RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Росія перевіряє НАТО на міцність, а в Україну увірветься лише за одного сценарію - Геннадій Москаль

Велике інтерв'ю з Геннадієм Москалем у програмі "Руно" на Апостроф TV

Велике інтерв'ю з Геннадієм Москалем у програмі "Руно" на Апостроф TV Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

У нинішній ситуації, коли над Україною вкотре нависла російська загроза, влада має менше приділяти увагу колишньому президентові, а сконцентруватися на захисті території та зміцнювати бойові позиції на кордоні. Про це в ефірі програми "Руно" на Апостроф TV заявив генерал-лейтенант міліції, колишній голова Луганської ВЦА й Закарпатської ОДА ГЕННАДІЙ МОСКАЛЬ. Він також оцінив перспективи судових тяжб проти Порошенка та прокоментував ініціативу влади щодо введення так званих продуктових карток.

— За ситуацією з Порошенком ви стежили? Що думаєте?

2014 року почалася війна, були перші поранені та вбиті — "95 квартал" продовжив свої гастролі. Горлівка та Донецьк уже були окуповані — вони дають концерти. Після проводять пресконференцію і хтось каже: "От Володимир Олександрович, розумієте, наші "укров" танк підбили". Він каже: "Ой, які молодці". Це каже нинішній Верховний Головнокомандувач Збройних сил України. Знаєте, кого "украми" називали? Збройні сили України, добровольців, Нацгвардію "нациками" називали й тому подібне.

Чотири рази людині вручали повістку з військкомату, і він це не може заперечувати. Бо він із батьком сміявся, потім із "95 кварталом" із цього сміявся. Казали, що ми Юзика відправимо замість Зеленського. Яке ти сьогодні маєш моральне право когось судити? Хто не побоявся 2014–2015 років, не ховався, не сміявся. А це трагедія була, що підбили український танк, а не сміх, бо там були живі люди в танку, там же не якоюсь іграшкою керували.

То яке сьогодні моральне право він має когось чіпати? Він розуміє, що таке 2014–2015 роки? Я, коли мені запропонував Порошенко очолити Луганську ОДА, не казав, скільки мені років, скільки в мене є якихось проблем. Я в той же день поїхав, тому що не було адміністрації, вона була захоплена. Державної влади як такої не було, був параліч. Збирали все з нуля. Я вибудовував ОДА, потім вона була перейменована в обласну військово-цивільну державну адміністрацію.

Усі підприємства, які були, як ми сьогодні кажемо, на непідконтрольній території, були зареєстровані, бо ще Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне й частина територій не була визволена.

— Давайте поговоримо про цю історію з Порошенком. Його звинувачують у державній зраді.

— Почекайте, державна зрада? Запитайте будь-кого, нехай хтось скаже, що Луганськ та Донецьк — це не Україна. Хтось це може сьогодні сказати в голос? Ні. Державна зрада в самій Україні? Це на користь кого він працював? "Луганськвугілля"?

У 2014 році всі підприємства були перереєстровані, навіть тепловозоремонтний завод, який знаходився у власності російських інвесторів, "Луга-Нова" — знаменита горілка, "Луганськвугілля" було зареєстровано в Києві. За Конституцією надра кому належать? Українському народу, а не бойовикам.

Президент України є президентом усієї України, чи хтось його обмежив у правах, що він не є президентом усієї Луганської, Донецької області чи Криму? Хто його обмежив у цих правах як президента? Ми говоримо "тимчасово окуповані території", але це українські території.

Ще у 2004 році був ухвалений закон "Про боротьбу з тероризмом", який чітко визначає, що організація терористичною може бути визнана тільки за позовом Генерального прокурора України чи прокурорів областей. Скажіть, з 2014 року хтось визнав когось терористичною організацією? Нікого.

— А чому?

От зараз я можу назвати три організації, які дійсно вбивали, спалювали живцем добровольців, українських військових і це тільки на непідконтрольній території Луганської області. Батальйон "Призрак". Ті, хто пройшов через Луганськ, знають, що це за батальйон — Всевелике військо Донське отамана Козіцина. Робить абсолютні безчинства: кожного дня стріляють, вбивають наших громадян, мирних громадян, руйнують будинки.

Друга організація — "Армия юго-востока" Павла Дрьомова, яка брала участь в окупації Лисичанська, Сєвєродонецька та Рубіжного. Сьогодні Дрьомова вже немає в живих, його ліквідували і правильно зробили. Якби я знав хто, я б потиснув тій людині руку. Бо Дрьомов був скотиною, яких світ не бачив.

І тут повернемося до плівок Медведчука. Його звинувачують у тому, що він говорив із Дрьомовим. Я подивився по даті, Дрьомова тоді вже не було в живих. З ким Медведчук розмовляв? З могилою? Не можна так фальсифікувати.

Я розумію, що Зеленського там не було. Але сьогодні він каже: "Я Верховний Головнокомандувач". Яке ти моральне право маєш, якщо ти чотири рази ухилявся від мобілізації.

Третя організація — "Народна міліція ЛНР", яка виконує функції Міністерства оборони.

— Чому про ці три організації вами оголошено у 2022 році, а за попередні роки ніхто нічого не казав?

— Щоб звинуватити Медведчука, Порошенка, екс-міністра Демчишина — спочатку визнайте їх терористичними організаціями. Чому Венедіктова не підписала підозру Порошенку? При всій неповазі до неї, вона подивилася, що це фуфло повне. Що, підписувати, а потім ховатися як Пшонка?

Вони посилаються на заяву Верховної ради від 19 січня 2015 року, де вони визнають юрисдикцію міжнародного суду по кримінальним злочинам у Гаазі, і пишуть, що вони судили агресора РФ і терористичні організації "ДНР" і "ЛНР". Ми сьогодні як кажемо? Ми їх не визнаємо. "Так звані" можемо сказати, або скажемо "окуповані Російською Федерацією частина Луганської й Донецької областей".

Якщо ми визнаємо українські землі терористичною організацією, то тим ми визнаємо всіх пенсіонерів терористами. Ми всіх хворих, усіх старих, мати Данілова визнаємо терористкою, давайте правду будемо казати.

Скажіть, хто "Луганськвугілля" визнав терористичною організацією? У 2014 році першим заступником міністра енергетики був Зюков і він займався вугільною промисловістю. Він ще у 2005 році на Луганщині, коли я перший раз очолював ОДА, займався вугіллям, а потім його в Міністерство забрали.

Так він зачепився за цю тему — південноафриканське вугілля. І він напряму не хотів, щоби державна компанія Центренерго укладала договори. Він свого сина змусив зробити підприємство, яке мало б заключити договір із Південно-Африканською Республікою, а потім продавати вугілля Центренерго. І РНБО зруйнувала цю схему.

Скажіть, у чому тут державна зрада? Що було зекономлено 2 мільярди, тому що вугілля з "Луганськвугілля" і вугілля з Південно-Африканської Республіки не може бути по одній ціні. У чому державна зрада, Володимире Олександровичу? Ви ж юрист.

— Пам’ятаєте, 2015 рік, тоді ще народні депутати Соболєв та Парасюк блокували торгівлю з окупантами, мовляв, це не етично.

— А звідки вони всі? Не з Коломойського? Де ці добробати формувалися і хто їх фінансував?

Торгували з державним підприємством, яке було зареєстровано на території України, платили ПДВ, платили військовий збір. Що, окупанти платити військовий збір? Це театральні спектаклі. Батальйон "Донбас" — це вихідці Коломойського та Корбана, усі про це знають. А чим усе це закінчилося, ви самі бачите.

— Як думаєте, яке майбутнє в справи Порошенка?

— Як думаєте, як там немає складу злочину? Ніхто в Печерському суді не хотів давати дозвіл на затримання Порошенка і його доставку до суду. Тобто його могли затримати, ще 5–6 днів потримати в слідчому ізоляторі, поки там суд вирішить, а ще домовитись із судом, щоби він затримав рішення. Печерський суд на це не пішов. Судді розуміли, що їх чекає доля Кірєєва (суддя, який засудив до тюремного ув’язнення Юлію Тимошенко — "Апостроф"), тому що ніхто не забутий і ніщо не забуте. Де сьогодні Кірєєв?

Коли до Києва приїжджає Держсекретар США Блінкен, до цього була міністр закордонних справ Німеччини, вони стурбовані тим, що в нас на кордоні велика армада військ. А в нас усе добре в Офісі президента, у нас немає проблеми, що завтра можуть окупувати залишки Луганської й Донецької областей, Харківську, Одеську, Дніпропетровську, Миколаївську, Запорізьку й Херсонську — їх це не цікавить.

— Чому Зеленського цікавить Порошенко?

— У нього якась манія переслідування. Уже скоро 4 рік піде, як Зеленський склав присягу, а він і досі сконцентрований на боротьбі з колишнім президентом.

— Чим політично для Зеленського може завершитися ця справа?

— Закінчиться дуже погано. Зараз він буде мати до 40 реальних кримінальних справ через рішення РНБО про введення санкцій, які є незаконними.

— Зеленського будуть судити?

— А кого? Подивіться, скільки він наробив дурниць за свою каденцію. Що не день, то кримінальну справу собі заробляє. Ви думаєте, що йому хтось пробачить? Я думаю — ні. Не пробачить йому український народ.

Ти гарант Конституції, ти не маєш право витирати ноги об саме святе, що є в Україні — це Конституція.

— По чому ще можуть бути відкриті кримінальні справи, крім санкцій РНБО?

— Я можу всю передачу про це розповідати. Викрадення судді Чауса, адже Зеленський давав команду, у Молдові відкриті кримінальні провадження, там довели, що це зробило Головне управління розвідки Міноборони. Вони встановили всі їхні справжні прізвища, де вони працюють і тому подібне. Ніхто ж справу не закрив.

Хочете ще? Справа "вагнерівців". Ось тут державна зрада, бо продали інформацію іноземній державі. А окуповані території не належать іноземній державі - це Україна. Шановна Генеральна прокуратура, шановні судді, схаменіться - це є Україна.

По "Вагнергейту" Зеленський зізнався, що телефонував Лукашенку, і той йому пообіцяв передати бойовиків, але обманув. Чого ти говорив? Це ж США давали гроші, замовляли літаки, кормили цих бандюків, замовляли готелі — це великі гроші, таких розходів не передбачено на фінансування Головного розвідуправління. Чому були зацікавлені США? Тому що власник "вагнерівців" Євген Пригожин, який входить у десятку самих розшукуваних людей ФБР.

— Він ще близький до Путіна.

— Особистий повар був Путіна, звідки його шлях і почався. Подивіться, які втрати понесла Україна від того, що Зеленський здав інтереси держави. Серед "вагнерівців" були ті, хто збив військовий літак над луганським аеропортом у 2014 році. Наш літак був збитий. Там були ті, хто брав участь у збитті літака "Малайзійських авіаліній". Сьогодні, бачите, у Гаазі суд, а немає жодного свідка.

Був Цемах. Справа в тому, що МН17 був збитий у районі Сніжного, а Цемах, маючи відповідну військову освіту, був керівником протиповітряної оборони цього району. Він знав це все. Його було затримано та перевезено до Києва. Що зробили Зеленський і Єрмак? Обміняли шило на цілого військового злочинця. Його мали б доставити в Гаагу.

А тих, яких би не могли довести, мали б обміняти на всіх, які сидять уже з 2014 року й держава не може до них дістатися. Зеленський би мав обмін полоненими, тому що Росію вже ніхто не цікавить, вони кого хотіли, уже забрали, Цемах був останнім. Для чого ви його віддали? Маса наших військовослужбовців, добровольців сидить у застінках так званих "ДНР" та "ЛНР".

Я вам наведу сотні прикладів, де ця людина буде пожиттєво сидіти в місцях позбавлення волі разом зі своїм Єрмаком.

— Стосовно цих операцій хочу запитати, це якісь поради оточення, чи це просто невігластво й непрофесійність? Це свідомі рішення і втручання?

— Його свідомі.

— Там же не дурні люди ж мають сидіти й радити.

— Не дай Бог. Що ж це було б у вигаданому Єрмаком всеосяжному, всесвітньому перемир’ї? А хто буде відповідати за відведення військ? Скільки людей загинуло? Зеленський що, закінчив академію Генштабу? Чи має військову освіту? Для чого ти взявся за ці дурниці?

— Хто йому радить так, або спеціально його підштовхує, або він сам не розуміє?

— Він сам не розуміє, а хоче. Треба було у перші дні йти воювати на Донбасі. Тоді б він зрозумів хто є хто, і що потрібно робити. Не воюючи, втікаючи він радів, як "укрів" танк підбили. І ти сьогодні головний? Не дай Бог не розізлити Росію.

— Ця тактика "не злити Росію" спрацьовує? Я дуже часто її чую.

— Та не працює. Війна любить сильного. Війна слабкого або вбиває, або робить із нього каліку. Слабкі не для військових дій, сильні мають бути командири. Сильні, розумні, грамотні, мати відповідну військову підготовку.

А народ захотів такого головнокомандувача. Він не реагує на смерті, на поранення, він не висловлює співчуття. Офіс президента мовчить. І ти кричиш, що "Я Верховний Головнокомандувач"? Так твоїх же підлеглих вбивають. Те, що він раз у місяць робить фотосесії на фронті — нічого немає спільного. Ви мене ще запитайте, а чи має він авторитет у Збройних силах? Нуль. Рано чи пізно його при черговій фотосесії матом пошлють, і більше він туди їздити не буде.

— Що кажуть військові?

— Вони плюються. А я кажу: "Чого ви плюєтеся? Ви ж усі хотіли по-приколу голосувати, посміятися хотіли на виборах, от і смійтеся. Ви ж тепер плачете, а не смієтеся".

— Чим розчаровані військові?

— Всім. Немає такого, щоби військові були сьогодні чимось задоволені. Не такого хотіли бачити Верховного Головнокомандувача.

— Так 73% у другому турі проголосували ж.

— У другому турі прийшли голосувати 49% українців. А вони представляють 73% наче від усіх 100% виборців. Та немає їх сьогодні. Це надуті рейтинги.

— Так а ті, хто не хотів Порошенка, за кого їм голосувати? Нікого ж не було.

— Я був у Закарпатті й казав: "Не хочете — чорт із вами". Я ж не порохобот — за Юлю голосуйте. Вона була двічі прем’єром, чи навіть тричі. Усе знає повністю.

Чому до 2019 року не було енергетичної кризи? Чому світло було, вугілля було, газ був у достатній кількості. Тому що люди мали якісь клепки в голові. Беріть голосуйте за Гриценка, був міністром оборони, голосуйте за Смешка. Але не голосуйте за цю людину, хай він там сидить і далі смішить людей.

— Про Луганськ і Донбас не смішно. Американські медіа попереджають про велике скупчення російських військ на кордоні. При цьому у Зеленського небезпеки не бачать.

— Тому що він не знає, що робити й нікого не хоче слухати. Останній приклад, от приїхала нова міністр закордонних справ Німеччини та відразу поїхала з усієї тривогою на Донбас. У Зеленського немає тривоги з цього приводу. У нього тривоги російських військ на кордоні абсолютно не існує. Він же каже: "А я нічого не бачу, у нас усе спокійно, на нас ніхто не збирається нападати".

Що Лавров каже? "Це наша територія, ви чого сюди свого носа пхаєте? Ми що, заходимо в Україну? Чи іншу країну? Ми де вважаємо за потрібне, там і будемо наші війська тримати", — заявляє він. На нас нападуть тоді, коли буде ситуація сприятлива для РФ. Коли буде такий бардак, який Зеленський розводить. Коли не стане газу, коли не стане вугілля, коли ціни захмарно кожного дня піднімаються. І Зеленського це не цікавить. От вони впровадили державне регулювання цін на бензин - і він став дешевшим? Чи солярка стала дешевшою?

— Картки ще на продукти.

— Картки. Володимире Олександровичу, схаменіться. Запитайте своїх батьків, вони знають, що таке картки. Картки були тоді, коли в людей були гроші, а не було товарів, ні продуктових, ні побутових. Тоді давали картки.

Сьогодні продуктів харчування повно, люди не можуть купити. Нульова покупна спроможність сьогодні в більшості населення. Люди приходять у супермаркети й дивляться — усе є, а купити не можуть.

Для чого картки. Підвищить людям зарплати та пенсії. Для чого ви витрачаєте на всякі картки, на державне регулювання.

— Загроза з боку Росії серйозна?

— Вони перевіряють НАТО на міцність. Вони не дадуть поки що нам вступити, і ніхто нас зараз не бере, тому що НАТО дивиться, що Росія проти, то для чого це їм. Сконцентруватися необхідно на вступі до ЄС, це перше, що потрібно зробити. Потім, будучи в ЄС, будемо думати про НАТО.

— Наскільки серйозна саме військова загроза?

— Військова в нас може бути в будь-який час, як тільки буде в Україні заворушка.

— Це Росія буде влаштовувати?

— Росія, або на 90 % всі невмілі, дурнуваті рішення, які робить сьогодні особисто Зеленський і його Офіс. Буде заворушка, значить Росія буде тут як тут.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів