RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Зелене" кумівство: як хами з президентської команди топлять Зеленського

Глава держави оточив себе персонами із сумнівною репутацією

Глава держави оточив себе персонами із сумнівною репутацією Олександр Гогілашвілі

В оточенні президента Володимира Зеленського спостерігається явний надлишок "мажорів". Соратники президента систематично виявляються фігурантами скандалів, демонстративно ігноруючи закон та загальноприйняті норми поведінки. Цього разу "відзначився" заступник голови МВС Олександр Гогілашвілі, який має сімейні зв'язки з Офісом президента. У чому саме полягав скандал і чим це у перспективі може загрожувати Володимиру Зеленському, читайте у матеріалі "Апострофа".

Скандал на блокпосту

Заступник голови Міністерства внутрішніх справ Олександр Гогілашвілі вчинив скандал із поліцейськими на блокпосту під час в'їзду на територію Донецької області. Співробітники поліції вимагали від Олександра Гогілашвілі зупинити автомобіль.

Спочатку чиновник проігнорував вимогу, але за кілька метрів його авто все ж таки зупинилося. Вийшовши з машини, Олександр Гогілашвілі почав погрожувати правоохоронцю, звинувачуючи їх у тому, що він не впізнав його.

На відео, опублікованих у ЗМІ, чутно, як заступник міністра ображає поліцейських, нецензурно виражається та намагається розпочати бійку. "Ви що не бачите, хто я?" - кричав Олександр Гогілашвілі поліцейським, які нібито поставилися до нього без належної поваги.

Публікація повідомлень про нічні "подвиги" пана Гогілашвілі спровокувала резонанс у суспільстві та політичних колах.

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, реагуючи на повідомлення журналістів та обурення у соціальних мережах, підписав указ про тимчасове усунення Олександра Гогілашвілі від виконання службових обов'язків.

"На період дисциплінарного провадження пропонуватиму уряду усунути заступника міністра внутрішніх справ України Олександра Гогілашвілі з посади, для чого підписав відповідне подання до Кабінету Міністрів України", - зазначив Денис Монастирський.

При цьому глава МВС запевнив, що особисто вивчить усі деталі цієї справи, після чого ухвалить "відповідні управлінські рішення".

"Подібна поведінка для заступника міністра абсолютно неприйнятна. Очевидно, що має бути проведення службове розслідування. Судячи з ситуації, мова повинна йти саме про звільнення. Швидше за все саме так доведеться діяти Денису Монастирському", - зазначив у коментарі "Апострофу" політичний експерт МЦПД Ігор Петренко.

Дружина Гогіашвілі та Зеленський

Пан Гогілашвілі – уродженець Ростова-на-Дону. Згідно з офіційними даними, він керував якоюсь Міжнародною антинаркотичною асоціацією (МАА), яка займалася лікуванням наркозалежних, алкоголіків і лудоманів. Організація має неоднозначну репутацію. Передбачається, що раніше МАА мала назву "Центр здорової молоді", і сама організація спочатку була російською.

На роботу до МВС Олександра Гогілашвілі потрапив у 2019 році. Спочатку був заступником Арсена Авакова. У міністерстві він займається боротьбою з наркотиками та реабілітацією наркозалежних.

У жовтні 2020-го Володимир Зеленський нагородив Гогілашвілі орденом за заслуги ІІІ ступеня.

До цього Олександр Гогілашвілі багато років був публічним спікером "Міжнародної антинаркотичної асоціації". Там він познайомився з керівником "95 Кварталу", майбутнім президентом Володимиром Зеленським. Серед інших знаменитостей Зеленський приїжджав підтримувати підопічних асоціації.

Відомо, що дружина Гогілашвілі – Марія Левченко – багато років працює особистим помічником Володимира Зеленського.

Подейкують, що пан Гогіашвілі так швидко зробив кар'єру у МВС виключно завдяки сприянню дружини.

"Справа не тільки в скандальній поведінці вказаного пана. Не зовсім по-чоловічому робити кар'єру, прикриваючись зв'язками дружини в презентському оточенні. Зазвичай так не роблять. Тепер міністр Монастирський має привід пояснити ситуацію президенту, і звільнити свого заступника-скандаліста. Пан Монастирський є правоохоронцем-теоретиком, але щоб утриматися на посаді та заробити реальний авторитет у поліцейському середовищі, йому доведеться проявити характер", - зазначив у розмові з "Апострофом" політичний експерт Віктор Небоженко.

Коли саме і як пан Гогілашвілі набув українського громадянства – відкрите питання. За даними журналістських розслідувань, у нього, крім українського, є ще й російський паспорт. Нібито при отриманні українських документів нинішній заступник міністра не відмовився від громадянства РФ.

Тінь на Зеленському

Якщо факт російського громадянства підтвердиться, то історія з конфліктом на блокпосту може отримати продовження, що далеко йде. Виходить, що в оточенні глави держави є особи з російськими паспортами. Опоненти Володимира Зеленського, які стверджують, що на Банковій засіла "російська агентура", отримають додаткові аргументи на користь "вагнергейту".

У будь-якому разі скандальна поведінка заступника міністра Гогілашвілі кидає тінь на Офіс президента та особисто на Володимира Зеленського з урахуванням багаторічних особистих зв'язків. Останнім часом президентські соратники дуже часто стають фігурантами скандалів, викликаних неналежною поведінкою.

Хамство, п'яні претензії, рукоприкладство, "мажорний" стиль спілкування з співгромадянами стають свого роду фірмовим стилем президентських "слуг".

"Стара "гвардія" у владі (навіть регіонали) намагалася хоч якось дотримуватися пристойності і вкотре не "бувати". В оточенні Володимира Зеленського є пристойні персони, але в цілому тенденції негативні. на всіх інших дивитися як на "челядь". Скандали йдуть за скандалами: народний депутат від "слуг" Олександр Юрченко (ДТП, корупція, скандали з наркотиками - "Апостроф"), ДТП з Олександром Трухіним, напад Євгена Мецгера на журналістів. Тут до цієї когорти приєднався Олександр Гогілашвілі. Здавалося б, Банковій час робити серйозні висновки, але ні. Президент Зеленський у таких випадках каже, мовляв, добре, що ніхто не загинув і взагалі це мій друг, його не дам у образу", - говорить в розмові.з "Апострофом" політичний технолог Олексій Голобуцький

Подібні факти мають виражений накопичувальний ефект. На Банковій можуть тішитися думками, що суспільство незабаром переключиться на інші інформаційні приводи, але це дурна тактика. Тим більше коли гучні "приводи" створюють самі президентські соратники.

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів