RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Іменні партії: хто створює нові проекти перед місцевими виборами

Про нові "фішки" майбутніх місцевих виборів

Про нові "фішки" майбутніх місцевих виборів Фото: Getty Images

Побіжний аналіз державних реєстрів вказує на новий політичний тренд - появу нових іменних політичних партій. З початку року в реєстр було внесено більше десятка нових партій, в назвах яких використовуються прізвища політиків. На думку експертів, ближче до дати місцевих виборів, таких партій стане значно більше. "Апостроф" розбирався, про що свідчить мода на іменні партії напередодні виборів.

Заради Рад

Під місцеві вибори політики активно готують нові локальні проекти, спрямовані на участь у виборчій кампанії на певній території. Наприклад, на початку року народний депутат Антон Яценко (група "За майбутнє") став лідером "Політичної партії Антона Яценко". Заступником голови партії значиться помічниця народного депутата Аракся Маргарян. До того, як отримати ім'я Яценка, партія називалася "Сила громад", її керівником значився Андрій Карпенко. У грудні 2017 року Карпенко, на той момент засновник "Смілаенергоінвест", був затриманий за привласнення 38 млн гривень, що призвело до зриву опалювального сезону в місті. В кінці грудня суд в Черкасах відпустив Карпенка під заставу 5,28 млн гривень. Застава була внесена бізнесменом, народним депутатом VII і VIII скликань Іваном Фурсіним, якого пов'язують з олігархом Дмитром Фірташем. Даний проект явно розрахований "під" округ №200 (Черкаська область, центр - Умань), де в минулому році Яценко, незважаючи на високу електоральну підтримку "Зе"-команди, впевнено переміг, набравши 69% голосів. Очевидно, зараз скандальний нардеп, якого в ЗМІ неодноразово звинувачували в різних тендерних схемах, вирішив закріпитися в регіоні - і для цього створив власну політсилу.

Схожу тактику обрав народний депутат-мажоритарник Ігор Колихаєв, який створив іменну партію - "Партія Ігоря Колихаєва "Нам тут жити". Даний проект розрахований під Херсонську область - а конкретно під округ №184 з центром в Новій Каховці. Головою партії є помічник народного депутата Геннадій Лагута.

У березні колишня глава Харківської обласної державної адміністрації Юлія Світлична виграла довибори до Верховної Ради по 179 округу. 13 квітня вона склала присягу народного депутата, а вже 25 квітня була зареєстрована партія "Блок Світличної "Разом". Головою партії значиться Вікторія Шаповал, яка раніше працювала в Адміністрації президента Петра Порошенка, в період, коли нею керував Ігор Райнін. Чоловік Вікторії Шаповал - Андрій раніше був заступником голови Державної судової адміністрації. До перейменування партія Світличної називалася "Єдина сила", її лідер Володимир Нетребко в 2015 році безуспішно балотувався до Київради. У VI скликанні був помічником народного депутата Юрія Костенка. Мета проекту - явно поборотися за представництво в Харківській облраді.

Розвідка на місцевості

Обзаводяться іменними партіями і політики регіонального рівня. У лютому 2020 року політична партія "Соборність" столичного адвоката Фелікса Ароновича змінила назву на "Блок Вадима Бойченка". Керівникам іменної партії мера Маріуполя є Михайло Орліченко - начальник інспекції з благоустрою, голова Приморської районної адміністрації Маріуполя. Його заступник - Олександр Вишняков, начальник Гуманітарного штабу Ріната Ахметова.

Олександр ВішняковФото: akhmetovfoundation.org

Партія "Контроль. Порядок. Справедливість" тепер називається "Команда Андрія Матковського". Керує партією колишнього мера Полтави заступник та керівник апарату нинішнього міського голови Віталій Нікіпелов.

Відбувся ребрендинг партії "Єднання". Тепер вона називається "Партія Володимира Буряка "Єднання". Керує партією імені мера Запоріжжя команда місцевих фахівців з медіа та піару - Олександр Коваленко, Анастасія Богданова (керівник газети" Запорізька Січ") і Дмитро Веліканов (начальник комунальної телевізійної мережі).

У жовтні 2019 року "Унітарна європейська Україна" стала партією "Блок Кернеса -Успешний Харків". Головою партії вказується В'ячеслав Орлов, однак у відкритому доступі інформації про нього немає, як і не простежується зв'язок з мером міста Геннадієм Кернесом. Втім, на думку деяких експертів, мова йде про політичний "клон". Варто відзначити, що в харківській політичній "тусовці" ходять чутки про те, що Кернес відмовиться від висунення в мери міста та поступиться олігархові Олександру Ярославському. Варто відзначити, що в 2019 році Кернес разом з мером Одеси Геннадієм Трухановим створили партію "Довiряй дiлам", очоливши її, але зараз головою партії значиться депутат Одеської міськради Олег Бриндак.

Якщо вже говорити про харківських політиків, то варто згадати партію "Народна ініціатива Олександра Фельдмана". Правда, нинішній народний депутат від фракції "Опозиційна платформа - За Життя" зареєстрував її не зараз, а в 2014 році. Керує партією Іван Козлов, соратник Фельдмана ще з часів, коли той керував харківською організацією партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко.

Створює свій політичний проект і мер Дніпра Борис Філатов. Правда, партія поки що не іменна. Але внести зміни в назву, як пояснюють юристи, при наявності фінансових ресурсів - це чисто технічний момент. У квітні 2018 року дніпропетровський підприємець Максим Пашков поступився своєю партію "Право і справедливість" соратниці Філатова Наталії Костюченко. Партію перейменували в "Справа", а керівник Благодійного фонду Філатова, член виконкому Дніпровського міськради Костюченко очолила її.

Власними силами

На сьогодні в Україні зареєстровано 349 політичних партій. Пік створення нових партій припав на 2015 рік, коли в реєстр було внесено відразу 79 нових політичних утворень. У січні 2016 року в законодавство було внесено зміни, які знизили хвилю партійної активності. Проблему вирішили збільшенням адміністративного збору за реєстрацію партії до 140 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. На сьогодні це становить більше 317 тисяч гривень. При цьому, це лише адміністративний збір. Для реєстрації партії ще необхідно зібрати 10 тисяч підписів активістів, що підтримують її створення, розробити статут та програму, вирішити питання приміщення та банківського рахунку. У разі, якщо міністерство юстиції відмовить в реєстрації, сплачений адмінсбор назад не повертається. Купівля політичної партії навряд чи дозволить заощадити кошти (як розповіли "Апострофу" учасники цього "тіньового" ринку, вартість партії варіюється від 30 до 70 тисяч доларів), але може позбавити від бюрократичної тяганини.

З урахуванням норм нового Виборчого кодексу, цінність політичної партії зростає в рази. Нагадаємо, згідно нових правил проведення виборів, скасовується мажоритарна система для Верховної Ради. Виборці обиратимуть своїх депутатів за відкритими списками, тобто, крім партії буде вибір конкретного кандидата. Така ж модель буде діяти на місцевих виборах в населених пунктах з кількістю виборців понад 90 тис. осіб. Нижче цієї цифри - класична мажоритарка, правда, на одному окрузі може обиратися від двох до чотирьох депутатів.

Верховна Рада УкраїниФото: Getty images

Виборчий кодекс приймався Верховною Радою VIII скликання, пізніше був ветований президентом Володимиром Зеленським. Вето було подолано в кінці грудня 2019 року, проголосувавши доопрацьовану редакцію. Як уже розповідав "Апостроф", прийнявши закон, народні депутати тут же анонсували роботу над його зміною. Основні претензії виникли до суми застави для участі в місцевих виборах. У містах-мільйонниках ця сума вища, ніж для виборів президента. У планах пропрезидентської фракції "Слуга народу" змінити кодекс перед виборами, які мають відбутися в жовтні цього року.

Опитані "Апострофом" експерти відзначають, що новий тренд на створення іменних партій пов'язаний з майбутніми місцевими виборами. Голова правління Комітету виборців України Олексій Кошель каже, що перереєстрація політичних партій не заборонена законом, а на тлі подорожчання реєстрації нової партії, цей тренд буде тривати. За його прогнозами, чим ближче до виборів, тим більше іменних партій ми побачимо в реєстрах.

"Нас чекають десятки партій свого імені від народних депутатів-мажоритарників. Якщо мажоритарник працює на окрузі, його ім'я впізнається, то очевидно, що це ім'я можна використовувати для того, щоб завести в раду свою фракцію. На місцях люди голосують не за гарну програму, а за конкретні справи. Думаю, що майбутні місцеві вибори, крім мажоритарників, будуть парадом імен мерів великих міст", - говорить виданню Кошель.

Місцевий актив набагато більш впізнаваний і мобільний, ніж представники великих партій, які висаджують свій політичний десант безпосередньо перед самими виборами. Домовлятися з парламентськими партіями не завжди вигідно і надійно.

"Раніше на місцевих виборах брали "франшизу" партії: ось вам фото з лідером, ось вам прапор, далі працюйте самі. Але після виборів починали надходити завдання з центру, щоб забезпечити певну квоту в складі комісії, зібрати людей на акції протесту проти або за умовного Луїса Корвалана. Після того, як для місцевих депутатів ввели імперативний мандат, переконувати їх стало простіше. Зрозуміло, що під свій персональний бренд партію створювати краще, ніж під красиву всеукраїнську назву, з обіцянкою умовного вступу в ЄС і НАТО ", - розповідає "Апострофу" народний депутат VIII скликання, політичний експерт Ігор Попов.

Місцеві вибори 2015 роки вже показали, що регіональні партії здатні конкурувати з всеукраїнськими. Наприклад "За конкретні справи" Олександра і Галини Герег провели до місцевих рад 293 депутати, партія "Черкащани" Анатолія Семиноги - 291 депутата.
На думку Попова, якщо Верховна Рада знизить суму застави на виборах, то можна прогнозувати, що в бюлетенях на місцевих виборах буде більше 50 списків кандидатів - один основний і кілька технічних для розподілу своїх кадрів у виборчих комісіях.

Поява політпроектів виключно локальної спрямованості, швидше за все, в цей раз стане повсюдним явищем. І боротися з ними всеукраїнським гравцям буде дуже непросто...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному