RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Такі різні й такі схожі: чим відрізняються вибори в США та Україні

Проблема відсутності ідеологій - спільна для більшості країн

Проблема відсутності ідеологій - спільна для більшості країн Фото: GettyImages

Вибори в США широкому колу читачів відомі лише як протистояння республіканців і демократів: незалежно від того, чи це битва за Білий дім, чи Сенат. "Апостроф" з'їздив у США і вирішив відійти від традиційного розгляду американських виборів під цим кутом і подивитися на їх схожість і відмінність з українськими реаліями. І хоча відмінності нездолані, загальні риси значно ближчі, ніж це здається на перший погляд.

Непереборні відмінності

Федеративний устрій США позначається і особливості їх виборчої системи. Немає єдиної загальноприйнятої в Україні вертикалі виборчих комісій. Немає навіть єдиного виборчого законодавства. Багато процедурних питань голосування - від кількості спостерігачів до можливості проводити дострокове голосування - визначає кожен штат окремо.

Одна з особливостей виборчого процесу в США - електронні урни для голосування. Щойно бюлетень опиняється в урні, відданий голос фіксується автоматично в електронній системі. Це дозволяє дуже оперативно проводити підрахунок.

Автомат для сканування бюлетенів Фото: EPA/UPG

"Така система дуже дорога, але в підсумку вона допомагає нам оперативно підраховувати голоси з мінімумом фальсифікацій", - розповів "Апострофу" один із представників виборчкому в штаті Вісконсін.

Утім, єдиної централізованої електронної системи підрахунку голосів у США немає. Все замикається на рівні штатів, кожен із яких потім і оголошує свої результат на федеральному рівні.

Хоча зовсім від людини не відмовилися. Наприклад, якщо відбуваються технічні неполадки машин, тоді результати перераховуються вручну. Без людських рук не обходиться і голосування за допомогою пошти. Цей спосіб передбачений у США для тих випадків, якщо людина не змогла, наприклад, за станом здоров'я бути присутньою на дільниці. У такому випадку вона відправляє свій бюлетень листом. І вже на дільницях розкривають конверти, а представники виборчкому самостійно заносять дані в машину.

Ще одна незвичайна "фішка" для українців: у США є можливість голосувати достроково. Це не повсюдна практика, але в 32 штатах, а також в окрузі Колумбія, в який входить столиця Вашингтон, подібна технологія діє.

Цікаво і те, що в день дострокового голосування ніхто не забороняє ставити кандидатам свою агітацію перед виборчими дільницями. При цьому обов'язковою умовою є те, що кандидати повинні самі свою агітацію потім і прибрати. На самій же дільниці ви вже не побачите інформаційні листи про кандидатів, як це прийнято в Україні - тут можна знайти інформацію тільки про те, як голосувати і які документи для цього необхідні.

Відмінна риса - кабінки для голосування відкриті. У закритості тут не бачать сенсу і пояснюють це особливостями політичної культури і культури голосування: можливість маніпуляцій громадян з бюлетенями в США розглядають як щось надзвичайне.

Виборчі кабінки прості за конструкцією та відкриті Фото: GettyImages

Єдині як ніколи

Але схожість українських і американських виборів зараз лежить не в технічній або процедурній складовій, а в ідеологічній. Усі, з ким говорив "Апостроф" в США: від аналітиків The New York Times до водіїв Uber, стверджують, що за останні кілька років політичні смисли в країні змінилися. Зараз не йдеться про конкуренцію республіканських або демократичної програм та ідеології. Суспільство і виборці виключно розділилося на два табори: за Дональда Трампа і проти Дональда Трампа. І така ситуація до болю нагадує український порядок денний, де з року в рік йде розмова не про конкуренцію ідеологій чи ідей, а про конкретні персоналії політиків, навколо яких також поляризується суспільство.

Є проблеми і з явкою виборців. У США говорять про падіння інтересу до політики з боку молоді. При цьому місцеві журналісти і політичні експерти стверджують, що закінчився етап і впливу соцмереж на виборчі кампанії, як це було, наприклад, із виборами президента Барака Обами. Хоча Twitter все ж став невід'ємною складовою політичних процесів у США через Трампа. Якщо раніше всі чекали офіційних заяв Білого дому і прес-конференцій президента США, то зараз мало не кожен другий запис Трампа в Twitter - це програмна заява, що транслюється ЗМІ, і яка потім призводить до дискусій у США.

Twitter став невід'ємною складовою політичних процесів в США через Дональда Трампа Фото: GettyImages

Але повернемося до явки. А вірніше - до грамотного використання технологій, які її підвищують. Група українських журналістів, перебуваючи на виборах у штаті Вісконсін, звернула увагу на те, що, крім прізвищ кандидатів, у бюлетенях для голосування стоїть і питання місцевого референдуму про легалізацію на території штату марихуани. Питання легалізації легких наркотиків у США - переважно тема демократів, які й зуміли його винести на місцевий референдум у штаті якраз у день виборів у Сенат. Якщо прізвища тих чи інших сенаторів або губернаторів не викликають у людей бажання встати, піти і проголосувати, то ось такі "шкурні" питання - серйозний привід підвищити явку, та ще й однієї конкретної партії.

І, судячи з усього, цей спосіб досить ефективний. На цих проміжних виборах, на яких переобирали не тільки частину Конгресу, а й частину губернаторів Штатів, глава Вісконсіна, республіканець Скотт Уокер, який перебував на своїй посаді два терміни, програв демократу Тоні Еверсу...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України