RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Обманний маневр: Путін затіяв хитру гру в Україні перед виборами

Іван Ступак про підступний план Кремля щодо виборів в Україні

Іван Ступак про підступний план Кремля щодо виборів в Україні Фото: EPA

Візит кандидата в президенти України Юрія Бойка до Москви - це спроба Кремля приховати реального кандидата, якого підтримує Москва. Таким чином, Росія врахувала помилки попередніх виборів в Україні і почала хитру гру. Що стосується зустрічі Бойка з російськими чиновниками - оцінку цьому повинні дати правоохоронні органи України. Таку думку висловив "Апострофу" колишній співробітник Служби безпеки України Іван Ступак.

Реакція на візит Бойка повинна бути - це однозначно. Адже мова про країну, з якою у нас ведуться бойові дії - неоголошена війна. І раптом політик, народний депутат, кандидат в президенти їздить на зустріч з посадовими особами РФ і виступає там - звичайно ж, повинна бути правова оцінка, і ці дії повинні оцінити Генеральна прокуратура, СБУ. Вони повинні сказати, наскільки це законно, і зобов'язані відреагувати на це. Тобто замовчувати цю тему не можна.

Інша справа, що Росія таким чином ховає своїх реальних кандидатів, виставляючи напоказ одного проросійського кандидата, яким нібито є Юрій Бойко. Мовляв, "ми його підтримуємо, а всі інші - це не наші". Але я це розцінюю, як хитру і тонку гру Кремля. В цьому плані вони стали більш досвідченими і почали грати трохи хитріше.

Це обманний маневр - мовляв, "дивіться, ось наш кандидат і все". Але це ж очевидно непрохідний кандидат, який не отримає ніяких голосів.

Нам цю обманку кинули, щоб відвернути від реальної людини або людей, яких підтримує російський уряд. Вони зовсім інші.

Читайте: Навіщо Бойко їздив в Москву: два головних питання

Справа в тому, що в Кремлі врахували помилки 2004 року, коли вони, наприклад, заздалегідь вітали Януковича. Вони врахували всі помилки і вирішили засвітити Юрія Бойка - він все одно непрохідний, але цією поїздкою привертає до себе увагу.

Ось таку хитру гру затіяв Кремль, яка відчувається кінчиками пальців. Тобто - ось вам Бойко, а реальні кандидати приховані.

Відповідальність? Ніякої кримінальної статті не може бути за його дії. Держзрада? А в чому вона проявляється - її немає. Це громадський осуд, суспільне неприйняття. Але юридично у нас немає статті за контакти з російським урядом. В принципі людина може собі дозволити зустрічатися з ким завгодно. Але, оскільки у нас йде неоголошена війна (з Росією), то прокуратура має перевірити, як він їздив, хто його запрошував. А може він контактував з російськими спецслужбами, зовнішньою розвідкою або ФСБ? Тобто юридичної відповідальності немає як такої, але оцінка повинна бути обов'язково - замовчувати це не можна.

Читайте: У Бойка відповіли на "роздратування" через переговори в Москві

Але повторюся, тут спостерігається відволікаючий маневр. В Росію перед виборами їде людина, у якої близько 5 відсотків підтримки серед виборців, і яка навіть при масовій фальсифікації нічого не отримає. Це була красива гра - його запросили і засвітили, а суспільство, звичайно ж схвильоване. Мовляв, як же так - він кремлівський і проросійський агент. Але насправді в Кремлі вирішили заховати тих людей, з якими вони будуть в подальшому працювати при їх перемозі на виборах.

Хто ці люди? Тут важко сказати, але я чітко відчуваю, що вони ховають своїх людей, з якими їм вигідно буде працювати. А називати якісь прізвища - це буде голослівне твердження, тому що у мене немає даних.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників