RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Український жах Путіна: кому в Росії ще потрібен Янукович

Дмитро Орєшкін про плани Путіна щодо Януковича

Дмитро Орєшкін про плани Путіна щодо Януковича Фото: EPA/UPG

Незабаром після відеодопиту президента Петра Порошенка у справі про державну зраду Віктора Януковича слово взяв сам екс-президент України. На прес-конференції в РФ він відповідав на запитання журналістів і говорив не тільки про слідство, а й про Донбас, анексію Криму тощо. Російський політолог Дмитро Орєшкін розповів "Апострофу", навіщо, на його думку, знадобився цей виступ, яку роль Кремль зараз відводить Януковичу і в чому жах ситуації з Україною для Володимира Путіна.

Тема України в Росії якимось дивним чином не викликає гарячого відгуку. Таке відчуття, що її виводять з інформаційного мейнстріму, тому що люди перестали сприймати кримський і донбаський сюжети як перемогу і тему, яка об'єднує. Тому і на прес-конференцію Януковича немає активної реакції, наскільки я можу судити. І якщо це і робилося з ініціативи Кремля, то лише для того, щоб оживити ситуацію перед виборами, тому що ніяких нових подвигів у Кремля за останні місяці не було. А були, навпаки, досить очевидні поразки: чи то Сирія, чи то Олімпійські ігри, чи то [Настя] Рибка чи аргентинські наркотики...

Якось всюди погано. А треба, щоб було добре. Можливо, нагадати, що ми "перемогли Україну", відібрали в неї Крим, щось у цьому стилі? Якщо це вигадали в Кремлі. Але проблема в тому, що людей це все одно не радує. Яка різниця, що там Янукович говорив?! Це для нього важливо. У сприйнятті громадської думки це важливо для України. Але з нею ми вже ніби розійшлися, і це взагалі вже не наша проблема. Погляд приблизно такий. Жах для Путіна в тому, що ця тема вже відпрацьована і, скоріше, викликає роздратування.

Якщо Янукович і політичний гравець, то це не гравець Кремля і федерального центру. І Путін, і Медведєв про нього свого часу висловлювалися досить зневажливо. Немає такого відчуття, що він в їхніх очах дорого коштує: втік, кинув "ввірену йому ділянку роботи", не виправдав довіри. Так що якщо це і якась гра з метою ввести нову людину, то гра якогось силового лобі, яке хоче прибрати [куратора окупованого Донбасу та помічника президента РФ Владислава] Суркова після його неприємностей із [колишнім ватажком так званої ЛНР Ігорем] Плотницьким.

Ми так і не знаємо долі Плотницького: чи він сидить під слідством, чи десь у Середземному морі купається. Про це не говорять, що, загалом, поганий знак для Плотницького: більш імовірно, що він все-таки сидить, ніж купається в Середземному морі. А для чого розмовляти із Сурковим, якщо людину, яка нібито від його імені підписала Мінські угоди в якості "керівника ЛНР", взяли за комір і викинули з гри? А, відповідно, ніби як і Суркова викинули з гри.

Можливо, це спроба ввести нову фігуру як лідера переговорного процесу. Я можу собі таке уявити. Але не думаю, що це робиться на самій горі, тому що і Путін, і Медведєв не в захваті від Януковича. Можна спекулювати багато, але проблема в тому, що ніхто в Росії поки, наскільки я можу судити, в тому числі з тих ЗМІ, які читаю, не бачить ніяких ознак, що хтось серйозно цим перейнявся.

Мені здається, це вже й не актуально: Янукович – це людина чітко другого плану і вчорашнього дня. І Путін це добре розуміє.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України