RU  UA  EN

Неділя, 16 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.30
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Представниця парламенту атакувала генералів із Генштабу, а також особисто Сирського

Олександр Сирський Олександра Сирського критикує нардеп Безугла Фото: facebook.com/UALandForces

Усі пам'ятають, як кілька місяців тому нардеп Мар'яна Безугла критикувала головкома ЗСУ Валерія Залужного та активно наполягала на його заміні, чим викликала на свою адресу багато хейту. Тоді експерти сходилися на думці, що Безугла діє не самостійно, а просто транслює наміри Офісу президента. І справді, у лютому президент Зеленський змінив генерала Залужного на генерала Сирського, який привів свою команду. Минуло 3 місяці і тепер Безугла, не соромлячись у висловлюваннях, критикує вже нового головкома та всю його команду. "Апостроф" розбирався з чим пов'язана ця атака і хто за нею стоїть.

"Злочинці", "м'ясники" та "міньйони"

Після несподіваних проблем української оборони на Харківщині та просування окупантів до Вовчанська, нардеп Мар'яна Безугла вирішила з'їздити на фронт та ознайомитись із ситуацією.

Після повернення Безуглая написала пост у Facebook, який призвів до чергового скандалу. У своєму посту нардепка назвала нового керівника фронтом, командувача Об'єднаних Сил генерала Юрія Содоля "злочинцем".

"Новий керівник фронтом генерал Содоль - злочинець. Сирський дозволив йому поставити "своїх": Галушкіна, Соколова, Луценка. Не за навичками, а за належністю до генеральської фракції Содоля", - написала депутат.

Читайте: У складі ЗСУ з'явиться новий рід військ: що відомо

Безугла вважає, що саме попередній командувач ВТУВ "Харків" генерал Юрій Галушкін "завалив оборону Харківщини" і тому замість нього призначили Михайла Драпатого. Нардепка стверджує, що саме вона зуміла добитися звільнення Галушкіна.

"Після цього Содоль намагався мене блокувати по всьому фронту", - скаржиться Безугла.

Вона також нагадала про генерал-майора Андрія Соколова, який з жовтня 2021 року і станом на початок великого вторгнення був командувачем управління військ "Південь".

"Соколов має кримінальне провадження за Чонгар і зараз відповідальний за ділянку фронту. Луценко пропустив прорив з Очеретиного на Покровськ і не покараний", - пише Безугла.

"Жоден генерал не покараний ні за Залужного, ні за Сирського. Вони "спливають" знову і знову. Нічого не змінилося. Генеральські фракції продовжують гробити наше майбутнє. І Сирський – частина процесу. Він не може вийти за рамки. Я бачу спроби, але", - продовжує нардеп.

Цей пост, природно, підняв бурю в мережі. Однак Мар'яна не заспокоїлася і видала другий, розписавши про деяких генералів детальніше.

"Баргілевич – начальник Генштабу. Бюрократія збільшилася вдвічі. Закриття ІТ блоків. Лобіювання старої техніки. Знищення ТРО.

- Павлюк – командувач сухопутними військами. Просто міньйон зі схильністю до нервових зривів на підлеглих. Практично відсутня підготовка людей перед відправкою до команд. Зусилля створити якнайбільше нових бригад, щоб облаштувати штаби, більше штабів, а не вчити піхоту і віддавати на поповнення. Більше штабів! Імітація бурхливої діяльності – наше все", – пише Безугла.

Дісталося від нардепки і головкому ЗСУ: "Сирський, який приховує правду, ламає підрозділи, ручне управління, російська жорстокість і звільнення всіх конкурентів і креативних в армії. Зміна комбригів і комбатів настільки швидка, що вони не встигають ознайомитися з підрозділами, а вже винуваті. Знищення десантників прямо зараз, щоб перетворити їх на сухопутні війська та багато іншого, а також усе те, що у всіх його міньйонів, бо авторитаризм рішень ГК зашкалює, а все у ЗСУ тепер обличчя Сирського”.

Знову нардеп пройшлася по Содолю, назвавши того кулуарним "м'ясником", який приховує все, що потрібно будь-якому начальнику.

Безугла закликає прибрати всі ці касти, щоб вони більше ніколи не ухвалювали ключових рішень, а військовим на фронті пропонує триматися.

Офіс охолодів

У зв'язку з такими різкими висловлюваннями Безуглою на адресу військового керівництва постає питання, Мар'яна Безугла знову транслює думку Банкової чи займається самодіяльністю? А якщо вона робить заяви від свого імені, то навіщо їй це потрібне?

"Я не думаю, що Безугла заявляє таке від імені Офісу президента, - каже в коментарі "Апострофу" політтехнолог Віталій Бала, - вона одна з багатьох. Після стрімкого захоплення росіянами в Харківській області території 270 квадратних кілометрів питання до військового керівництва виникають у всіх. Прямого зв'язку висловлювань Безуглою з Офісом я не бачу".

Подібної думки дотримується і політолог Віталій Кулик.

"Це звичайний спосіб мобільної присутності Безуглої. Вона така і є. Я не думаю, що вона висловлює думку Банкової. Мар'яна хоче бути "псом режиму", тому й пише подібне", - зазначив у розмові з "Апострофом" політолог.

"Тут швидше йдеться про системний конфлікт Безуглої з військовими. Вона шукала підтримки у генералів, але вони її не підтримують", - пояснять експерт.

"Втім, за багатьма позиціями, ситуація така і є, як Мар'яна озвучує. Це правда", - додав Віталій Кулик.

"Мар'яна - такий персонаж, на який орієнтуватися не можна, - каже "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак, - я Безуглу знаю особисто. Вона скривджена на військових, які її не розуміють, а скривджена жінка - це кошмар".

Як зазначив експерт, правда в словах Безуглої все ж таки є.

"Після призначення Сирського я говорив про те, якщо він себе покаже максимально ефективно в найкоротші терміни часу, то призначення було правильним. А якщо ні, то на нас чекають втрати не лише території, а й людей. Зараз так і сталося. Я не знаю, може, Залужний просто вчасно пішов і йому пощастило, а може трапилися прорахунки у військовому керівництві", - пояснює Ступак.

Є, щоправда, на думку експерта, й інший бік медалі.

"Але, в будь-якому разі, як мені здається, критикувати військових можуть лише військові. А Мар'яна хто? Та й вішати всіх собак на Сирського теж, на мій погляд, не варто. Наприклад, за будівництво фортифікацій відповідають і цивільні адміністрації. Але якщо Безугла накинулася на Сирського, то можна припустити, що Офіс вже до нього байдужий", - сказав експерт.

Більше того, як зазначає видання The Economist, конфлікт наростає, а Зеленський відчуває приховування частини інформації та навіть нібито кричить на своїх генералів.

Про настрої в Офісі президента з приводу головкому ВСУ написав журналіст Юрій Ніколов: "Доповідаю – Сирський там випав із числа улюбленців буквально через тиждень після того, як виконав функцію замінника Залужного. Ще раз згадали, коли хотіли забрендувати безглузді фортифікаційні лінії його іменем, а не прізвищем керівника Ставки Верховного головнокомандувача. Але не дуже залетіло. Народ реально розуміє, що будівництво бетонних споруд – це господарське, а не військове рішення. Отже Сирського перестали згадувати взагалі. Навіть не вимагають плану війни на 2024 рік або що там ліпили у пред'явленні Залужному".

Читайте: Зброя зі США допоможе Україні відобразити наступ росіян і навіть більше – військовий аналітик Марк Войджер

Читайте також

Умєрова відправляють на підвищення

Мар'яна Безугла заявила про підвищення Рустема Умєрова

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Новини партнерів