RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Забрати безвіз - крайній захід, в Європи є інші санкції для України - нардеп

Віктор Чумак про те, чим Захід відповість українській владі на невиконання обов'язків

Віктор Чумак про те, чим Захід відповість українській владі на невиконання обов'язків Фото: УНІАН

Президент Петро Порошенко навряд чи подасть до Верховної Ради такий законопроект про Антикорупційний суд, який влаштує Міжнародний валютний фонд й інших партнерів України. Разом з тим, ЄС позбавить Україну безвізового режиму лише в крайньому випадку - спочатку він застосує санкції проти українських олігархів.

Таку думку висловив позафракційний народний депутат Віктор Чумак, підбиваючи політичні підсумки тижня для "Апострофа".

Законопроект про Антикорупційний суд розглядається у Комітеті Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Шанс, що його ухвалять на наступній сесії парламенту, є, але потрібно розуміти, що закон щодо утворення, реалізації та ліквідації судів - це повноваження президента, відповідно до судової реформи, яка була прийнята.

По факту, розкритикувавши закон, МВФ вимагає відкликати цей законопроект від самого президента, який подавав його. А він каже: я нічого поганого не зробив, ви мене просили подати закон, я його подав, це з вашої точки зору він поганий, для мене - ні. Тепер хай з ним мучаються парламентарії, доводячи його до пуття. Але парламентарії розуміють, що більшість в Раді - президентська фракція, фракція “Народного фронту”, і вони не будуть його виправляти так, як хоче МВФ або рекомендує Венеціанська комісія.

Ми чітко розуміємо, що такий проект закону спеціально поданий. Його неможливо прийняти і неможливо потім імплементувати. Його неможливо навіть виконати. Там такі кваліфікаційні вимоги до суддів, що ви їх потім не оберете, тому що просто не знайдете їх в Україні.

Там така вимога до створення суду, що його неможливо буде створити вчасно. І все зроблено, щоб цей законопроект був неприйнятим. І начебто не з вини президента. Він каже: от, я до 30 грудня все подав. Тут уже стає парламент крайнім, хоча суб'єктом ініціативи може бути тільки президент. Саме для того (подано такий варіант законопроекту, - "Апостроф"), щоб цей закон не запрацював за час каденції Петра Олексійовича - те, що йому залишилося бути на посаді президента. Тому що він ще хоче переобратися, але всі розуміють, навіть його соратники, що йому це не вдасться. Але для того, щоб ніхто з цих соратників не потрапив під каток Антикорупційного суду, який може бути створений, саме все робиться, щоб він не запрацював. Особливо в тому вигляді, в якому рекомендують МВФ, Венеціанська комісія, Світовий банк тощо.

В Європейському Союзі знову заявили, що можуть переглянути безвіз з Україною (через невідповідність закону про Антикорупційний суд від Петра Порошенка вимогам Венеціанської комісії, - "Апостроф"). І ми можемо позбутися безвізу, тому що Україна не виконує взяті на себе обов'язки, які прописані в цих умовах, тому вони в розпачі і люті. Які можливі подальші дії з їхньої сторони? Припинення фінансової підтримки.

600 млн євро макрофінансової допомоги від ЄС, цей транш не надійде. $800 млн на проведення реформ від Світового банку не надійдуть. Це не смертельно, але що потім роблять президент і уряд? Вони домовляються про фінансування на приватних фінансових ринках. І замість того, щоб брати ці кошти без високих відсотків, під 0,75-1%, на приватних ринках вони беруть під 7-8% кошти для стабілізації економіки. Але ж віддавати потім нам з вами, а не президенту і його оточенню. У них все добре, все в офшорах. А там і долар попре вгору від таких позик.

Читайте також: В Порошенка проблеми на Заході, а в Україні йому готують новий "фронт"

Забрати безвіз, я думаю, - останнє, до чого може вдатися ЄС по відношенню до України. Вони розуміють, що цей крок буде дуже серйозним і вдарить по громадянах. Я думаю, будуть застосовані санкції до наших клептократів, олігархів. Вони вже йдуть точково по світу, на це нам натякають: там заборонили брати гроші Коломойському, там Боголюбову, там Ахметову. От так от ведуть деолігархізацію зовні, а не всередині країни, де президент уже про це навіть не говорить. Ну, як можна самого себе розкуркулювати?

Повністю політичні підсумки тижня від Віктора Чумака дивіться на відео "Апостроф TV":

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному