RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Вибори у США: над Трампом збираються хмари, але він ховає козирі

Американіст розповів про результати проміжних виборів до Конгресу США

Американіст розповів про результати проміжних виборів до Конгресу США Фото: GettyImages

Проміжні вибори до Конгресу США завершилися помірним успіхом для Демократичної партії США - демократам вдалося завоювати більшість у Палаті представників, яку вони не контролювали з 2011 року, але республіканці залишили за собою Сенат. Про те, які це наслідки це матиме для зовнішньої та внутрішньої політики США, "Апостроф" запитав Сергія Галаку, фахівця-американіста та професора Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка.

Вибори у США завершилися бойовою нічиєю. Демократи сподівалися, може, й на більше - вони хотіли отримати більше губернаторських посад, можливо, контроль над Сенатом. Але поки що їм вдалося зробити серйозний крок до обмеження можливостей Трампа у внутрішній та зовнішній політиці - взяти контроль над нижньою палатою, Палатою представників, де переобиралися всі 435 конгресменів. Це означає, що демократи контролюватимуть всі основні комітети - комітет зі збройних сил, комітет із розвідки, комітет із юридичних справ і ключовий комітет з бюджету.

Увесь порядок денний Трампа буде натикатися на спротив. Крім того, точно будуть створювати додаткові комісії з розслідування тих чи інших порушень - явних, вірогідних чи умовних. Трампу буде дуже некомфортно, адже його самого чи його оточення зможуть запрошувати не лише спеціальний прокурор США Роберт Мюллер, а й навіть - на слухання в комісіях Конгресу, розслідувати якісь фінансові справи його сім’ї. Або змусити Трампа нарешті надати декларацію про доходи за останні роки. Тобто у Трампа з’являється дуже серйозна проблема у внутрішній політиці, яка матиме наслідки і для зовнішньої.

У випадку із зовнішньою - передусім йдеться про фінансові важелі. Так, у Трампа залишаються свої козирі: по-перше, сама виконавча влада, по-друге, верхня палата, Сенат, яка затверджує всі призначення - і послів, і міністрів. Крім того, залишається Верховний суд, який, після введення туди двох консервативних прореспубліканських суддів, явно симпатизуватиме Трампу. Трамп завжди матиме цей козир. Верховний суд США - доволі особливий орган. Він не просто розглядає справи, за прикладом яких потім розглядають інші справи, - він трактує рішення президента чи закон, прийнятий Конгресом, на предмет відповідності Конституції. Із точки зору механізмів стримування, це досить ефективна система.

Читайте також: "Хрестовий похід" Трампа триває: чи зможе світ вижити без США

Тому тепер можна говорити, що імпічмент Трампа, про який говорили перед виборами, малоймовірний. Однак демократам це й не дуже потрібно. Як сказала Ненсі Пелосі, яка, імовірно, стане спікером нижньої палати, імпічмент не є для Демократичної партії пріоритетом. А от боротьба за всілякі проблеми внутрішнього порядку денного - як от охорона здоров’я чи освіта, та проблеми, пов’язані з зовнішньою політикою, явно будуть предметом обговорення та зіткнень за допомогою Палати представників. Це зв’яже Трампу руки і створить нові проблеми, значною мірою хоронячи його ініціативи у зовнішній політиці.

Вірогіднішим за імпічмент є те, що будуть спроби примусити Трампа зробити якісь кроки: самоусунутися чи піти у відставку. Якщо на нього "накопають" щось серйозне. Невдовзі, ймовірно, опублікують доповідь комісії Мюллера, і, якщо там є показання проти Трампа чи його найближчого оточення (а такі речі вже потрапили в пресу), для президента виникне проблема, що робити далі. По-перше, він тоді навряд чи висуватиметься на виборах у 2020 році. По-друге, на якомусь етапі його можуть поставити перед вибором - або-або.

Зараз усі процеси у США прискоряться, і ми дуже швидко побачимо якийсь новий, цікавий розвиток подій. Мюллер досить ефективно попрацював, якщо робити висновки на основі інформація про помічників Трампа: троє чи четверо вже погодилися на співпрацю зі слідством. Це у них називається They are singing - "Вони співають", тобто дають свідчення. Думаю, Трамп цього дуже боїться.

Однак, навряд чи це все щось радикально змінює для України. Згадаймо, як голосували в Сенаті, де республіканці мають більшість, за закон про санкції проти Росії - 98 голосів проти 2. У Трампа навіть не було думки про вето. Настрій американського істеблішменту щодо можливого втручання Росії у вибори, протидії Росії і, про що менше говорять, протидії Китаю - дуже серйозний. Не думаю, що в цьому плані щось радикально зміниться.

Читайте також

Дідусі-розбійники: чого чекати Україні від Дональда і Джо

Для України перемога на праймеріз Трампа та Байдена не обіцяє нічого доброго

Реванш за будь-яку ціну: чому Трамп накинувся на НАТО і блокує гроші Україні

Бажаючи перемогти, Трамп явно починає перегинати палицю у питаннях з НАТО та Україною

Чинник Джонсона: чи підтримають у Конгресі США допомогу Україні

Від Майка Джонсона залежить дуже багато, оскільки він може винести до зали Палати представників питання допомоги Україні