RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Важливо покарати Порошенка, щоб кожен наступний це бачив - Сергій Лещенко

Колишній нардеп БПП вважає, що Порошенко повинен відповісти за законом

Колишній нардеп БПП вважає, що Порошенко повинен відповісти за законом Сергій Лещенко в студії Апострофа

Народний депутат СЕРГІЙ ЛЕЩЕНКО вважає, що п'ятий президент України Петро Порошенко повинен відповісти перед законом за ті конкретні вчинки, в яких був матеріальний інтерес. Про це Лещенко розповів в заключній частині інтерв'ю "Апострофу".

Першу частину інтерв'ю читайте тут: Луценко намагається втягнути Україну в небезпечну гру - Сергій Лещенко

Друга частина інтерв'ю - Україна може отримати величезну проблему після виборів до Ради - Сергій Лещенко

- Які перспективи у Порошенка? Наприклад, його партію вже перейменували в "Європейську солідарність".

- Це логічно, тому що ім'я Порошенко стало токсичним.

- В такому разі, чи може Порошенко розраховувати на якусь підтримку, чи піде він у парламент?

- Шанси на потрапляння до парламенту у нього, звичайно, є. Навіть по мажоритарному округу у Вінницькій області, там, де його син обирався. Він став президентом, округ у спадок синові віддав. Син округ втримав. Тепер якщо у Порошенка буде проблема, наприклад, з законом, він може обратися за своїм округом.

- Тобто підготувався?

- Це досить примітивний і хитромудрий план. Цей округ Порошенко гріє з 1998 року - більше 20-ти років, коли він вперше обрався до парламенту.

Нагадаю, в 1998 році, коли Порошенко обирався до парламенту, він випередив свого конкурента всього на 57 голосів, які було дуже легко з однієї стопки перекласти (в іншу) - і все, ти депутат. А потім виявилося, що за Порошенка проголосували всі колонії, в'язниці на території округу. Його вхід в політику від початку був побудований на обмані і фальсифікації.

- Чи чекає, в такому випадку, на Порошенка відповідальність за усі ті безчинства, які ви щойно перерахували?

- Я б дуже хотів.

- Андрій Портнов зараз активно займається притягненням до відповідальності Петра Порошенка. Чи може постати перед судом п'ятий президент України?

- Створення прецеденту покарання - це було б важливо, звичайно, щоб кожний наступний бачив.

- А ви зі свого боку будете якось в цьому процесі брати участь, наприклад, теж збирати інформацію?

- Я підтримую цю ініціативу і вважаю, що Порошенко повинен понести відповідальність за конкретні вчинки. Не за політичні рішення такого або сякого характеру, а за конкретні вчинки, за якими був матеріальний інтерес.

Наприклад, Роттердам+ - це конкретний матеріальний інтерес, який забрав з кишень українських громадян і підприємців понад 35 мільярдів гривень, переклавши їх до кишені Ахметова. Знаючи Порошенка двадцять років, я точно гарантую, що він ніколи б добровільно не погодився віддати Ахметову таку суму. Я впевнений, що він мав відкат, який вимірювався не менш, ніж в половину.

Оборонка - це не тільки те злодійство, що Бігус досліджував. Таких схем було дуже багато і про них ми говорили весь час. За ці схеми необхідно нести відповідальність.

Канал "Прямий" - що це за історія взагалі? Вона взагалі не вкладається в голові. Мені здається, не всі громадяни взагалі зрозуміли, що сталося. Був канал Януковича, який називався "Тоніс". Ним володів син Януковича. Потім Янукович втік, Порошенко став президентом. Що логічно зробити? Напевно, може, конфіскувати цей канал? Адже конфіскували ж півтора мільярда, давайте і канал конфіскуємо. Ні, канал не конфіскували. Тоді давайте його передамо в Агентство з управління активами, ми ж створили таке агентство. Туди ж передали вертолітний майданчик Януковича, давайте туди і канал передамо. Ні, не передали.

У підсумку, цей канал тишком-нишком змінює власника, яким стає особа з оточення Порошенка. У канал вливаються величезні кошти, які вимірюються десятками мільйонів доларів. Вони знімають найдорожчий офіс в Україні, який знаходиться у "Парусі", наймають найдорожчих російських гастролерів типу Ганапольского, купують за величезні бюджети техніку, залучають ізраїльських брудних політтехнологів. Канал змінює назву на "Прямий" і він стає рупором Порошенка за типом Russia today або Life news.

Потім починаються маніпуляції з ліцензіями. Починають створювати радіо "Прямий ФМ", давати цій радіостанції ліцензію з метою, щоб розвивати медіахолдинг.

Тобто просто замість того, щоб прийняти справедливе рішення щодо активів Януковича, Порошенко присвоїв собі цей актив і почав використовувати його як медіазброю на виборах. Дуже цікавий кейс. Не завадило б і його дослідити.

- Чи варто Володимиру Зеленському виділити одним зі своїх пріоритетів притягнення до відповідальності Петра Порошенка?

- Я думаю, що Зеленському потрібно просто призначити незалежного прокурора і забути про це. У нього занадто багато турбот буде в житті на посаді президента, щоб витрачати час на гонитву за Порошенком. Цим повинні займатися професіонали, призначені на легітимні посади.

Тобто незалежний прокурор повинен мати від нього карт-бланш на свободу дій. Він не повинен бути залежним від впливу з Банкової - і все.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України