RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Хороша ситуація для Росії: що думають у Польщі про вибори в Україні

Вєслав Романовський про очікування Польщі від нового президента України

Вєслав Романовський про очікування Польщі від нового президента України Фото:

Після першого туру українських президентських виборів у Польщі кажуть, що не бояться перемоги Володимира Зеленського за підсумками двох турів. Однак Польща насамперед хоче, щоб Україна зберегла свій курс в ЄС та НАТО. Таку думку висловив "Апострофу" польський журналіст та письменник Вєслав Романовський.

У Польщі є дуже багато коментарів про перший тур виборів президента України, але польські політики скажуть своє слово вже після другого туру. А в експертному середовищі небагато цікавих думок. Є багато запитань, чому Зеленський набрав так багато голосів. Люди думали, що в першому турі він отримає не більше 25%, що розрив між ним і Порошенком не буде таким великим.

Найголовніше запитання: що буде далі, яким буде геополітичний курс України після другого туру? Адже є велика ймовірність перемоги Зеленського. Є й думки, що Порошенко має великі шанси перемогти у другому турі. Зеленському залишається боротися за голоси на заході України. А в Порошенка великі шанси в Центрі, на Півдні та на Сході.

Дехто вважає, що у Порошенка була не найкраща передвиборча стратегія: його національно-консервативна стратегія не спрацювала на сході та півдні України. І є думка, що йому дуже швидко треба змінити стратегію на другий тур. На мою думку, тоді в нього будуть шанси перемогти.

Читайте: Старі методи вже не працюють: соцмережі продовжують бурхливо обговорювати лідерство Зеленського і Порошенка

Але найголовніше, що демократія в Україні та інститут виборів працюють. А з точки зору Польщі найголовніше, яким після виборів буде геополітичний курс України. Для нас було б дуже добре, якби Україна реалізовувала курс в ЄС і НАТО, співпрацювала з Європою, Польщею та іншими сусідами. Я б дуже не хотів в Україні такого повороту, який відбувся після Ющенка: прийшов Янукович, і вплив Москви на Україну був дуже сильним, що було вкрай погано для Європи і Польщі.

Зеленський отримав дуже серйозну підтримку. І треба думати, чому так сталося: це результат тільки медійної кампанії чи реального політичного життя в Україні. Брак реформ і боротьби з корупцією дуже небезпечні для України. На мою думку, в передвиборчій стратегії Порошенка було дуже мало діалогу з молоддю 19-28 років, його економічна програма дуже слабка. Лише дуже вузький лозунг: "Армія! Мова! Віра!". Консервативної націоналістичної політики замало для України.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному