RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Коломойський проти Філатова: хто зупинить скандального олігарха

Дніпро - в очікуванні гарячої кампанії

Дніпро - в очікуванні гарячої кампанії Фото: Апостроф / Колаж

Осінні місцевих вибори кардинально змінять політичний ландшафт в Дніпропетровській області - і облрада, і міськрада будуть фрагментованими, без чітко вираженого більшості. Також очікується безкомпромісна боротьба за крісло мера Дніпра між чинним градоначальником Борисом Філатовим і одіозним олігархом Ігорем Коломойським. Детальніше про те, як в Дніпропетровській області розгортають партійні штаби, читайте в матеріалі "Апострофа".

Місто, де мери не програють

У квітні соціологічне агентство "Рейтинг" провело опитування, що з'ясовує електоральні переваги в регіонах. Наприклад, зараз в Дніпрі "Слугу народу" підтримують 22%, "Опозиційну платформу - За життя" - 11%, "Європейську солідарність" - 6%, "Батьківщину" - 3%, "Голос" - 1%. А от партія нинішнього мера міста, Бориса Філатова набрала б 33% підтримки.

Формально Філатов входить в партію "Справа", яка в 2018 році змінила свою назву (раніше вона називалася "Право і справедливість", за аналогією з польською партією Качинського). Відповідно до реєстру, партію зараз очолює Наталія Костюченко, яка до того ж є главою "Благодійного фонду Бориса Філатова". До Філатова, після перманентного конфлікту з УКРОПом (а вірніше - з головним бенефіціаром партії олігархом Ігорем Коломойським), перетекла значна частина місцевих "укроповцев". Однак чи піде Філатов саме з цією партією на вибори - досі неясно. Справа в тому, що, як уже раніше писав "Апостроф", градоначальник Дніпра активно спілкується про партію мерів зі своїм київським колегою Віталієм Кличком.

Серед іншого, у Філатова обговорюється варіант походу з партією "Справа", щоб пізніше приєднатися до партії мерів. Разом з Філатовим як і раніше знаходиться його давній друг бізнесмен Геннадій Корбан (фактично є "сірим кардиналом" у нинішнього мера), з ними же працює і відомий політтехнолог Сергій Гайдай, який не зміг перемогти з УКРОПом в 2015 році на місцевих виборах в Києві. До цієї компанії приєднався екс-нардеп Андрій Денисенко. За словами джерел "Апострофа", компанію також підтримує олігарх Віктор Пінчук.

"У Дніпрі за весь час існування України, чинний мер ніколи не програвав вибори. Градоначальнику в приципу складно програти: у нього великий бюджет, третій по Україні, є опора на фракцію в міськраді. І у нього високий рейтинг. Хоча і антирейтинг - теж високий. Але щоб виграти у нього, повинен з'явитися ресурсний опонент, якому за п'ять місяців потрібно стати дуже популярним", - коментує дніпровський експерт Віктор Пащенко.

Передвиборний наратив, за словами співрозмовників "Апострофа", вже цілком очевидний: конфлікт з центральною владою і протиставлення себе їй як хорошого управлінця і господарника. Власне, Філатов і так активно цим займається, періодично сперечаючись з головою облради Святославом Олійником. Останній - ставленик і соратник олігарха Ігоря Коломойського. Він в мери йти не планує, проте буде заводити своїх людей в міськраду та облраду. Але замість партії "Україна майбутнього", яку він очолював з 2010 року, тепер Олійник піде на вибори з партією "За майбутнє", яка нещодавно трансформувалася з депгрупи в політичну силу. Нагадаємо, даний політпроект очолив нардеп Ігор Палиця - ще один "штик" Коломойського. В інтерв'ю місцевим виданням Олійник заявляє про готовність підтримувати навіть партію скандального проросійського блогера Анатолія Шарія, яка, за його словами, "має всі шанси пройти до міськради".

З огляду на підтримку Коломойського, це цілком реально. Варто відзначити, що останнім часом представники команди екс-власника "ПриватБанку" публічно демонструють лояльність до Шарія. Крім заяви Олійника схожу тезу - про те, що з усіх існуючих на сьогоднішній день партій, він би звернув увагу саме на Партію Шарія - озвучив Олександр Дубинський, ще один близький до Коломойського нардеп.

Партія штабів

У пропрезидентській "Слуги народу" зараз почали працювати чотири штабу: по Дніпру, Дніпропетровській області, окремо по Кривому Рогу і окремо по Павлограду. Куратором області призначили народного депутата і вихідця з Кривого Рогу Юрія Кисіля, близького до першого помічника президента Володимира Зеленського Сергія Шефіра. Останній, за словами джерел, часто контактує з депутатами-мажоритарниками і курує їх питання, пов'язані з виборами. Сам Кисіль в коментарі "Апострофу" не захотів говорити про роботу штабу в Дніпрі, а також інформацію про своє кураторство в області, пославшись на те, що коментує лише офіційні дані.

Вплив в регіоні нарощує і мажоритарник Юрій "Юзик" Корявченков, колишній фронтмен "Квартала- 95". Після перемоги на окрузі в рідному для президента Кривому Розі, Корявченков також впливає на кадрову політику. "Юзик", за словами співрозмовників в партії, очолив штаб по Кривому Рогу і може піти на вибори мера, порушивши багаторічну гегемонію сімейства Вілкул. Тим більше, що у екс-нардепа від "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула намітилися серйозні проблеми, подейкують, що він може втратити підтримку олігарха Ріната Ахметова. У Кривому Розі Ахметов володіє Центральним гірничо-збагачувальним комбінатом і Криворізьким заводом гірського устаткування.

Активність Вілкула значно знизилася після відходу його давнього прес-секретаря і політтехнолога Сергія Мілютіна. Зараз Вілкул, за словами джерел "Апострофа", активно спілкується з партією Шарія. У прес-службі екс-регіонала відмовилися коментувати майбутні вибори і його участь в них.

Штаб в Павлограді "слуг" очолив ще один нардеп-мажоритарник Роман Каптелов. До депутатства він був радником миколаївського губернатора Олексія Савченко, а також, входив в дніпропетровську організацію "Блоку Петра Порошенка".

Всі штаби "слуг" буквально тільки що почали свою діяльність. Зокрема, вони проводять зустріч з перспективними кандидатами в депутати і мери, одна з яких сталася в минулу п'ятницю в Дніпрі.

Хто проти Філатова

З кандидатом в мери Дніпра в "Слугу" досі не визначилися. Поки робочих варіантів кілька, і серед них скандальний дніпровський нардеп-мажоритарник Максим Бужанський, який входить в орбіту впливу Коломойського, а також, головлікар лікарні ім.Мечникова в Дніпрі і депутат облради від "Блоку Петра Порошенко" Сергій Риженко. Хоча, якщо говорити про останню кандидатуру, то тут, як кажуть співрозмовники, відбувається, скоріше, промацування грунту щодо того, чи готові в Дніпрі підтримувати відомих людей не з політики. "А Бужанський ще й сам не зрозуміло, чи піде", - прокоментував співрозмовник у фракції.

Сам Бужанський не дав відповідей на питання "Апострофа". Втім, за інформацією нашого видання, Коломойський дуже б хотів вибити Філатова з його крісла, і найбільш реальною кандидатурою для такої ролі вважає Бужанського.

Ще один потенційний кандидат на крісло мера Дніпра від "слуг", за словами джерел - це народний депутат, колишній бадміндоніст Кирило Нестеренко. Він останнім часом розвинув бурхливу діяльність в Дніпрі, заочно конфліктує з Філатовим в своєму Facebook, а також багато пише в соцмережах про проблеми міста. На питання "Апострофа" про майбутню роботу штабу він теж не відповів. Але, за словами співрозмовників, саме Нестеренко проявляє велике завзяття. Поки в партії схиляються до проведення праймеріз, як і у випадку з Києвом.

Зі "старих" кандидатів в мери свої сили знову спробує місцевий бізнесмен, глава "Громадської сили" Загід Краснов, про що він підтвердив у коментарі "Апостроф". Він також налагодив непогані відносини з місцевим осередком "Батьківщини". Також він буде вести свою політичну силу до міськради, і саме вона, за словами деяких інформованих співрозмовників видання, зможе отримати "золоту акцію" у майбутній міськраді для створення там більшості.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному