RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Нафталіновий недопрезидент: як Янукович опинився в кремлівському обозі

Московський фюрер та його недалеке оточення розраховують повернути Україну назад у 2013 рік

Московський фюрер та його недалеке оточення розраховують повернути Україну назад у 2013 рік Фото:

Біглий Віктор Янукович, позбавлений посади президента України, несподівано сплив в інформаційному просторі. Спочатку як претендент на посаду маріонеткового "президента" країни, а потім – як навчений досвідом порадник, який бажає "наставити" чинного главу держави Володимира Зеленського на шлях капітуляції та зради. Враховуючи той факт, що Росія зазнає краху в Україні – звучать ці слова вкрай абсурдно. Тим паче, кремлівські "стратеги", які так безглуздо використовують утікачів "гаранта", серйозно прорахувалися, наївно вважаючи, що персона "легітимного" Януковича становить хоч якийсь інтерес для українського суспільства. Подробиці читайте у матеріалі "Апострофа".

Янукович: "Україно, здавайся!"

Віктор Янукович, перервавши своє політичне пустельництво в Ростові, виступив зі "зверненням" до українців та президента Володимира Зеленського.

У тексті, опублікованому російськими державними ЗМІ, екс-гарант спробував виправдатися за свою втечу з України в 2014 році, стверджуючи, що нібито не хотів великого кровопролиття в країні. Своє рішення "двічі легітимний" втікач вважає правильним, а відповідальність за війну на Донбасі він поклав на керівництво країни, яке прийшло до влади після Євромайдану.

"Звернення" рясніло тезами та штампами кремлівської пропаганди: "українські нацисти", "народ Донбасу", "націоналістичні батальйони", які нібито тероризували населення сходу країни.

Він закликав Володимира Зеленського досягти "мирних угод" із окупантом. На думку втікача "екс-президента", чинний глава держави особисто повинен зупинити кровопролиття.

"Я добре розумію, що у вас багато "порадників", але особисто Ви зобов'язані будь-що зупинити кровопролиття і досягти мирної угоди. Цього від вас чекають в Україні, Донбасі та Росії. Вам будуть вдячні український народ і ваші партнери на Заході", - цинічно заявив Янукович.

Словоблуддя ростовського пустельника розтяглося на два аркуші тексту, наповненого лицемірством, ханжеством і фарисейством. Без втрати сенсу текст "звернення" можна скоротити до однієї пропозиції: "Володимире Зеленський, вам і всій Україні слід негайно скласти зброю".

Раніше у ЗМІ просочилися відомості, здобуті українською розвідкою, згідно з якими російські окупанти доставили Віктора Януковича до Мінська. Передбачалося, що його завезуть у російському обозі до захопленого Києва, проголосять "легітимним главою держави" і змусять підписати капітуляцію.

Дурний "хитрий план"

З Віктора Януковича окупанти мали намір зробити "президента", а з Миколи Азарова – "прем'єр-міністра". За іншою версією, главою маріонеткового уряду мітили співголову ОПЗЖ Юрія Бойка. Оточення пана Бойка заперечувало подібні відомості, назвавши їх "фейком".

Заклики повернути Януковича до Києва також лунали в ефірах кремлівського ТБ. Скандальний нардеп Ілля Ківа, який втік до Москви та відкрито обслуговує інтереси держави-агресора, серед іншого запропонував Володимиру Зеленському передати владу "раніше незаконно скинутому шляхом державного перевороту, законно обраному президенту України Віктору Януковичу".

Наступного дня "подав голос" сам Віктор Янукович, фактично запропонувавши Володимиру Зеленському здатися.

Враховуючи, що втікач Янукович, як і політичний клоун Ківа, перебувають під повним контролем російських спецслужб, всі їхні висловлювання слід розглядати виключно як інформаційний вкид.

"У російського керівництва, швидше за все, був план повернути Януковича до Києва як "президента". Інша справа, наскільки такі плани взагалі реалістичні та життєздатні. Кремль, бачачи, що бліцкриг захлинувся, використовує всі підручні засоби, аж до заяв Януковича з вимогою капітулювати перед агресором. Знов-таки, такі дії могли б мати ефект, якби окупанти у перші дні зломили опір українців. Нічого такого не сталося, але російські військові пропагандисти продовжують відпрацьовувати сценарій, написаний з прицілом на успішний бліцкриг", - сказав "Апострофу" політичний експерт, голова Агенції з моделювання ситуацій Віталій Бала.

Якщо Москва витягла на біле світло пропахлого нафталіном Віктора Януковича, це говорить лише про одне – кремлівський фюрер та його недалеке оточення мають абсолютно хибне уявлення про українське суспільство та політичну ситуацію в країні.

Українці, включаючи елітні групи, не сприймають Віктора Януковича як "президента". Колишній глава держави у 2014 році боягузливо втік, остаточно втративши залишки політичної легітимності. Він не просто покинув країну в умовах початку російської агресії, а й усіляко сприяв окупації Криму та частини Донбасу, просячи Володимира Путіна ввести в країну війська.

Віктор Янукович не цікавий навіть колишнім соратникам по Партії регіонів, що розвалилася, вони вважають його боягузом та політичним невдахою.

Кремлівська неадекватність

Ідіотизм кремлівської позиції полягає в тому, що, незважаючи на крики про "державний переворот", Володимир Путін спочатку визнав перемогу Петра Порошенка на президентських виборах 2014 року, а згодом і Володимира Зеленського. П'ятий та шостий президенти формально-юридично були для Кремля законними главами держав.

Саме з цієї причини офіційні особи РФ не висувають жодних вимог щодо Януковича, довіривши таку "почесну" місію різного роду фрикам та політичним юродивим.

Як зазначив у розмові з "Апострофом" політичний експерт Вадим Карасьов, у Кремлі, усвідомивши провал бліцкригу, перейшли до тактики політичного маневрування.

"Якщо в Кремлі розраховували, що у Януковича в Україні можуть бути хоч якісь мінімальні перспективи, то це однозначно повний провал та нерозуміння українських реалій. Думаю, що картина дещо складніша. Має місце політична гра росіян. Спочатку вийшло "звернення" Януковича, а після нього вийшла заява МЗС РФ про те, що в цілі "спецоперації" не входить зміна режиму, зміна влади, знищення української державності, а йдеться про "демілітаризацію" та "нейтральний статус". Тобто на тлі заяв Януковича Москва хоче показати, що не прагне скидати Володимира Зеленського. Упевненості в перемозі у росіян, яка була на початку, вже й близько немає, тому доводиться переходити до політичних ігор та інформаційних вкидів", - каже Вадим Карасьов.

Кремль, зазнавши суттєвих втрат в Україні, змушений йти назад, поступово знижуючи планку вимог до Офісу президента Володимира Зеленського.

У першу добу війни збожеволівший Путін відмовлявся вважати Володимира Зеленського легітимним президентом, називаючи українське керівництво "зграєю наркоманів та нацистів". Кремлівський "ріббентроп" Сергій Лавров хвалився, що Україна "не має права" на суверенітет, оскільки влада в Києві "не представляє" всю країну.

Московський фюрер, повіривши обіцянкам військових злочинців Сергія Шойгу та Валерія Герасимова, розраховував, що Україна складе зброю у першу добу "спецоперації", дозволивши окупантам повернути Віктора Януковича до Києва. Героїчний опір українців змусив Кремль відступити. Тепер російським "стратегам" доводиться по ходу переписувати плани, використовуючи втікача "гаранта" і йому подібних діячів як безвільну "розмовляючу голову".

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів