RU  UA  EN

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Політика
Погляд

Шмигаль отримав «бронь». Чому наразі не можна звільнити прем’єра

Денис Шмигаль Фото: t.me/Denys_Smyhal

Вимушений визнати, що мій колега Федір Веніславський був правий в своєму твердженні, що закон про воєнний стан забороняє звільнення Кабінету міністрів України.

Давайте я нагадаю цю заочну дискусію. Колега відкрив Закон «Про правовий режим воєнного стану» і там знайшов діючу статтю №10 «Неприпустимість припинення повноважень органів державної влади, інших державних органів в умовах воєнного стану». Вона говорить, що:

«У період дії воєнного стану не можуть бути припинені повноваження Кабінету міністрів України». Запамʼятайте це словосполучення «припинення повноважень» — воно буде вирішальним.

Я ж в свою чергу, посилався на Конституцію України і, зокрема, статтю 115, де говориться, що «Кабінет міністрів України, відставку якого прийнято Верховною Радою України, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Уряду».

І фактично наша суперечка була в площині: коли звільняють премʼєра/КМУ, чи це є «припиненням повноважень», чи діє безперервність влади. І тут закон або регламент Ради не дає відповіді окрім… випадкової норми, яка точно розставляє все на свої місця.

Памʼятаєте я писав, що коли міняють Кабмін, то всі законопроекти від нього відкликаються автоматично? Так ось це відбувається на основі двох законів:

1. Закону України про Кабмін, ст. 27.

2. Закону України про Регламент, ст.105.

Але тут головне: і там, і там це відкликання законопроектів попереднього уряду відбувається саме через «припинення повноважень». І якщо ми глянемо історію останніх змін уряду: або Яценюка на Гройсмана, або вже в цьому скликанні Гончарука на Шмигаля, то саме так і було. Тобто кожен раз в аналогічній ситуації це було припиненням повноважень.

Тому так, звільнення премʼєра і обрання нового уряду — це є «припинення повноважень КМУ». Тобто прямо заборонено зараз статтею 10 закону про воєнний стан.

І тому колега Веніславський правий: для заміни Шмигаля зараз влада має або змінити закон України про воєнний стан… або його порушити. Інші креативні варіанти неможливі по вищеописаним причинам.

P.S. Але коли це когось зупиняло…

Джерело: t.me/yzheleznyak

Читайте також