RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Міністр-рекордс­мен: чи звільнять коли-небудь Авакова

Одіозному голові МВС поки не можуть знайти гідну заміну

Одіозному голові МВС поки не можуть знайти гідну заміну Фото: Getty Images

У п'ятницю, 5 червня, Верховна Рада збирається заслухати міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, який займає свою посаду в п'ятому поспіль складі уряду. У міністерському кріслі він вже встиг поставити рекорд перебування на посаді глави МВС. Однак розмови про необхідність його відставки ходять вже давно. А останнім часом діяльність міністра також б'є рекорди по антирейтингу. "Апостроф" розбирався, яким чином главі МВС вдається зберегти свою посаду при високому рівні критики.

Армія радників

Арсена Авакова по праву можна назвати старожилом МВС, міністерство він очолює довше інших міністрів в історії незалежної України. До цього рекорд був у покійного нині Юрія Кравченка - п'ять років і сім місяців. Аваков зайняв крісло одіозного Віталія Захарченка і за більш, ніж шість років на посаді досяг не меншої одіозності.

У жовтні 2014 року на засіданні Кабінету міністрів була затверджена концепція та стратегія реформування МВС, яка була розроблена експертною радою з ініціативи Авакова. Принаймні так було написано в офіційному профайлі міністра на сайті відомства. Провал цієї самої реформи і ставлять в провину міністру. В інформаційному полі все частіше з'являються повідомлення про злочини, пов'язані з представниками поліції. Зокрема інцидент в Кагарлику Київської області, під час якого поліцейські зґвалтували жінку. Не менш показовою виглядає перестрілка через маршрутки в Броварах, в якій за офіційною версією, брали участь наймані "тітушки" з Вінницької області.

В результаті, своєї посади позбувся начальник Головного управління поліції Вінницькій області Юрій Педос. Він був відсторонений від займаної посади за "грубі недоліки і прорахунки, допущені в службовій діяльності та в організації роботи оперативних підрозділів". Примітно, що до голови Київської обласної поліції, так само як і міській, питань не виникло. Після свого відсторонення Педос отримав нову посаду - радника голови Національної поліції. Іронія призначення в тому, що чиновник, який отримав профнепридатність в довіреному йому регіоні, тепер буде радити керівникові поліції всієї країни. Пізніше, правда, у відомстві Авакова почали активно відбілювати Педоса: мовляв, його відставка була запланована, а претензій щодо "тітушок" у керівництва МВС України немає.

Втім, більшість учасників політтусовки дивляться на "витівки" Авакова крізь пальці. За словами голови центру політичних досліджень "Доктрина" Ярослава Божка, сьогодні у глави МВС надзвичайно висока політична вага: він зміг сконцентрувати формальний та неформальний вплив на владу.

"Неформальний вплив проявляється у впливі на антикорупційні органи, цілу групу блогерів та громадських активістів. Він вдало балансує над процесом, вміє режисерувати - і тут же гасити критичні ситуації. Ми бачили це у випадку з "мінуванням" моста "Метро" в Києві. Це можна оцінювати, як відповідну реакцію на події в Кагарлику і Броварах", - говорить виданню експерт.

Практика інституту радників при міністрі Авакові вже давно стала приводом для інтернет-мемів. При цьому, саме міністерство виглядає, як закритий клуб, людей близьких до його керівника. У червні 2014 року Зорян Шкіряк став радником міністра внутрішніх справ, вже в березні наступного року він був призначений виконуючим обов'язки голови Державної служби з надзвичайних ситуацій - відомства, яке входить в структуру МВС. Тоді Шкіряк ініціював евакуацію з Непалу громадян України, які перебували там після землетрусу. Літак Іл-76 Міністерства оборони України не вдалося задіяти через поломки, а тому евакуація була здійснена звичайним рейсовим літаком. У столицю Непалу Шкіряк вилетів разом з групою журналістів. На цей вояж Кабінет міністрів передбачив 7,3 млн гривень з державного бюджету. Примітно, що в цей час в Чорнобильській зоні відчуження вирували лісові пожежі. Після повернення з Непалу, чиновник подав у відставку за власним бажанням. Після звільнення від займаної посади, Шкіряк повернувся в радники до Авакова.

Зорян Шкіряк Фото: УНІАН

Ще один "збитий льотчик" в команді Авакова - Сергій Князєв. У вересні 2019 року, на той момент керівник Національної поліції України, подав у відставку. Приводом для цього рішення став скандал, який був викликаний інформацією, про те, що його колишня дружина намагалася провезти в Польщу незадекларовану суму в півмільйона євро. Грошові кошти нібито належали саме Князеву. Але і тут "зашкваренного" генерала не кинули в біді: він теж зайняв посаду радника Авакова.

Станом на 2018 рік у Авакова був 31 радник, 12 з яких працювали на громадських засадах. У квітні 2020 року новим радником глави МВС став Олексій Бухарєв, звільнений в листопаді 2019 року з посади заступника глави СБУ буквально за лічені місяці після свого призначення.

Показники ефективності

Після зміни політичної влади в країні фігура Авакова стала каменем спотикання під час формування нового складу уряду. Частина депутатів фракції "Слуга народу" відмовлялася голосувати за призначення Авакова. Більш того, за сам склад уряду Олексія Гончарука голосували списком, а не по кожній кандидатурі саме через наявність в ньому Авакова. Щоб заспокоїти хвилю невдоволення була озвучена версія, що міністр пробуде на своїй посаді лише півроку. Як ми бачимо, півроку затягнулися майже на рік. Більше того, глава МВС зберіг своє крісло вже в уряді Дениса Шмигаля. До того ж Авакову вдалося домогтися збільшення кількості своїх заступників до шести, зберегти кістяк старої команди плюс завести близького до себе екс-народного депутата Антона Геращенка.

Разом з тим, рівень недовіри до дій Національної поліції підвищується. Згідно з опитуванням соціологічної служби Центру Разумкова, проведеного в кінці квітня, правоохоронним органам не довіряють 56% респондентів, тільки 36% заявили про довіру. Відзначимо, що рівень довіри до поліції є основним критерієм оцінювання ефективності діяльності органів та підрозділів поліції. Саме так записано в профільному законі.

Експерт асоціації "Управління моніторингу дотримання прав людини" Михайло Каменєв зазначає, що суспільство очікувало реформи не тільки патрульної поліції, а й кримінального блоку, але це так і не відбулося. Це було, скоріше, імітацією реформи - слідчі та їх методи роботи залишилися такими, як і раніше.

"Реформа полягає не в перейменуванні структур із залишенням їм тих же функцій. Ми не побачили повноцінного поділу адміністративного і політичного управління поліцією. Політичне керівництво здійснює міністр, адміністративне - начальник Національної поліції, призначення якого відбувається без конкурсу. Закон створив дисциплінарні комісії в роботі поліції, але суспільство жодного разу не було залучено до роботи в них", - сказав "Апострофу" Каменєв.

Постановка для Авакова

Сьогодні Аваков перебуває під жорстким пресингом, але у відставку, наче, йти не збирається. Президент Зеленський назвав міністра внутрішніх справ відповідальним за результати справи про вбивство журналіста Павла Шеремета. Пафосна прес-конференція, яка відбулася у грудні минулого року, на якій глава держави свої присутністю "освятив" розслідування, поки результатів не принесла. Більше того, всі доводи, озвучені в ході заходу, наразі розвалюються. При цьому, скандали, пов'язані з правоохоронними органами, виникають систематично. Крім Кагарлика і Броварів, знаковою подією можна назвати розборки представників чорногорських кримінальних угруповань в центрі Києва, які відбулися 26 травня. Нагадаємо, Державна прикордонна служба також входить в структуру МВС, а тому питання появи бандитів з Балкан на території України залишається відкритим.

Не бажаючи закривати очі на останні події, в п'ятницю, 5 червня, Верховна Рада зібралася заслухати Арсена Авакова. Рішення про це було ухвалено в ході Погоджувальної ради Верховної Ради ще 1 червня.

Арсен Аваков у парламенті (ліворуч)Фото: Getty images

"З огляду на ту ситуацію, яка склалася в останні два тижні, наша фракція пропонує запросити на день уряду міністра внутрішніх справ Арсена Авакова для доповіді по тим важливим ситуаціям, які склалися (минулої) п'ятниці в Броварах, в Кагарлик та пов'язані з етичною поведінкою правоохоронців, а також про стан розслідування щодо обставин загибелі нашого колеги Давиденка. Є багато питань, я думаю, професійно, як завжди, наш міністр внутрішніх справ дасть нам відповідь", - сказав перший заступник голови фракції" Слуга народу "Олександр Корнієнко. Примітно, що 1 червня народні депутати намагалися викликати Авакова на закрите засідання парламентського комітету. Міністр на нього не прийшов.

Не обійшлося без скандалу. Наступного дня фракція "Голос" розпочала збір підписів за відставку міністра внутрішніх справ. Під проектом постанови було зібрано близько 50 підписів. Зазначимо, що для реєстрації проекту постанови ніякого збору підписів не потрібно. Більше того, народні депутати не можуть звільнити без поданого подання від прем'єр-міністра або особистого бажання якого звільняють міністра.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що приводів для критики Авакова достатньо, але відставкою це не закінчиться.

"Зараз дійсно є приводи для критики міністра, але подивіться на США з їх масовими заворушеннями. Показові інциденти не завжди призводять до кадрових рішень. Проти Авакова виступає опозиція і деякі депутати від "Слуги народу", це буде акт виховної роботи, але відставкою він не закінчиться. Звільнення Авакова відбудеться тільки після рішення Зеленського, у якого до міністра неоднозначне ставлення. З одного боку, Аваков найдосвідченіший і ефективний міністр в складі уряду, а з іншого боку - він має надмірний вплив на владу. Його звільнять, коли знайдуть йому заміну, але я думаю, що в цьому складі уряду такого не станеться", - сказав "Апострофу" Фесенко.

Ярослав Божко в коментарі "Апострофуу" зазначає, що ініціатива народних депутатів відправити Авакова у відставку виглядає, як добре зрежисована акція, щоб, навпаки, показати стійкість його позиції. Адже 50 підписів це - ні про що...

"Цікаво виглядає, коли люди, пов'язані з міністром внутрішніх справ, підписуються під постановою за його відставку, прекрасно розуміючи, що її не відбудеться. Думаю, це одна спроб режисерування ситуацією, знаючи наперед, що Рада не проголосує. Але після чергового умовного Кагарлика, питання політичної відповідальності підніматися не буде, оскільки попередній кейс вже був провальним", - пояснює виданню експерт.

Більше того, за інформацією "Апострофа", історія з Аваковим викликала внутрішні протиріччя у фракції "Голос" - головному ініціаторі даного рішення. "Вакарчук і Рахманін відразу виступили проти ініціативи більшості. Контраргумент: завдяки цим діям Аваков стає недоторканним", - повідомило інформоване джерело, близьке до "Голосу".

Фракція "Голос" Фото: Getty images

Поки питання звільнення Авакова залишається відкритим для команди президента Зеленського, навіть незважаючи на те, що поки що його ніхто не чіпатиме. Глава держави чесно заявляє, що у них - кадровий дефіцит, а з цього випливає, що замінити міністра внутрішніх справ поки немає ким. На початку березня заступник голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук, яку називають неофіційним речником ОП, заявляла, що Авакову шукають заміну серед його заступників. Але подальші події, пов'язані з карантинними обмеженнями, в черговий раз, врятували міністра-рекордсмена.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному