RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Навіщо Бойко їздив у Москву: два головних питання

Ігор Петренко про зустріч Бойка з Медведєвим і Міллером

Ігор Петренко про зустріч Бойка з Медведєвим і Міллером Фото: provse.today

Один з кандидатів на виборах президента України Юрій Бойко зустрівся з прем'єр-міністром Росії Дмитром Медведєвим і керівником "Газпрому" Олексієм Міллером. Крім того, у зустрічі також брав участь голова політичної ради партії "Опозиційна платформа - За життя", кум Володимира Путіна Віктор Медведчук. Зустріч одразу стала приводом негативної реакції, як серед політикуму, так і громадськості. Навіщо Бойко відправився в Москву і як це вплине на його підтримку, - "Апострофу" розповів політичний експерт МЦПД Ігор Петренко.

Позиція Юрія Бойка досить послідовна в цьому плані. Він завжди відкрито виступав за відновлення, в першу чергу, економічних зв'язків з Російською Федерацією, і, звичайно ж, газових контрактів, які скоро закінчуються.

Однак зустріч вже отримала досить гостру реакцію серед українського суспільства і політикуму. І головне питання - чи варто було це робити в ситуації війни на сході України і визнання Російської Федерації країною-агресором. З його боку, ігнорування цього питання може сильно вплинути на сприйняття політика в Україні.

Газові питання

Фактично приводом для поїздки, зі слів Бойка, стало прагнення знизити в Україні ціни на газ. Але потрібно розуміти, що про завищені тарифи говорять не тільки Медведчук і Бойко, це є в програмах і інших кандидатів. І, звичайно ж, це не привід відправлятися на переговори в Москву. Так, Бойко може аргументувати це тим, що домогтися цього за рахунок РФ легше, ніж перекуповувати газ у європейської сторони. Але в ситуації, коли українське суспільство перебуває у гостро-негативному ставленні до РФ, доречність такого вчинку викликає масу питань. Крім того, той же Бойко обіцяв зниження ціни на газ не за рахунок переговорів з РФ.

Також є нюанс в черговості певних заяв. Перед тим як поїхати в Москву, Бойко заявив, що не виключає союз з Тимошенко. В її штабі відразу ж відреагували, що ні в які союзи не збираються йти. Проте наступним кроком в цій історії стала поїздка на зустріч до Москви.

Не виключаю, що Адміністрація президента активно це використовуватиме у зв'язці з Тимошенко для подальшої її дискредитації. Вже досить давно порушувалося питання її проросійськості, але вона досить вміло його нейтралізувала. Тепер же заяви Бойка і подальша його зустріч можуть дати ґрунт для відродження таких звинувачень. У цьому може бути якийсь технологічний момент.

Передвиборчі моменти

Щодо рейтингів, навряд чи у Бойка був проукраїнський електорат, тому не думаю, що це може якось вплинути. Але треба розуміти, що його ядерний електорат дивиться на Російську Федерацію як на країну, з якою потрібно співпрацювати або, як мінімум, мати конструктивний діалог. А таких в цілому не мало, тому ми і бачимо досить багато "біло-блакитних" кандидатів, які асоціюються з проросійськими силами. Але, фактично, він єдиний зробив конкретний крок назустріч, тому, можливо, це допоможе мобілізувати інших, які вважатимуть що саме він готовий до переговорів з РФ. На відміну від тих, хто в санкційних списках і точно не зробить це найближчим часом. Але ще не зрозуміло, як відреагує суспільство і якою буде реакція правоохоронних органів.

В цілому ж, на мою думку, реакція негативна. Чи переб'є вона питання гаманця - спірний момент. Якби Бойко був зараз при владі, займав високий пост, це можна було оцінювати інакше. А поки це розмова в повітрі. Ні Бойко, ні Медведчук не зможуть нічого змінити. Єдине, що у них поки вийшло - зміцнити свій статус проросійськості. Як це позначиться на їхній підтримці? Покажуть вибори.

Читайте також

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

План Джонсона по Україні: допомога чи ганьба

Ідея Майка Джонсона не була сприйнята ні Києвом, ні Білим домом