RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Незамінний Аваков: чому Зеленський знову рятує "вічного" міністра

Офіс президента продовжує залежати від глави МВС

Офіс президента продовжує залежати від глави МВС Фото: Getty Images

П'ятничний звіт Арсена Авакова у Верховній Раді продемонстрував: положення голови МВС більш ніж впевнене. Чому не змінюють скандального міністра і як це може бути пов'язано з наближенням місцевими виборами, в своєму матеріалі розповіла політичний оглядач "Апострофа" Юлія Забєліна.

Арсен Аваков перебуває на посту міністра внутрішніх справ уже шість років. До нього ніхто з українських міністрів не міг похвалитися таким значним терміном. На його звільнення не впливають ані резонансні справи, на кшталт вбивства поліцейськими п'ятирічного хлопчика Кирила Тлявова у Переяславі, ані розслідування справи Павла Шеремета, ані повне нівелювання реформи поліції. У нинішньому політичному колі не вважають за потрібне, а просто - не хочуть міняти главу МВС, тим самим просто консервуючи існуюче катастрофічне становище речей в правоохоронних органах.

"Незамінних людей не існує", - цю фразу часто чули багато хто з нас, і це дійсно так: якщо постаратися, знайти заміну можна будь-якому фахівцю в світі. Ось тільки це явно не стосується вічно "тимчасового" міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Коли восени формувався новий уряд, про Арсена Борисовича говорили саме як про міністра на півроку, але як ми знаємо, немає нічого більш постійного, ніж тимчасове. Вже літо наступного року, а віз, тобто Аваков, і нині там.

Коли минулого тижня у Верховній Раді почали збирати голоси за відставку Авакова, а робили це в основному депутати з фракції "Голос" - хоча кілька нардепів з пропрезидентської "Слуги народу" поставили свої підписи - було зрозуміло, що справа нічим не закінчиться.

По-перше, однієї лише волі депутатів для звільнення міністра недостатньо, по-друге, у всіх високих кабінетах останній місяць говорять про те, що кандидатур, здатних замінити Авакова, зараз немає. Мовляв, хто ще здатний керувати такою махиною, як МВС? Причому, одна і та ж риторика чутна як в Офісі президента, так і в парламенті.

Показово, що і колишні опоненти міністра внутрішніх справ в особі соратників Петра Порошенка дають задню в питанні звільнення міністра, апелюючи до того, що нібито хочуть відставки всього уряду. На ділі ж - просто не хочуть бачити на цій посаді "зеленого" міністра. А депутати, що представляють більшість, розуміють: Аваков дуже потрібен їм до місцевих виборів. Справа в тому, що правоохоронні органи вже давно є ключовим фактором під час будь-якої виборчої кампанії. І майбутні вибори - тут не будуть винятком...

В результаті - всього 56 депутатів, які поставили свої підписи, що в підсумку навіть зіграло на руку Арсену Борисовичу: це фактично легітимізувала його перебування на своїй посаді. Тепер навіть західним партнерам можна говорити про те, що в парламенті його відставку не підтримують. А весь сир-бор, мовляв, влаштовують провокатори, які хочуть дестабілізувати ситуацію в країні.

І п'ятничний звіт Авакова в Раді добре продемонстрував його впевненість в собі і своєму становищі. Явно зрежисовані питання, відповіді, зачитані з листка, награні суперечки з нардепами. Показовою стала пікеровка міністра з нардепом Інною Совсун, яка вимагала вибачитися за те, що через бездіяльність МВС залишилися на свободі співробітники правоохоронних органів, які брали участь у стрільбі по 5-річному хлопчику в Переяславі. "Я не буду робити те, що ви хочете, я буду робити те, що повинен робити. І те, що повинен, я зроблю. Ви сказали неправду, коли сказали, що люди, які вбили Тлявова на свободу", - такий був відповідь скандального міністра. Втім, справедливості заради, варто відзначити, що з трьох фігурантів справи про вбивство лише один знаходиться в СІЗО.

Усе це свідчить про те, що міністр був абсолютно впевнений в собі. Переграв вже одного президента, то що заважає Авакову зробити те ж саме і з Зеленським? У якого політичного досвіду точно набагато менше, ніж у глави МВС...

Читайте також: Міністр-рекордсмен: чи звільнять коли-небудь Авакова

І поки хтось реалізовує свої непомірні політичні амбіції, в Україні у відділеннях поліції продовжують гвалтувати жінок, застосовувати тортури, поліцейські в п'яному стані вбивають дітей, на людних вулицях серед білого дня стріляють. У МВС продовжують трудитися нібито звільнені чиновники, причетні до корупційних справ. Наприклад, можна згадати відомого Сергія Чеботаря, який не тільки не втратив свого впливу в МВС, а й навіть навпаки. І все це відбувається на тлі провалу реформи поліції як такої.

І якщо за шість років правління Авакова, у всьому цьому нічого не змінилося, і система тільки міцніє, то які ж реформи від нього надалі очікує Зеленський? Питання риторичне. "Досі немає кращого міністра, так і є. Я вважаю, що він дійсно потужний міністр", - заявив журналістам під час неформального спілкування Зеленський в суботу, 6 червня. Варто нагадати, що "потужному" міністру нинішній глава держави був вдячний за те, як поводилася поліція під час президентських виборів минулого року. І, схоже, впевнений, що краще Авакова ніхто не здатний забезпечити "слугам" результат найближчої осені. Здається, в цьому плані нинішній глава МВС і справді - незамінний...

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли