RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Місцеві вибори: п'ять сутичок не на життя, а на смерть

Вибори обіцяють бути вельми гарячими

Вибори обіцяють бути вельми гарячими Фото: УНІАН

Чергові місцеві вибори обіцяють стати вкрай цікавими. Тут тобі і оновлена виборча система, і нависла загроза перенесення дня голосування через коронавірус, і сумні перспективи партії влади, і багато чого ще. Однак "вишенькою" на торті обіцяють стати локальні протистояння: подекуди в бою зійдуться старі друзі, в інших - закляті вороги, а десь ми будемо спостерігати за цим боєм Давида проти Голіафа. "Апостроф" виділяє п'ятірку найцікавіших сутичок на місцях.

Старі друзі-регіонали битимуться за Київську область

Довгі роки Анатолій Присяжнюк та Ярослав Москаленко були практично нерозлучні, але на цей раз лиха політична доля розвела їх по різних кутах.

З 2010-го року Москаленко працював заступником Присяжнюка, який за часів Януковича був губернатором Київської області. Свого часу вони допомогли Януковичу "вирішити" питання з передачею Межигір'я і мисливської резиденції в Сухолуччі. За що були обласкані довірою тодішньої влади.

Крім того, Москаленко славний і тим, що голосував за диктаторські закони 16 січня, але після розстрілів на Майдані вийшов з "Партії регіонів" і навіть зумів проскочити до Верховної Ради наступного скликання. Правда, на виборах 2019 року Москаленко в парламент вже не пройшов, програвши на 96-му окрузі журналістці Ользі Василевській-Смаглюк. Але свій вплив в Київській області та в особливо рідному для нього Вишгороді не втратив.

Влітку 2020 року він очолив обласну організацію партії "За майбутнє" і отримав перший номер в списку цієї політсили на майбутніх виборах до Київської обласної ради. Однак перешкодити Москаленку взяти область може його колишній начальник Присяжнюк.

В липні стало відомо про те, що Присяжнюк піде на вибори від партії "Наш край" - його призначили головою київської обласної організації цієї партії. "Наш край" буде "від'їдати" у "За майбутнє" голоси електорату, готового голосувати за так званих "господарників". Сам же Присяжнюк крім участі у виборах до Київської облради планує висуватися на главу Вишгородської об'єднаної громади - ключову для Москаленко, який вважає це місто і район своїми володіннями.

В цілому, на рівні Київської області бій Присяжнюка та Москаленка цілком можна охрестити боєм титанів. А факт їхнього давнього знайомства і спільної роботи надає цьому протистоянню особливої пікантності.

Порошенко спробує утерти ніс Кличку

Якщо з виборами мера в Києві все давно зрозуміло, не дивлячись на чималу кількість претензій до Віталія Кличка, то інтрига з виборами до Київради все ще жива і обіцяє нам цікавий сюжет. Так, за даними соцопитувань партія Кличка УДАР лідирує з пристойним відривом. Втім, в залежності від опитувань - останнім часом вони з'являються мало не щодня і суперечать один одному.

Всі сходяться на тому, що в трійці лідерів перебувають "Європейська солідарність" і "Слуга народу". Найімовірніше, з однією з цих політичних сил депутати Кличка будуть створювати коаліцію. До них може приєднатися хтось третій - "Батьківщина" або навіть "Голос", який зберігає в столиці певну підтримку за рахунок висунення в мери від цієї політсили шоумена та коміка Сергія Притули.

"У нас місцеві коаліції далеко не завжди збігаються з конфігураціями цих же політичних партій у Верховній Раді. Трапляються абсолютно неприродні утворення на місцях", - сказала в коментарі "Апострофу" політолог, експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко.

Як партія влади, "слуги" матимуть в переговорах вагомий козир, тому ЄС потрібно набрати якомога більше голосів - в ідеалі відкусити їх саме у УДАРу. Швидше за все, саме для цього партія кинула в бій важку артилерію - в Києві вже з'явилася маса плакатів із зображенням Петра Порошенка, але в виборах мера він брати участь не збирається.

Петро Порошенко Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

Тут варто згадати і особисте протистояння. Навесні "Європейська солідарність" всіма силами вмовляла Кличка очолити їх список кандидатів до Київради, але той передбачувано відмовився та реанімував свою силу. Тепер у Порошенка постараються довести, що можуть взяти достатньо місць в радах і без нього.

Давид проти Голіафа

Ще одне цікаве протистояння розгорнеться в Одесі. Однозначним фаворитом вважається чинний мер Геннадій Труханов, але "Слуга народу" висунула кандидатом коміка і бізнесмена Олега Філімонова. Колишній учасник "Джентльмен-шоу" розповів "Апострофу", що пропозиція балотуватися в мери надійшла йому особисто від Зеленського ще в червні. Філімонов довго думав, але в підсумку погодився.

Згідно з результатами останніх соцопитувань, рейтинг у Труханова зашкалює - близько 50% одеситів схвалює його діяльність. Втім, в цьому опитуванні ще не було Філімонова. Чи можуть позиції Труханова похитнутися після того, як партія влади виставила проти нього впізнаваного кандидата з чистою репутацією?

"Особливої радості від висунення Філімонова в місті я не помітив. Так, він пізнаваний, але чи зможе він скласти конкуренцію і вийти хоча б у другий тур? Я сумніваюся. Можливо, Філімонов представить якусь програму і ситуація зміниться, але поки - нічого . Зрозуміло, що особливої радості від діяльності Труханова ніхто не відчуває, але альтернатива йому настільки слабка, що він дійсно може перемогти. Втім, якщо буде другий тур, то є ймовірність, що кандидат, який туди потрапить, збере антитруханівські голоси і переможе, але поки надій мало. І назвати хоч одного явного кандидата на друге місце я не можу. Зараз таких просто немає", - сказав в коментарі "Апострофу" одеський журналіст Леонід Штекель.

Садовий постарається відігратися за епопею зі сміттям

Петро Порошенко неодноразово говорив про особливе ставлення до Львову і області в цілому. Що логічно - це єдиний регіон, де він здобув перемогу над Зеленським на президентських виборах в 2019 році. У Львові проживає ядро його електорату, а містом керує Андрій Садовий, з яким у колишнього глави держави відносини, м'яко кажучи, натягнуті.

Ні Садовий, ні Порошенко ніколи один одному не симпатизували, але все зовсім зіпсувалося на тлі пам'ятної епопеї зі сміттям, яка почалася чотири роки тому. Мер Львова багато разів просив Порошенка зняти "сміттєву блокаду", той у відповідь вимагав від нього лояльності, а його "Самопоміч" повинна була голосувати разом з БПП в парламенті. Угоду так і не уклали, але рейтинги Садового тоді сильно постраждали.

Андрій Садовий Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

За посаду голови Львова від "Європейської солідарності" побореться колишній губернатор області Олег Синютка. Перемогти Садового йому буде важко, оскільки в трійці фаворитів є ще і "свободівець" Руслан Кошулинський, але "Європейська солідарність" напевно розраховує завести в обласну та міську ради досить депутатів для того, аби за бажанням зіпсувати життя меру. Судячи за даними соцопитувань, шанси у них на це доволі непогані.

"З огляду на результати попередніх виборів, то там можуть бути свого роду сюрпризи і для Садового, і для" Слуг народу ", і для" Європейської солідарності". Синютку не так давно офіційно висунули, тому варіанти можуть бути різні. Інтрига зберігається, але і у Садового на переобрання шанси хороші", - зробила прогноз політолог Юлія Тищенко.

Штепа знову йде брати Слов'янськ

Ще один цікавий сюжет - повернення в політику добре всім відомої Нелі Штепи. У квітні 2014-го, коли бойовики Ігоря Гіркіна захоплювали Слов'янськ, вона виступала під будівлею міськради із закликами "підтримати наших хлопців", а через місяць відкрито закликала громадян міста голосувати на "референдумі" ДНР".

Після звільнення міста Штепу заарештували і відправили в СІЗО, але вона вийшла і тепер має всі шанси на перемогу на виборах мера. Протистоїть їй чинний глава міста Вадим Лях ( "Опозиційний блок") і Павло Придворов (ОПЗЖ), якого теж підозрювали в пособництві "ДНР".

"Апостроф" зв'язався з місцевим журналістом Павлом Лотніком, який виїхав зі Слов'янська, але продовжує стежити за обстановкою в рідному місті.

"Зараз Штепа розвинула шалену активність: кожен день відкриває то дитячий майданчик, то сквер. Все це транслюють в місцеві пабліки і на сайти міських новин. Так що її перемозі я не здивуюся", - розповів нам журналіст.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному