RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Вибори в Україні під час війни: Зеленський розповів, коли їх можна провести

Президент Володимир Зеленський заявив, що хотів би провести президентські й парламентські вибори в Україні у 2024 році, проте нагадав, що українське законодавство забороняє проводити вибори в період воєнного стану.

Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу "1+1".

Читайте також: Війна не завада: як українська влада готується до виборів

За словами президента, для цього потрібні законодавчі зміни, фінансова підтримка західних партнерів та присутність іноземних спостерігачів в окопах на фронті.

В той же час проведення виборів під час війни Зеленський вважає не дуже доречним. На його думку, це відверне увагу українців від ситуації на фронті. Голова держави наголосив, що не тримається за владу, як і вся його команда.

"Політичний процес в країні під час війни, я вважаю, що це фрагментація головного – відновлення миру в нашій країні. Це перемикає нашу увагу на інший напрямок. З іншого боку ми захищаємо демократію, є політичні процеси, тому забороняти ці процеси не можна", - зазначив президент.

Крім цього, він зазначив, що необхідно скрізь забезпечити виборчий процес, адже лише за кордоном повинні проголосувати 7 мільйонів осіб.

Зеленський визнав, що питання виборів в Україні – одне з тих, яке може "розколоти підтримку Сполучених Штатів Америки", і аргументом є те, що США навіть під час війни проводили вибори.

"Я не хотів би фантазувати, що ми б жили без виборів 3, 5, 7 років. Я не хочу, щоб до влади було ставлення, що вони "тримаються". Я ні за що не тримаюся, я б хотів провести вибори, чесно. Мені подобається це зробити", - зазначив президент.

Раніше ми писали про те, що російські окупанти на тимчасово зайнятих територіях готуються до проведення фейкових виборів у вересні 2023 року.

Вас також може зацікавити:

Влада обговорює можливість проведення виборів восени 2023 року: чим це загрожує Банковій

Уже офіційно: Байден оголосив про свою участь у виборах президента

Вибори на тлі війни: що задумала влада