RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Вибори в Україні-2024: провести можна, але за однієї умови

Андрій Тетерук про вибори та війну

Андрій Тетерук про вибори та війну Екс-нардеп назвав умову для проведення виборів Фото: uifuture.org

Днями американський сенатор Ліндсі Грем заявив, що наступного року в Україні мають відбутися вибори попри війну. Ця заява викликала вкрай бурхливу реакцію в суспільстві. На неї відреагував навіть президент Володимир Зеленський, заявивши, що він хотів би провести вибори, але для цього треба міняти законодавство. Наразі ж потрібно чітко заявити, що вибори неможливі, допоки в Україні діє правовий режим воєнного стану. А всі розмови на цю тему є спекулятивними. Про це в ефірі Апостроф TV заявив ветеран українсько-російської війни, нардеп VIII скликання Андрій Тетерук.

Щодо проведення виборів у 2024 році, про які зараз точаться розмови на найвищому рівні держави. Питання не у тому, хочуть українці виборів чи ні. Головне - чи дозволяє це нам законодавство. А якщо звертаємося до законів, то там чітко забороняються будь-які вибори, поки у нас введено режим воєнного стану.

Читайте: Війна не завада: як українська влада готується до виборів

А будь-які хибні тлумачення і введення українців в оману, що нібито лише наше бажання утримує нас від проведення виборів - насправді руйнує нашу державу як правову. Бо якщо ми не керуємось для ухвалення рішень чинним законодавством, то ігноруємо систему верховенства права. А це делегітимізує владу.

Я намагаюсь це сказати тому, що деякі юристи, які мають диплом юриста, не маючи при цьому відповідної освіти, дозволяють собі казати, що не бачать заборон у питанні проведення виборів. Насправді ж всі конституціоналісти кажуть, що якщо правильно прочитати конституцію, то вибори всіх рівнів - від місцевого і до центрального - під час війни неможливі. Крапка. Закінчуємо війну, перемагаємо і проводимо усі вибори, які стоять на порядку денному.

Буде це 2024 рік чи 2025-й - це вже залежить від того, коли завершиться війна. Все решта - це маніпуляції. Тому будь-які опитування на цю тему ні до чого не ведуть, окрім розчарування. Бо якщо зараз 90 відсотків скажуть що так, нам потрібні вибори, а їх провести неможливо - ані тому, що хоче український народ, ані тому, що нам каже сенатор Грем - насамперед тому, що ми маємо тлумачити те, що нам каже українська конституція. Бо якщо ми її ігноруємо, то навіщо взагалі ведемо боротьбу. Ми тоді перетворюємося на російську федерацію, яка чхати хотіла на свою конституцію, закони і робить те, що хочуть путін і його корумповане оточення. Ми ж не такі.

Читайте: Чи будуть вибори до Ради у 2023 році

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному