RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пустеля Крим: на що піде Путін заради української води

Чи погодиться Київ допомагати Кремлю на окупованому півострові

Чи погодиться Київ допомагати Кремлю на окупованому півострові Фото: УНІАН

Повідомлення про серйозний дефіцит води в окупованому Росією Криму збіглися у часі з появою чуток про можливе відновлення постачання H2O на окупований півострів з України. Чи погодиться Київ продавати росіянам воду, і що Кремль запропонує натомість - розбирався "Апостроф".

Ціна питання

Крим через брак води опинився в критичній ситуації. Показово, що про цю надзвичайну ситуацію вже публічно повідомляють представники російської окупаційної влади, які раніше всіляко заперечували навіть теоретичну ймовірність появи подібних проблем. На початку лютого так званий "глава Держкомітету з водного господарства та меліорації Криму" Ігор Вайль офіційно заявив, що питної води в Сімферополі залишилося максимум на 90-100 днів. Дефіцит води у 300-тисячному місті вже відчули: подачу живильної вологи в кранах місцевих жителів почали обмежувати по годинах.

До 2014 року потреби півострова в прісній воді забезпечувала материкова частина України. Понад 80% води передавалося по Північно-кримському каналу, який з'єднує річку Дніпро і півострів. Решта потреб перекривалася за рахунок природного стоку, запасів талих вод і підземних джерел.

Після анексії півострова Росією у березні 2014 року, до Криму поставки прісної води призупинили. Офіційна позиція України спочатку зводилася до простої тези: ніяких поставок води на півострів до його повної деокупації. Звинувачення росіян в нібито негуманних діях Києва по відношенню до кримчан з легкістю розбивалися об наступний контраргумент: запасів води цілком вистачає, щоб забезпечити населення півострова, а дефіцит відчувають промисловість і інфраструктурні об'єкти збройних сил окупаційного режиму. З чого б це Україні допомагати агресору?

Однак після зміни влади в Україні тема можливих поставок води в окупований Крим знову актуалізувалася. У липні 2019 року голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, який на той момент обіймав посаду радника президента Володимира Зеленського, називав зупинку поставок води деструктивною.

"Особисто я вважаю, що, відключаючи водопостачання окупованих територій, ми шкодимо людям, які є нашими громадянами. Мені здається, що це не той метод, який потрібно використовувати для відновлення контролю за нашими територіями", - розповідав він в інтерв'ю ATR.

Повернулися до цієї теми вже в жовтні. Голова бюджетного комітету Верховної Ради України Юрій Арістов розповів "Радіо Свобода" про ідею продавати воду в анексований Крим.

"Була ідея - продавати воду. Ізраїльтяни продають воду фактично до воюючої країни, вони заробляють. Ось і у нас була ідея, наприклад, продавати воду в Росію", - сказав він.

Важливо зазначити, що програма з коментарем "слуги" вийшла в ефір тільки наприкінці січня 2020 року. Заява Арістова, який є близьким соратником і колишнім компаньйоном по бізнесу Зеленського, спровокувала хвилю критики в соціальних мережах.

Тим більше, як розповіло "Апострофу" інформоване джерело в Офісі президента, на Банковій тема поставок води в Крим піднімалася вже неодноразово.

"Поновлення постачання води в Крим піднімалося російською стороною неодноразово, зокрема дана вимога звучала, коли обговорювалися умови продовження Нормандського формату. Тоді під тиском наших європейських партнерів Путіна вдалося осадити. Зараз про воду заговорили знову. І є підозра, що тепер Кремль буде педалювати цю тему наполегливіше", - говорить співрозмовник.

Однією з головних тем для торгів може стати наступна схема: вода в Крим в обмін на проведення місцевих виборів на окупованому Донбасі в жовтні...

Питання води - без Верховної Ради

Російські ЗМІ вже встигли оголосити про те, що питання поставок води на півострів фактично вирішене. Для цього на місце дамби нібито повинна прибути делегація Верховної Ради, щоб здійснити інспекцію. Очевидно, що російські пропагандисти не знайомі з українським законодавством.

Як розповіла "Апострофу" перший заступник Постійного представника президента України в АРК Дарина Свиридова, це питання не відноситься до компетенції парламентського комітету. За її словами, комітет Верховної Ради з прав людини, деокупації і реінтеграції тимчасово окупованих територій в Донецькій, Луганській областях та Автономній Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин дійсно проведе виїзне засідання в Херсонській області, але ухвалювати будь-які рішення з питання постачання води не буде.

"Наскільки нам відомо, депутати планують відвідати КПВВ (контрольні пункти в'їзду-виїзду, - "Апостроф"), де буде проходити моніторинг режимних та сервісних зон пунктів пропуску на адмінкордоні з Кримом - "Каланчак" і "Чонгар". Вони проведуть аналіз роботи Центрів надання адміністративних послуг. Будуть проведені зустрічі з переселенцями з Криму, правозахисними організаціями, які займаються питаннями допомоги переселенцям і жителям окупованих територій. Саме з такою метою комітет проведе виїзне засідання. З того, що нам повідомили, в програмі виїзного засідання комітету ВРУ не передбачені питання організації поставок води в Крим, відкриття шлюзів тощо. На засіданні комітету будуть обговорюватися питання захисту прав людей з окупованих територій", - сказала Свиридова.

Також Свиридова заявила "Апострофу" про те, позиція представництва залишається незмінною - постачання води до Криму можливе тільки після деокупації півострова.

Голова комітету Дмитро Лубинець в розмові з виданням також спростував інформацію про розгляд поставок води в Крим.

"Це все дурниці, звідки ви все це берете? У планах виїзного засідання дійсно було відвідування дамби, щоб переконатися, так би мовити, на місці, що вона стоїть і нормально функціонує. Ніхто питання подачі води обговорювати не буде", - сказав він "Апострофу".

За наявною офіційною інформацією можна зробити висновок, що "зради" нема. Або ж навпаки, вона є, але спеціально замовчується. Справа в тому, що Кремль неодноразово намагався шантажувати поставками води у Крим. За словами деяких політиків, які займалися питанням Криму, доходило навіть до прямого підкупу.

"Є інформація, що попередній владі пропонували шалені гроші, щоб вода пішла на півострів. Першим особам. Зрозумійте, такі питання не вирішуються на рівні Верховної Ради або Кабміну. Якщо є домовленість, то суспільство поступово будуть готувати до цього рішення. Щоб не так гостро було сприйнято", - розповів "Апострофу" представник президента України в АРК часів Петра Порошенко Борис Бабін.

За словами Бабіна, незважаючи на те, що Північно-кримським каналом не користуються майже шість років, технічних перешкод для того, щоб подати воду з материка на півострів, немає. На окупованій території він також підтримується в робочому стані.

"Є речі, які не можна заховати. Місцеве населення (в Херсонській області, - "Апостроф") бачить, що на каналі проводять роботи - косять очерет, зрізають дерева. Все вказує на те, що готуються до запуску. Депутати раптом вирішили приїхати з інспекцією на дамбу. На окупованій території потрібно провести ТО насосних станцій. Думаю, за місяць вони впораються", - розповідає Бабин. Якщо на рівні політичного керівництва буде досягнута домовленість, зазначає колишній представник президента в АРК, вода по каналу може піти вже в квітні цього року.

В очікуванні виламування рук

Питання постачання води до Криму може опинитися в одному "пакеті" разом з мирними ініціативами Зеленського щодо Донбасу.

"Подача води в Крим стала б злочином з точки зору національної безпеки України. Важко сказати, це (можлива підготовка до подачі води в Крим, - "Апостроф") реальність чи тільки чутки. Але я не виключаю, що за деякими міркуваннями для влади таке рішення може бути прийнято. Якщо народні депутати зізнаються, що на засіданні бюджетного комітету Верховної Ради розглядалося питання "продажу води в Крим" (мається на увазі згадана вище заява нардепа від СН Арістова, - "Апостроф"), то як ще це можна розцінювати? Значить, вони допускають, що таке рішення може бути прийнято. Мова йде не просто про приватну думку. Це ж парламент країни, де ухвалюються закони", - каже "Апострофу" експерт з тимчасово окупованих територій Інституту чорноморських стратегічних досліджень Юрій Смілянський.

У свою чергу, керівник Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко вважає, що ніяких домовленостей або рішень про воду для Криму зараз немає. Проте, він не виключає, що за допомогою заяв про проблеми з водою Кремль може подавати Києву недвозначні сигнали.

"Російська Федерація буде використовувати цю тему як частину потенційних системних домовленостей. Наприклад, піти на поступки на Донбасі. Але будь-яке рішення Зеленського стане фактором конфлікту всередині країни. Думаю, ніхто на це не піде", - сказав Фесенко "Апострофу".

З іншого боку, не варто забувати про дуже обмежені можливості з транспортування води на півострів. Інших джерел водопостачання крім Дніпра просто немає. Розуміючи ймовірні іміджеві втрати в разі перетворення захопленого півострова в безводну пустелю, в Кремлі, найімовірніше, підуть на все, щоб вирішити проблему з дефіцитом води. А отже, Банковій варто приготуватися: Путін буде викручувати руки, щоб Україна погодилася відкрити вентиль...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному