RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Петро Олексійович дуже сильно боїться нової коаліції в парламенті - нардеп Сергій Власенко

У "Батьківщині" побоюються фальсифікацій з боку колишнього президента

У "Батьківщині" побоюються фальсифікацій з боку колишнього президента

У партії "Батьківщина" отримали інформацію про те, що п'ятий президент України Петро Порошенко через вплив на органи місцевої влади усіляко намагатиметься фальсифікувати результати партії Юлії Тимошенко на позачергових парламентських виборах, які відбудуться цієї неділі, 21 липня. Про те, чому Порошенку важливо "збити" партію Тимошенко з виборів та чи вдасться йому це зробити - у бліц-інтерв’ю "Апострофу" розповів народний депутат України від фракції "Батьківщина" Сергій ВЛАСЕНКО.

- Вчора ви повідомили, що колишнім президентом Петром Порошенком готуються ймовірні фальсифікації на виборах. Що достеменно вам відомо?

- Ситуація наступна: ми ж усі свідомі того, що увесь перший тур президентських виборів Петро Порошенко боровся не з Володимиром Зеленським, а проти Юлії Тимошенко, застосовуючи для цього усі можливі брудні й не брудні, чесні, наполовину чесні й зовсім нечесні способи боротьби, починаючи від активації програми "Турбота", закінчуючи використанням губернаторів й багатьох інших у різних подібних речах. Наприклад, у Харківській області працював call-центр, який цілеспрямовано використовувався проти "Батьківщини".

Зараз відбувається, по суті, те саме. А все тому, що Петро Олексійович продовжує боятися тих, хто може вивернути повністю усі його оборудки, які він увесь цей час здійснював, – в "Нафтогазі", оборонці та багатьох інших сферах.

Цього тижня ми отримали інформацію про те, що, користуючись тим ресурсом, який залишився в розпорядженні Петра Олексійовича, губернатори, голови райдержадміністрацій, власне усі ті, хто завжди на виборах могли впливати на кінцевий результат та його спотворення, зроблять усе, щоб за будь-яких обставин не допустити "Батьківщину" та Тимошенко у парламент.

- Яка кінцева мета у Порошенка - "збити" Тимошенко з виборів чи просто набрати більше голосів?

- Завдання Петра Олексійовича – не допустити "Батьківщину" до парламенту. Вони розуміють, що за цих умов найбільш ймовірною коаліцією є союз "Слуги народу" та "Батьківщини". Відтак є висока ймовірність того, що Юлія Володимирівна буде розглядатись на посаду прем’єр-міністра України. Тому зараз десь через вплив на членів й голів комісій, десь через вплив на бюджетників, десь через застосування усіх тих механізмів, які використовувались на президентських виборах, як то розповсюдження неправдивої інформації - він буде цього добиватися. Його практична мета - вкрасти у нас, як і на президентських виборах, декілька відсотків. Усі партії зараз, окрім "Слуги народу", перебувають на межі 7-8%, тому на сьогоднішній день 2% - це суттєво. Хочу нагадати, що саме 2% не вивели Тимошенко до другого туру президентських виборів.

- У партії розуміють, як можна запобігти такій ситуації?

- По-перше, ми закликаємо усіх: не слухати будь-які нісенітниці, які зараз активно будуть розповсюджуватися, та підтримати ті політичні сили, які ви вважаєте за потрібне.

По-друге, наших прихильників ми закликаємо прийти й проголосувати з таким результатом, щоб будь-які фальсифікації та маніпуляції на півтора-два відсотки не були принциповими та вирішальними.

І головне, що варто пам’ятати: парламентські вибори – це ще й вибори прем’єр-міністра України, тому що прем’єром не може бути політик не з парламентської політичної сили. Голосуючи, пам’ятайте про це.

- Як на вплив Порошенка в регіонах сприяла кадрова "зачистка" Зеленського, яка вже поступово розпочалась?

- Десь, звичайно, відбулись кадрові ротації. Але вони відбулись не усюди, тим паче вони практично не дійшли до рівня районних державних адміністрацій. Так, десь зняли губернаторів й частину голів районних адміністрацій, але у нас голів таких адміністрацій, якщо не помиляюсь, близько 600 - і вони точно не усі замінені. Якщо 20 замінено – то, знову ж таки, це всього 20 з 600. А відтак, на сьогоднішній день губернаторська вертикаль залишається у руках Порошенка, бо здебільшого це його люди.

Ще раз наголошую, мета Порошенка – не пустити Юлію Тимошенко до парламенту й потім не дати їй можливості висувати свою кандидатуру на посаду прем’єр-міністра України. Зрозуміло, що чинному президенту буде складно боротись з Петром Олексійовичем - з його досвідом та, що важливо, можливостями – фінансовими, медійними, поки що адміністративними. Тим більше, при всій повазі й усіх сподіваннях до чинного президента, на жаль, за перші місяці президентства Зеленського я не побачив якихось відчутних кроків у напрямку притягнення до відповідальності очільників попередньої влади за ті речі, які вони, очевидно, скоювали в некоректний спосіб.

- З чим це пов’язуєте, в першу чергу?

- Насамперед з тим, що в оточенні президента мало фахових людей, які могли би це зробити. А по-друге, прокурорська вертикаль та вертикаль СБУ - досі у руках Порошенка. Тобто насправді вплив Порошенка на адміністративний ресурс залишився - він достатньо великий. Так, він вже не є таким всеосяжним, але ще доволі суттєвий. Тому на сьогоднішній день, враховуючи увесь той ресурс, який я перелічив, відповідаючи на питання: чи в стані Петро Порошенко фальсифікувати результат на виборах по будь-якій партії на 1,5-2% - я скажу, що так. Тому ми звертаємось до наших прихильників з проханням не допустити фальсифікацій, насамперед, за партійними списками.

За нашою інформацією, Петро Олексійович зараз дуже сильно боїться за себе та нову коаліцію у парламенті.

- Маєте на увазі за своє політичне майбутнє?

- Не тільки. Ми усі знаємо, що розмах корупції при Порошенку був величезним. Навіть МВФ при першій розмові з новою владою спитав – коли ви подолаєте корупцію? Зрозуміло, що в такій державі, як Україна, з такою формою правління, на жаль, без президента такі речі не відбуваються - і мене ніхто не переконає в зворотному. Тому треба провести чітку професійну кропітку роботу, зафіксувати усі порушення.

І я впевнений, що ці порушення так чи інакше вестимуть до колишньої першої особи держави. І він це також розуміє. Тому якщо фахова команда підсилить політичну волю чинного президента, це буде тією сумішшю, яка призведе до карколомних результатів, зокрема в питаннях розслідування й повернення до державного бюджету незаконно отриманого майна.

- Яке майбутнє чекає Петра Порошенка та його "Європейську солідарність" в парламенті, в разі їх проходження?

- Давайте називати речі своїми іменами - "Блок Петра Порошенка". Вони в різні часи були то "Солідарністю", то частиною Партії регіонів, то знову "Солідарністю", то "Блоком Петра Порошенка". Тепер вже "Європейською солідарністю". Весь час мімікрують.

Я не бачив заяв президента й не чув жодної заяви будь-кого з партії "Слуга народу" про те, що вони готові навіть просто вступати в будь-які коаліційні перемовини з "Блоком Петра Порошенка". У нього перспектив немає. Якщо хтось вступить з ними в перемовини - то цей політик підтримує усе, що відбувалось в країні останні 5 років. Тобто фактично вони вважатимуть, що у нас відбулася судова реформа, що у нас чесні суди, страхова медицина, пенсії виросли, дороги відремонтовані тощо.

Якщо хтось в цій країні вважає, що це все є, – той може об’єднуватися з Петром Олексійовичем. Тим більше, досвід 2014 року говорить про те, що задля досягнення своїх політичних амбіцій Порошенко готовий декларувати усе, що завгодно. Але коли виходить до виконання – починає розказувати історії і робити абсолютно інші речі. Я чудово пам’ятаю коаліційну угоду 2014 року, під якою я був би готовий ще раз підписатись. Але після того Петро Олексійович нічого не зробив - це втратило сенс.

- Тобто його перспективи як політика туманні?

- Так, але проблема в іншому. Насправді це питання притягнення будь-яких порушників до відповідальності. Це ж не те, що хтось когось побив тощо. Це складна категорія економічних злочинів. Тому конче необхідно, щоб цим займались фахові люди. Ось в цьому є величезна проблема.

І, звичайно ж, Порошенко буде захищатись, використовуючи свій медійний ресурс, який він купив у Януковича (маю на увазі телеканал "Тоніс", відомий зараз як "Прямий"), і кричатиме, що це політичне переслідування. Тому необхідно якісно і фахово довести його провину за допомогою механізмів, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом.

Якщо цим не будуть займатись професійні люди, які не знають, у чому відмінність люстрації від притягнення до кримінальної відповідальності, то Петру Порошенку вдасться з цього вискочити і він дуже хоче це зробити. Він розуміє, що у Зеленського є політична воля, але немає професійних людей в достатній кількості, які могли би підставити плече і підсилити його своєю професійною роботою. Власне через це Порошенко, побоюючись Тимошенко як вогню, намагається зробити усе, щоб поставити під сумнів проходження "Батьківщини" до наступного парламенту.

Читайте також

Вибори воєнного часу: коли Банкова зробить перший крок

Багато що щодо майбутніх виборів вирішиться вже у грудні

Війна не завада: як українська влада готується до виборів

У високих кабінетах всерйоз подумують над проведенням наступної весни виборів