії). Навчання провели в найважливіших районах навколо балтійського регіону й імітували не тільки вторгнення в Польщу, але і тактичний ядерний удар по Варшаві, що викликало занепокоєння у держав-членів НАТО. Альянс спробував відправити німецькі винищувачі, щоб перехопити російський радіолокаційний літак, коли він пролетів поблизу естонського повітряного простору.

Наступні навчання пройшли в 2013 році. Їх розширили, щоб включити всі роди російських військ та підрозділи швидкого реагування Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). За офіційними даними, тоді брали участь 12 тис. військових, але західні військові повідомляли, що насправді їх було принаймні вдвічі більше. Маневри імітували атаку "балтійських терористів" на Білорусь, яка призвела до змішаної відповіді в повітрі, на морі та з міськими боями. Псевдоядерний удар тепер припав на Швецію. Але важливіше, на думку американських аналітиків, те, що багато з тактик, випробуваних Росією в ході навчань "Захід" в 2013 році, включаючи використання безпілотних літальних апаратів, згодом застосували у війнах в Україні та Сирії.

Надіслати сигнал

З наближенням навчань "Захід-2017", намічених на 14-20 вересня, напруженість між Росією і Заходом зростає. США і НАТО збільшили свою присутність в країнах Балтії, Польщі і в Чорному морі. Росія ж зміцнилася біля своїх кордонів і збільшила підтримку регіональних союзників. Після розширення Вашингтоном санкцій проти Росії, на що Кремль пообіцяв відповісти "асиметрично", Росія розраховує використовувати військові навчання, щоб послати Заходу сигнал.

Західні спостерігачі очікують, що прийдешні навчання будуть наймасштабнішими з моменту створення спільного з Білоруссю формату. У країнах Балтії бояться, що Росія використовує маневри, щоб у відповідь на зміцнення позицій НАТО встановити в Білорусі постійну військову присутність. Українські офіційні особи висловили тривогу з приводу запланованого Москвою використання систем ППО на кордоні Білорусі з Україною. А екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі навіть попередив, що Росія "анексує" Білорусь під час навчань.

Ризики прораховані

Створення постійної бази в Білорусі або навіть окупація країни були б частиною стратегії гібридної війни Москви проти Заходу. Але в Stratfor впевнені, що жоден зі сценаріїв не є ймовірним. Мінськ – і так один з найближчих союзників Москви у сфері безпеки, член ОДКБ і Союзної держави Росія-Білорусь. Отже, Росія від анексії Білорусі виграти не може. Більше того, серед білорусів непопулярна ідея створення постійної російської військової бази в їхній країні. Громадяни вийшли протестувати, коли пішли чутки про створення авіабази в білоруському місті Ліда. Проти постійної військової присутності виступив і президент Олександр Лукашенко. Замість цього він вважає за краще зміцнювати зв'язки з РФ через спільні ініціативи в галузі ППО і придбання російських винищувачів.

Ймовірно, йдеться в матеріалі, не збирається Росія використовувати "Захід-2017" і як прикриття для наступу на Україну або країни Балтії. Вторгнення в Балтію призведе до активації статті 5 Статуту НАТО про колективну оборону, а непряма підтримка конфлікту на Сході України значно дешевше для Росії, ніж було б пряме вторгнення в країну, вважають у Stratfor. До того ж поспостерігати за навчаннями запросили представників десятків країн НАТО. Навряд чи перед такою аудиторією Росія почне якісь військові дії. Але, незважаючи на це, підкресливши масштаб, значущість і потенційні ризики навчань, балтійським країнам вдалося отримати від Заходу додаткову підтримку на час навчань. НАТО взяло на себе зобов'язання розширити патрулювання їх повітряного простору, Вашингтон оголосив про розгортання в Естонії роти повітряних десантників, а віце-президент США Майк Пенс сказав, що Сполучені Штати розглядають можливість розміщення ракет.

У той же час, як наголошується, навіть якщо Росія утримається від агресивних кроків під час навчань, вона все одно може використовувати їх для майбутніх військових дій, наприклад, залишивши в Білорусі військову техніку і озброєння після маневрів. Або зберегти широку військову присутність в Калінінградському ексклаві або в західних регіонах Росії. Користуючись тим, що Захід сконцентрований на навчаннях "Захід-2017", Росія могла б навіть підготувати сили для військової ескалації існуючих конфліктів, наприклад, на Сході України.

Stratfor підкреслює, що навчання не переростуть у анексію або військовий наступ, яких бояться Україна і країни Балтії. Але вони грають символічну і практичну функції відповіді Заходу і підготовки до майбутніх кроків Росії. Маневри, безсумнівно, посприяють подальшому нарощуванню сил Москвою і Заходом, одночасно демонструючи, де і як Росія має намір використовувати свою військову міць наступного разу.

Читайте також

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

РДК у бороду, ЛСР у ребро: головні цілі Путіна на "виборах"

Кремль хоче намалювати підтримку Путіну на захоплених територіях України, щоб легітимізувати їхню окупацію

Людина, яка змогла: чому Залужному вдалося звільнитися з військової служби

Обставини визнання Валерія Залужного непридатним для несення військової служби викликали питання у суспільстві