RU  UA  EN

Неділя, 15 вересня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.10
НБУ:USD  40.90
Політика

Втеча Дмитрука: як так сталося і хто винний

Артем Дмитрук Фото: facebook.com/artem.dmytruk.odessa

В Україні наробила галасу інформація про те, що прихильник московської церкви нардеп Артем Дмитрук втік з України. Причому сталося це якраз на День Незалежності України 24 серпня. А вже у неділю, 25 серпня, генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив Дмитруку про підозру. У понеділок, 26 серпня, сам Дмитрук повідомив про те, що він уже в Італії та його сім’ю начебто намагалися викрасти з готелю. «Апостроф» розбирався, як міг виїхати за кордон діючий нардеп, та що його може очікувати в майбутньому.

Втеча нардепа Дмитрука викликала обурення в українському суспільстві. Про це написали усі українські ЗМІ. Дмитрук не перший, хто зміг незаконно виїхати з України під час війни. Достатньо згадати таких осіб, як: Андрій Портнов, Андрій Деркач, Євгеній Мураєв, батько та син Гладковські, Олександр Тупицький та інші. Цікаво, що до усіх цих людей є запитання у правоохоронних органів і ще цікавіше, що усі вони спокійно виїхали з України.

На цьому тлі президент Володимир Зеленський оголосив, що збирає нараду щодо зрадників, які втекли з України. Які рішення будуть прийняті на цій нараді та наскільки вони будуть дієвими, питання відкрите. Але вже зараз деякі дописувачі в соцмережах вимагають «крові» від керівництва Державної прикордонної служби України, яка за їх словами випускає подібних «діячів» за кордон.

«Апостроф» звернувся за коментарем в ДПСУ з цього приводу. Речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко повідомив таке: «ДПСУ не може розголошувати інформацію про третіх осіб. Також відносно цієї ситуації, як зазначало ДБР, порушено кримінальне провадження за фактом незаконного перетину кордону нардепом Дмитруком. Тому обставини в рамках кримінального провадження можуть оприлюднити слідчі. Водночас ДПСУ також проводить розслідування, працює відповідна група на кордоні, аби встановити усі обставини».

У Верховній Раді вже повідомили, що у відрядження за кордон Дмитрука не відправляли.

«Те, що хтось робить усе для виїзду цих людей з України очевидно, - каже в коментарі «Апострофу» колишній співробітник СБУ Іван Ступак, - Але я достеменно знаю, що просто так прикордонники нікого не випустять. Допускаю, що Дмитрук виїхав за чиїмось дозволом».

За словами Ступака, зараз крайніми спробують зробити саме прикордонників: «Але прикордонники дуже легко перевірять, з яких підстав він виїхав, це справа на 5 секунд».

«Я думаю, що усіх людей, на яких заведені кримінальні справи, потихеньку сплавляють за кордон. Чому? По-перше, можливо бояться, що справи розваляться у судах. По-друге, можливо бояться, що ці люди будуть говорити неприємні для влади речі. Хоча я вважаю, що це неправильно», - пояснив Ступак.

На його думку, не реагувати на запити суспільства влада не може, тому Зеленський і вирішив провести нараду з приводу втікачів.

«Усіх цих втікачів при бажанні можна дістати. Наприклад, з Італією у нас є договори про екстрадицію, Можна оголосити того ж Дмитрука в міжнародний розшук. Та й не тільки його. Буде це робити влада? Я не знаю», - каже експерт.

Ступак також припустив, де може ховатись Артем Дмитрук. «Не виключно, що Дмитрук подасться до Новинського, який, по деяким джерелам, проводить служби в одному із храмів РПЦ у Цюриху. Дмитрук теж може там вести служби, а РПЦ заявить, що Україна переслідує їх священника», - підсумував Ступак.

Читайте також

Новини партнерів