RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сірий кардинал: навіщо Аваков американцям і як він може вплинути на вибори

Міністр внутрішніх справ їде у Вашингтон на круглий стіл

Міністр внутрішніх справ їде у Вашингтон на круглий стіл Фото: УНІАН

Президентська гонка в розпалі, про що свідчить понад 40 охочих вести боротьбу за головне крісло країни. Але хто переможе - вирішать не тільки виборці. Нинішня виборча кампанія вже побила рекорди за кількістю чорного піару і технічних кандидатів, ризикуючи стати найбруднішою в історії України. Чи вийде сфальсифікувати волю виборців, залежить від декількох факторів, зокрема, від дій міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Що задумав Аваков і як, власне, він може вплинути на результат виборів, - у матеріалі "Апострофа".

Справедливі вибори під пильною увагою поліції і покарання за підкуп виборців - ось, по суті, і всі передвиборчі обіцянки Арсена Авакова. Але не в якості кандидата. А в якості сірого кардинала президентських виборів.

На Нацполіцію у виборчому процесі покладено одну з головних функцій - виявляти і негайно реагувати на різні схеми підкупу, порушення, підробку бюлетенів тощо. Раніше на виборах за подібні вчинки практично нікого не карали. Вибори-2019 року можуть стати першим винятком.

"Рівні права отримають всі кандидати в президенти. У цьому і полягає моя місія і функція - це принципове питання. І я хочу, щоб це всі почули. Ми розробили інструментарій, як реагувати на порушення і забезпечити прозорість на виборах. Перш за все, ці функції покладені на Національну поліцію України. Коли ми будемо виявляти якісь порушення у виборчому процесі, то будемо озвучувати їх публічно, щоб український народ був в курсі всіх подій і щоб ні у одного кандидата не було спокуси зайняти вищий пост в країні через підкуп і порушення", - такими обіцянками Аваков намагається запевнити як політиків, так і виборців.

Наміри нести відповідальність за вибори виникли не просто так. На сьогоднішній момент, Аваков, можливо, чи не єдиний самостійний політик в нинішньому уряді, який готовий піти на конфлікт і відстоювати свої позиції. Для цього у нього є не тільки найпотужніше і організоване відомство в країні - МВС, а й інші необхідні для такої зухвалої самостійності ресурси. Зокрема - і зовнішньополітична підтримка.

У квітні 2018 року Аваков вперше за довгий час відправився в США підписати меморандум з директором ФБР і представити американцям свій план з повернення Донбасу. Крім того, візит в США дав можливість Арсену Борисовичу почати особистий діалог з заокеанськими партнерами. З того моменту відносини між ним і американцями будувалися спокійно, без бумерангів.

Ціною такого партнерського спілкування стала обіцянка Авакова забезпечити чесні вибори президента. Його натягнуті відносини з Порошенком дозволяють не йти на поводі у нинішнього президента. І, як виявилося, Аваков має намір вибудовувати свої політичні плани в стороні від своєї партії - "Народний фронт". Він не претендує на місце спікера або прем'єр-міністра. Для нього чесні президентські вибори - це, мабуть, єдиний шлях залишитись в українській політиці та зробити добру справу країні і її заокеанським партнерам. Адже те, як пройдуть президентські вибори, і стане демонстрацією, чия "концепція України" переможе: американська, яка представляє Україну прикладом демократичних реформ і країною, де політики можуть цивілізовано передати владу одне одному, або російська - де панує хаос і беззаконня.

Саме тому для США так важливий Аваков і його роль під час виборів.

"Він постійно зустрічається з послами країн ЄС, послом США для обговорення виборів", - розповів "Апострофу" наближений до нього нардеп НФ. "Він давним давно став самостійним центром сили, здатним не тільки на власну позицію, а й на власні дії", - підкреслює співрозмовник.

Підтвердженням цьому є чергова поїздка міністра в штати. Як стало відомо "Апострофу", Авакова запросили 12 лютого в Вашингтон на Круглий стіл з обговорення мирного плану для Донбасу. На ньому будуть обговорюватися ідеї мирного врегулювання конфлікту, зокрема представлений кілька років тому київським Міжнародним центром перспективних досліджень план розгортання в ОРДЛО Міжнародної тимчасової перехідної адміністрації під керівництвом ООН, "план Сайдіка", що набув розголосу, і, власне, план "малих кроків" Авакова.

Серед присутніх на Круглому столі очікуються керівництво Держдепу та інших американських структур, спецпредставник США Курт Волкер, цілий список авторитетних дипломатів, чиновників, політиків і експертів. З української сторони крім міністра Авакова, який виступить зі вступною промовою, будуть нардеп від фракції "Батьківщина" Григорій Немиря, колишній міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, екс-прем'єр України Юрій Єхануров і керівник Міжнародного центру перспективних досліджень, дипломат Василь Філіпчук. Головувати на заході буде колишній посол США в Україні Вільям Тейлор, з яким у Авакова партнерські відносини.

Уіляьм Тейлорпрес-служба МВД

Саме Тейлор, як стверджують в кулуарах українського парламенту, консультував Авакова щодо його плану повернення Донбасу і саме він організував під приїзд міністра авторитетний Круглий стіл.

Виглядає дещо дивним той факт, що таке серйозне питання летить обговорювати міністр внутрішніх справ, а не закордонних. Але, як розповідають знайомі з ситуацією джерела, конференція - лише привід для візиту за океан. Летить Аваков в США насправді не заради дискусій про Донбас, адже до завершення виборчого циклу ніяких серйозних кроків щодо врегулювання конфлікту ніхто не робитиме. Аваков відправиться у США для неформальних зустрічей з американським керівництвом - для обговорення, перш за все, питання забезпечення чесних і вільних президентських виборів і свого бачення боротьби з фальсифікаціями, про які зараз не говорить тільки ледачий.

"Американці хочуть, щоб Аваков не грався з кимсь з кандидатів, а як глава МВС забезпечив чесні вибори", - поділилося джерело "Апострофа" в дипломатичних колах.

"Якщо вибори пройдуть під егідою закону, то США не прогадали, зробивши ставку на Україну. Якщо ж ні, то від цього виграє Росія і Володимир Путін, який неодноразово говорив, що Україна - це навіть не країна", - розповів інший співрозмовник видання на правах анонімності.

У фракції НФ опитані "Апострофом" депутати також підтвердили ставку американців на Авакова. Але зазначають, що сам міністр паралельно веде переговори і з лідерами президентських перегонів - Юлією Тимошенко і Володимиром Зеленським, і що у нього існують певні відносини з Ігорем Коломойським, про що він сам зізнавався, і Рінатом Ахметовим. Крім того, незважаючи на деякі розбіжності зберігається тісне партнерство зі старими партійними товаришами - Турчиновим, Яценюком, Парубієм і прем'єром Гройсманом. З іншого боку - жорстке протистояння з групою "газовиків" в парламенті і осілим у Відні олігархом Дмитром Фірташем, відверта ворожнеча з Медведчуком, важкі стосунки з оточенням президента і дуже не прості особисто з главою держави. Саме тому, в силу свого позиціювання і керівництва найпотужнішим правоохоронним органом, Аваков, можливо, сам того не бажаючи, став єдиним гравцем, що має реальні інструменти і можливість забезпечити чесні і справедливі вибори.

Але чи зможе людина, яка залишається частиною старої політичної еліти і представляє все розмаїття української політичної культури, дійсно забезпечити проведення президентських виборів в рамках закону? Яким чином він зможе попередити масовий підкуп? Як боротися з фриками і технічними кандидатами? Як забезпечити рівний доступ до ЗМІ і нейтральність ЦВК? Поки що це все - питання. Можливо, після візиту міністра в США з'являться і відповіді.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі