RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Блукаючий Patriot? Як Повітряні сили України збили одразу три винищувача росіян

Експерти сходяться на тому, що "пташки" були збиті системами ППО, виробленими в США

Експерти сходяться на тому, що "пташки" були збиті системами ППО, виробленими в США Фото:

Опівдні, 22 грудня, у Повітряних силах ЗСУ повідомили, що на Південному напрямку знищено три сучасні російські винищувача-бомбардувальника Су-34. У мережі повідомляють, що винищувачі могли збити у Чаплинському районі та в районі Каланчака, окільки там чули відповідні вибухи після збиття. "Апостроф" розпитав експертів, як українським повітряним силам вдалось знищити російські «вундервафлі», якими окупанти дуже хизуються.

"Уночі 22 грудня 2023 року на шматку збитого "шахеда" із серією "ЬІ" отримав послання від окупантів: "сDохните сYки". Чудова ідея! Ось вам наша відповідь! Сьогодні, опівдні, на Південному напрямку – мінус три російські винищувачі-бомбардувальники Су-34. Вєчного польота, "братья", – написав в Телеграм-каналі командувач Повітряних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Микола Олещук.

Пізніше спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону цю інформацію підтвердив.

"Блискуче в черговий раз спланована операція по знищенню ворога на підступах до нашої держави... Цього разу відразу три літаки на південному напрямку, такого давно не було. Су-34 давно не потрапляв у нашу з вами позитивну статистику", - сказав Ігнат.

Читайте: Ще один Patriot та багато іншого: Німеччина передала Україніновий пакет військової допомоги

За його словами, росіяни мають кілька десятка таких літаків, і вони продовжують їх виготовлювати. Це одні з найновіших бортів на озброєнні армії РФ. Саме з них окупанти завдають удари авіаційними бомбами та ракетами.

"Я думаю, що не менше 50 млн доларів така машина може коштувати. Це найнижча ціна, винищувачі – це авіаційні комплекси, надзвичайно технологічна річ", - додав речник.

Треба зауважити, що в листопаді повітряно-космічні сили рф хвалилися тим, що отримали партію нових Су-34.

Як кажуть експерти, цей літак збити не так просто. Це новітня російська машина призначена для завдання ударів авіаційними засобами ураження по цілях в оперативній і тактичній глибині на віддаленні 150-600 км від лінії бойового зіткнення.

За своїми бойовими можливостями Су-34 належить до покоління 4++ і дозволяє здійснювати виконання основних бойових завдань без супроводу винищувачами прикриття. Він нафарширований системами РЛС та РЕБ. З метою підвищення живучості літака та захищеності екіпажу зовнішній корпус кабіни літака виконаний із броньованої оболонки з титанового сплаву.

"Мені самому дуже цікаво, як збили ці сушки, - каже в коментарі "Апострофу" екс-командувач аеромобільних військ України, полковник Іван Якубець, - Думаю, що нашим повітряним силам вдалось провести якусь спецоперацію. Ймовірно, що збили їх з систем Patriot, які розставили біля лінії фронту і вони піймали ці літаки на живця із засади. Якщо це так, то дуже добре. Су-34 це найбільш сучасний і найбільш дорогий російський винищувач".

З такою версією погоджується і військовий експерт Іван Ступак.

"Я думаю, що Су-34, наймовірніше, збили з систем Patriot, які блукають по лінії фронту. Наші хлопці з повітряних сил діяли, як ілюзіоністи і підловили рашистські вундервафлі. Крім трьох літаків на концерт до Кобзона відправлено ще шість пілотів, бо в кожному літаку їх по два", - каже Ступак, - Хоча росіяни заявили, що "пилотов ищем", але я думаю вони їх не знайдуть живими".

Іван Ступак нагадав, що це не перше масштабне збиття цілих авіапідрозділів за один раз. У травні схожий випадок було зафіксований на Брянщині. Нагадаємо, тоді було збито авіагрупу з двох вертольотів Мі-8 та винищувачів Су-34 та Су-35. Пізніше наші офіційні особи, зокрема, речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат підтвердили, що тоді удар був завданий системою Patriot.

"У мережі зараз гуляє ролик на якому наші захисники демонструють Patriot, де є наліпки збитих 3 гелікоптера і 3 літака. Думаю скоро ми побачим ще три наліпки", - резюмував експерт.

Читайте: Patriot для України: США готують "японську" схему постачання ракет

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів