RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У хлопців з "Нацдружин" є зброя, вони будуть спостерігати за виборами - Андрій Білецький

Андрій Білецький розповів про плани "Національного корпусу"

Андрій Білецький розповів про плани "Національного корпусу" Олександр Гончаров / Апостроф

Лідер "Національного корпусу" Андрій Білецький на з’їзді партії оголосив, що не братиме участі у президентських виборах, натомість його політична сила зосередиться на підготовці до виборів у Верховну Раду. Про причини такого рішення, про спостереження "Національних дружин" за виборами президента й відповідь Арсену Авакову - в інтерв’ю "Апострофу" розповів народний депутат Андрій Білецький.

Журналіст "Апострофа" зустрівся з Андрієм Білецьким у хабі "Нацкорпусу", який знаходиться на заводі АТЕК в Києві, де також розмістився спортзал для бійців "Азову" та підлітків.

- Ви відмовились брати участь у виборах, чому?

- Я прийняв рішення не брати участь у президентській кампанії ще 1 січня 2019 року. На з’їзді озвучив основні причини - ці вибори є абсолютним фарсом, а брати участь у фарсі - це не поважати ні себе, ні свій рух, ні людей, які за тобою стоять. Це вибори, які не мають жодного відношення до вибору. Три основні кандидати представляють найбільші фінансові групи, які контролюють 90% всіх ресурсів країни та майже 100% всіх медіапотоків, якщо говорити про великі ЗМІ. Якщо скласти три рейтинги кандидатів, то це буде десь 30% від загальної кількості виборців. Тобто ми маємо ситуацію, коли 70% виборців взагалі не задовольняє ніхто з так званих лідерів, але завдяки грошам і медіа, вони поки що там. Бути обрамленням цієї несмішної клоунади немає жодного бажання. Ми ставимо перед собою інші завдання, інші ідеї. У мене надзвичайно багато справ, щоб присвячувати свій час маячні.

Фото: Александр Гончаров / Апостроф

- А щоб допомогти вашій політичній силі бути більш впізнаваною на парламентських виборах?

- На чому будується так звана пізнаванність? Виключно на кількості представників когось із кандидатів на основних телеканалах країни. Туди мене не пускають і не збираються пускати. Віртуальна пізнаванність, яка у нас в країні зараз буває виключно віртуальною, для нас закрита, тому що ми не представляємо інтереси найбільших фінансових груп. Тому ми йдемо не тим шляхом, яким іде Порошенко. Ми розбудовуємо живу організацію з сотні тисяч активістів, яких не можна буде не помічати. Які навіть попри інформаційну блокаду зможуть дійти до кожної людини в країні. Мені кажуть, що це нереально. Це реально, цього просто ніхто не пробував робити, тому що якщо у тебе є гроші і ти олігарх, то значно простіше це зробити через кнопку (телевізора, - "Апостроф").

У мене, як у людини, немає впізнаванності як у телевізійної "балакучої голови", у мене є пізнаванність завдяки тому, що я створив підрозділ, який захистив Харків, створив підрозділ, який звільнив Маріуполь та ряд населених пунктів. Ми створили один з найкращих бойових підрозділів в країні, для якого стандарти НАТО - це вже позавчорашній день, а не фантастична дивина. Ми заснували молодіжний рух, який з нічого зміг створити цілу систему дитячого виховання: дитячих таборів, найбільшу мережу безкоштовних соціальних залів, найбільшу сітку молодіжних хабів. Тільки на днях наші черкаські хлопці відкрили хаб імені Сергія Амброса - бойового побратима, який загинув, захищаючи звільнене селище Широкіно. Ми займаємось реальними справами.

- Ви сказали, що вибори - це фарс, але чому тоді вибори до Верховної Ради, на які ви збираєтесь, це не фарс? Це ті ж самі представники тільки через політичні сили.

- Багато в чому й вибори до Ради фарс, особливо те, що стосується мажоритарників. Мажоритарна система - це майже завжди простий підкуп виборців. Мій випадок, коли завдяки нашим активістам вдалося зупинити підкуп і виграти - надзвичайно рідкісний. Мажоритарка забезпечує передусім проходження людей, які взагалі не мають бути в парламенті - які мають гроші, але не мають жодної ідеології й світогляду. Мажоритарник в парламенті не має жодних важелів, адже вся робота ВРУ налаштована під фракції, а не під депутатів.

Ми маємо половину парламенту, яка завжди орієнтується на вертикаль виконавчої влади, тому що завдяки їй ця половина отримує можливість присмоктатись до бюджетних коштів. Таким чином будь-який президент через таких мажоритарників, навіть якщо його фракція невелика, майже завжди має контроль над парламентом, і тому парламентські вибори багато в чому фікція. Однак тут є два але: по-перше, у президентських виборах переможець єдиний, тому тут все зводиться до абсолюту.

Якщо говорити про парламентські вибори, то все ж таки п’ятивідсотковий бар’єр можливий для проходження нових політичних проектів. Тому під час парламентських виборів шанси потрапити до влади у чесних збільшуються. По-друге, ми щодня розбудовуємо нашу мережу й готові вже до парламентських виборів, як і будемо 100% готові до них у жовтні 2019 року.

- Щодо "Національних дружин". Вони оголосили, що будуть спостерігачами на виборах. Як це буде відбуватись на практиці?

- Так як установлено законом. Громадські організації мають право бути спостерігачами на виборах, якщо вони подали заявку до Центральної виборчої комісії (ЦВК). Тому тисячі "національних дружинників" братимуть участь у виборах в якості спостерігачів. Ми не беремо участі у цих виборах, але яким би дивним не був вибір українців - це їх право, і ми хочемо захистити його.

Александр Гончаров / Апостроф

- Чи моніторять вони вже зараз ситуацію, враховуючи те, що лунають повідомлення про підкупи, фальсифікації?

- У кожному місті, селі лунають такі закиди. І вони вже зараз моніторять ситуацію. Гадаю, вони ще до виборів покажуть декілька відвертих законодавчих порушень і будуть активно працювати у день голосування. І до нас звертаються, з’являється інформація про “чорні” штаби, будемо потроху оприлюднювати.

- Арсен Аваков зараз також намагається бути арбітром у передвиборчій кампанії. Зокрема, виступає проти фальсифікацій, проти підкупу. Ви якось координували свої дії з очільником МВС?

- Аваков - міністр внутрішніх справ, так нехай займається своїм прямим обов’язком: він повинен забезпечувати відсутність фальсифікацій на виборах. Щоправда, у нас зазвичай міністри внутрішніх справ, голови СБУ у зворотному напрямку працюють, але хай цей міністр виконує свої обов’язки, він за це отримує гроші.

Про координацію - ми не збираємось порушувати рамки закону України про вибори і не хочемо щоб всі інші їх порушували. Там (в законі, - "Апостроф") про співпрацю між громадськими організаціями, які хочуть бути спостерігачами, і МВС нічого не йдеться, тому нехай вони займаються своєю справою, а ми будемо своєю.

- Нещодавно Аваков зробив заяву, що усі спроби силового втручання у вибори представниками "Нацдружин" чи інших організацій будуть жорстко присікатися.

- Можу навзаєм сказати наступні речі: якщо влада в будь-якому вигляді буде фальсифікувати вибори в ту чи іншу сторону, то ми теж залишаємо за собою право приміряти будь-які засоби. Тому що фальсифікувати - це недобре і за це треба бити по руках навіть якщо це влада.

- Тобто ви готові спостерігати навіть за Аваковим?

- Так. Хоча він не кандидат цього разу.

- Чи є зброя у "Національних дружин"? На сайті "Нацдружин" для подачі заявки це питання ставиться в анкеті.

- В анкеті вони ж не просять вказати, чи є в людей незаконна зброя, незаконні боєприпаси. Безумовно, у великої кількості громадян України, у великої кількості хлопців "Нацдружин" є легальна цивільна зброя, яку дозволяє наше законодавство, яку люди отримують на загальних підставах. Це може бути зброя мисливська, нарізна або гладкоствольна і може бути травматична зброя, травматичні пістолети. У значної кількості хлопців вони є, це їх конституційне право і ми його вітаємо.

Я і більшість наших людей віримо в те, що вільний народ та вільна людина мають бути озброєні. Це найкращий запобіжник історій, подібних Януковичу, або спроб встановити туркменбашистський режим в Україні. Це завжди дає владі зрозуміти, що бавитись з людьми не треба, це дає можливість захистити дім і близьких від злочинця. Це дає можливість впевненіше почуватися в ситуації агресії Росії проти України. Плюс врахуйте, що велика кількість "Національних дружин" - це ветерани, значна частина яких потім все-таки оформлює собі дозвіл на зброю, але вони вміють з нею дисципліновано поводитись, проблем з ними зазвичай немає.

Продовження інтерв'ю з Андрієм Білецьким читайте найближчими днями.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів