RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Як Путін воюватиме в Україні під час виборів: названо небезпечний сценарій

Дмитро Тимчук про політику Путіна на Донбасі

Дмитро Тимчук про політику Путіна на Донбасі Фото: EPA

За останні тижні проросійські бойовики знизили активність обстрілів на Донбасі. На окремих ділянках лінії фронту окупанти показують хлібне перемир'я, займаючись перегрупуванням своїх сил і засобів. Разом з тим, посилення ескалації можливе з початком виборчої кампанії в Україні. У Кремлі збираються використовувати військовий фактор для того, щоб проштовхувати проросійських кандидатів на виборах в Україні. Таку думку висловив "Апострофу" координатор групи "Інформаційний спротив" нардеп Дмитро Тимчук.

За останні тижні на Донбасі ми не бачимо великого зниження (кількості обстрілів). Зокрема, якщо брати до уваги тижні (з середи до середи), то за минулий тиждень бойовики здійснили 165 обстрілів із заборонених озброєнь, а за цей - 135. Тобто я б не став говорити про якусь різку деескалацію.

Не виключено, що зниження активності бойовиків викликане тим, що вони намагаються на певних ділянках показати хлібне перемир'я. Але вони використовують його з тим, щоб перегрупувати свої сили і засоби. Також ми бачимо, що активно ведеться підготовка - створення нових позицій, опорних пунктів, цілих районів оборони. І окупантам не вигідно проводити посилені обстріли на цих ділянках, оскільки прилітає відповідь. У цьому випадку стає досить проблематично проводити інженерні роботи, враховуючи, що останнім часом окупанти активно залучають цивільне населення.

Читайте також: Путін переграв Трампа: США завдадуть удару у відповідь

Можна навіть простежити за сепаратистськими ресурсами розповіді про те, що місцеві жителі в єдиному пориві вийшли "допомагати" ополченцям - риють окопи, будують бліндажі і так далі. Тому на цих ділянках немає сенсу проводити подальші обстріли, оскільки в результаті вогню страждатиме місцеве населення. А враховуючи, що місцеве населення не з доброї волі виходить на ці роботи, то обстріли будуть підвищувати градус невдоволення серед жителів на окупованих територіях.

Відносна тиша з боку бойовиків викликана саме цим. Але говорити про тенденції до зниження активності бойовиків не доводиться. На одних ділянках окупанти зберігають вогневу активність, на інших активність знижується, оскільки бойовики займаються облаштуванням своїх позицій, створюючи нові.

Ми чекали активності окупантів після зустрічі Путіна і Трампа, але різкої зміни в картині бойових дій ми не бачимо. Виходячи з зустрічі Путіна з Трампом, не було ключових рішень щодо Донбасу. Але не виключено, що в подальшому ці рішення будуть прийматися і від них залежатиме ситуація на Донбасі.

Чого чекати далі?

Якщо не буде серйозних домовленостей між Росією і США з питань України, то цілком очевидно, що військовий фактор буде відіграє свою роль у передвиборчій кампанії в Україні. Тобто Путін, проштовхуючи своїх кандидатів, привертатиме увагу подіями на Донбасі шляхом ескалації конфлікту. Це буде робитися для того, щоб актуалізувати питання так званого миру. А ми добре знаємо риторику, на якій вони будуть виїжджати - це мирний діалог, критика партії війни, тобто правлячої коаліції. Пропутінські кандидати тут будуть вказувати на те, що діється на Донбасі, і говорити, що існує тільки один вихід - щоб до влади приходили політичні сили, які говорять про мир.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному