RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

В Порошенка проблеми на Заході, а в Україні йому готують новий "фронт"

Які конфлікти чекають на українську політику в 2018 році

Які конфлікти чекають на українську політику в 2018 році Фото: flickr.com/poroshenkopetro

Передвиборний 2018 рік принесе українській політиці нові конфлікти. Як кажуть джерела, президенту Петру Порошенку загрожують проблеми у відносинах із Заходом, а незадоволені українські політики й олігархи можуть створити потужний внутрішній "фронт", спрямований проти глави держави. "Апостроф" розбирався, якою буде боротьба за владу цього року.

Боротьба за владу

Спокійно піти на новорічні вихідні українському політикуму не вдалося. Багато питань залишилися невирішеними. Це стосується обрання нового глави Нацбанку, оновлення складу Центрвиборчкому, нових призначень у Кабінеті міністрів тощо. Влада намагається до останнього відтягувати кадрові питання, але залишити їх невирішеними не вийде.

Затягування низки важливих питань яскраво показує, що владі складно отримати підтримку не тільки з боку опозиції, але й від партнерів за коаліцією. "Блоку Петра Порошенка" і "Народному фронту" все важче знаходити спільну мову, але вони не можуть розірвати відносини.

"Поки БПП і НФ змушені дружити, бо взаємозалежні один від одного. Фактично без БПП нічого не може зробити НФ, і навпаки. Тому вони змушені дружити, незалежно від конфліктів, які місцями будуть посилюватися", - сказав "Апострофу" політичний експерт Ярослав Макітра.

За його словами, розколу в коаліції варто очікувати до кінця року і з наближенням президентських виборів, якщо НФ зробить ставку не на тих кандидатів, які представлятимуть БПП. Такий сценарій цілком ймовірний, тому що "Народний фронт" буде намагатися зробити все, щоб зберегти свої місця в наступному парламенті.

Такої ж думки дотримується і політолог Ігор Петренко, який вважає, що зараз відносини БПП і НФ будуються на недовірі.

"Потрібно розуміти, що в "Народному фронті" існують різні групи – [секретаря РНБО Олександра] Турчинова, [глави МВС Арсена] Авакова, [лідера партії Арсенія] Яценюка і невелика – в [спікера Верховної Ради Андрія] Парубія. Турчинов обрав лінію роботи з президентом. А в Авакова своя гра, своя лінія. Він налагоджує свої політичні зв'язки, іноді з тими, хто неприємний самому Порошенку. Наприклад, з Тимошенко. Конфлікт Авакова і Порошенка може бути не настільки публічним, але він є, і ближче до виборів буде посилюватися. Те саме – і з Яценюком. Він вже не вірить Порошенку", - сказав експерт "Апострофу".

Експерти прогнозують конфлікт фракцій коаліції в 2018 році Фото: УНІАН

Але поки НФ не збирається виходити з коаліції, тому що зараз, на думку Петренка, перебування партії там – єдина можливість не втратити владу та просувати свої інтереси.

"У першому кварталі 2018 року ми побачимо боротьбу за об'єднання БПП і НФ, наскільки це можливо", - сказав "Апострофу" політичний експерт Євген Магда.

В самому БПП заперечують будь-які конфлікти в коаліції. Глава фракції Артур Герасимов сказав "Апострофу", що "ніяких конфліктів не буде, тому що це не рік виборів".

"До кінця року коаліція якось проіснує. Але що буде далі, поки незрозуміло", - підтвердило прогнози експертів джерело "Апострофа" в "Народному фронті".

Але політолог Ігор Петренко переконаний, що атмосфера в коаліції буде загострюватися. І це буде супроводжуватися боротьбою президента Петра Порошенка за своє крісло з головним ворогом – Юлією Тимошенко.

"Можна очікувати конфліктів між Тимошенко і представниками "Радикальної партії" Олега Ляшка, яких буде використовувати в якості спойлерів Адміністрація президента, щоб знижувати рейтинг Тимошенко і розповідати, що вона – "московська зозуля". Тому що вона є і буде головним конкурентом Порошенка на виборах", - підкреслив він.

Разом з тим, джерело "Апострофа", близьке до української влади, переконане, що концентрація в руках Порошенка всіх фінансових потоків у країні і, відповідно, поява в нього все більшої кількості ворогів можуть призвести до того, що в Україні буде створена широка коаліція проти глави держави. Активну участь у цьому процесі можуть брати олігархи.

"Таку ситуацію можуть створити як олігархи типу Ігоря Коломойського, Дмитра Фірташа і навіть Ріната Ахметова, так і широкі політичні кола та рухи, яким треба визначатися напередодні майбутніх виборів – від "Батьківщини" до єврооптимістів", - переконаний співрозмовник видання.

Він підкреслив, що зубожіння населення, високі ціни та корупційні скандали також можуть стати причиною створення "широкого антипорошенківського фронту".

"Порошенко про це добре знає і намагається зараз пересварити всіх з усіма, розколоти, ввести максимальну кількість нових конфліктних ліній і гравців", - резюмувало джерело. Відзначимо, що таке припущення підтверджується чутками про те, що влада намагається посварити, серед інших, Дмитра Фірташа і Ріната Ахметова, про що раніше вже писав "Апостроф".

Але поки одні політики боротимуться зі своїми конкурентами, інші намагатимуться продемонструвати ефективну роботу, вимагаючи ухвалення рішень щодо Донбасу, створення Антикорупційного суду, боротьби з корупцією тощо.

"Актуальною буде боротьба за Виборчий кодекс, хоча вона, на мою думку, буде безнадійною. Тому що нинішній склад парламенту не налаштований ухвалювати кодекс", - прогнозує Євген Магда.

Макітра ж акцентує увагу на законопроекті щодо Донбасу, над ухваленням якого працює Верховна Рада.

"Зараз немає консенсусу в суспільстві з цього питання. А з наближенням президентських виборів дискусії навколо цього будуть гарячі, оскільки питання війни і миру залишається номером один в Україні. Це навіть важливіше, ніж тема корупції", - підкреслив він.

З наближенням президентських виборів дискусії навколо питання про ситуацію на Донбасі будуть гарячі, так як питання війни і миру залишається номером один в Україні, відзначають експерти Фото: Сергій Ковальчук, rada.gov.ua

І, звичайно ж, дістанеться Антикорупційному суду, створення якого стає все менш реальним, незважаючи на постійні вимоги з боку міжнародних партнерів України.

"Антикорупційна тематика може бути основною лінією конфлікту. Ми бачили різку заяву МВФ з критикою президентського законопроекту про створення Антикорупційного суду. Навколо нього можна очікувати гарячої дискусії. Тому що західні партнери вимагають ухвалення цього законопроекту на певних умовах, але в президентської команди інше бачення. Тому ця конфліктна лінія може розвинутися буквально сьогодні-завтра", - припускає Макітра.

Трикутник з НАБУ, України та Заходу

Відносини між Україною і Заходом також, швидше за все, будуть ускладнюватися й надалі. Переломним моментом минулого року став конфлікт влади з НАБУ. Антикорупціонери отримали колосальну підтримку від ЄС і США, що змусило Банкову припинити конфлікт з директором бюро Артемом Ситником. Але, на думку Ігоря Петренка, це ненадовго.

"З НАБУ, я думаю, буде підкилимна гра. Не впевнений, що конфлікт виходитиме в публічну площину, тому що від цього залежить підтримка з боку ЄС і МВФ, особливо в передвиборний рік. Але влада всіляко показуватиме неефективність НАБУ, оскільки незалежний антикорупційний орган не потрібен президенту і всім, хто при владі", - вважає експерт.

"Без конфліктів відносно НАБУ не обійтися, тому що в нас антикорупційність – це символ прогресивного мислення", - підкреслив Євген Магда, нагадавши про проблему обрання аудитора Національного антикорупційного бюро.

"Це питання буде досить драматичним у цьому році", - вважає політолог і зазначає, що проведення конкурсу на посаду аудитора буде логічним рішенням, особливо після зняття нардепа Єгора Соболєва з посади голови антикорупційного комітету ВРУ.

При цьому, вважають політологи, влада й надалі намагатиметься зробити НАБУ підконтрольним, щоб не допустити нових кримінальних справ щодо людей з оточення президента. Але в антикорупціонерів є один козир. "Це єдиний орган, який може правильно подати інформацію про свою діяльність і завжди присутній в ЗМІ. А інформаційна підтримка створює видимість ефективної роботи НАБУ", - впевнений Ярослав Макітра.

За прогнозами політологів, влада спробує зробити НАБУ підконтрольним Фото: nabu.gov.ua

Захід, на думку експерта, в будь-якому випадку надасть підтримку НАБУ, оскільки директор бюро є одним з небагатьох, хто готовий співпрацювати з ЄС і США. У той же час міжнародні партнери поки не розуміють, як надалі вибудовувати відносини з чинною владою.

"Україна взяла на себе певні зобов'язання. Але поки не готова їх виконувати, позиція президента змінюється майже щодня. Тому може посилюватися тиск на Україну з боку ЄС, США і МВФ. Але навряд чи зараз у міжнародних партнерів є консолідована позиція щодо Порошенка та інших гілок влади. Ближче до виборів ситуація може сильно загостритися, якщо Захід відмовиться підтримувати Порошенка", - припускає Макітра.

Поки ж триватиме критика дій влади з боку міжнародних партнерів. Але Захід і надалі думатиме, як вийти з ситуації, що склалася.

Джерело "Апострофа" в дипломатичних колах ЄС також звертає увагу на падіння довіри до Порошенка на Заході.

"В Європі вважають, що він їх "кинув". Тому ми можемо незабаром побачити конфлікт із Заходом і тиск з боку Європи. Тут все частіше прямо називають його корупціонером, і це вже починає сприйматися як сформульована позиція Заходу", - розповів співрозмовник видання в Брюсселі.

Разом з тим, на думку політолога Ігоря Петренка, постійні вимоги щодо створення Антикорупційного суду, початку процесу приватизації, запуску земельної реформи можна розцінити дипломатичною мовою як ультиматум.

"Тому буде рости рівень непорозуміння, який може спричинити не дуже хороші результати для України на міжнародній арені", - підсумував він.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі