RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Закрити кордон: чому Туск пішов на поводу у польських фермерів

Ідея з повною зупинкою імпорту серйозно вдарити по відносинах між Києвом та Варшавою

Ідея з повною зупинкою імпорту серйозно вдарити по відносинах між Києвом та Варшавою Фото:

Польські фермери продовжують блокувати кордон із Україною. І вирішити цю проблему не вдається. Українська влада сподівалася на новий польський уряд, який очолив Дональд Туск. Однак і йому, незважаючи на висловлювання підтримки Україні, протест фермерів виявився не по зубах. Більше того, глава уряду Польщі висловився за повну заборону імпорту в Польщу з України. Про те, що стоїть за такою заявою Дональда Туска, читайте у матеріалі "Апострофа".

Не за рахунок нас

Що довше триває протест, то більше нових вимог виникає у фермерів. І дедалі більше польська влада йде їм на поводу. У вівторок, 27 лютого, у Празі відбувся саміт "Вишеградської групи" (Чехія, Словаччина, Польща, Угорщина) на рівні прем'єр-міністрів, де Туск зробив низку показових заяв.

"Ми готові допомагати Україні, але в тому, що стосується вільної торгівлі з Україною, ми повинні брати до уваги й інтереси наших спільнот – суспільних та економічних. І в цьому випадку ми маємо єдину думку: нам необхідно працювати разом із Брюсселем, щоб допомогти Україні не на шкоду нашій економіці, і особливо нашому сільському господарству", - заявив Туск.

А далі прем'єр-міністра Польщі понесло.

Читайте також: Поляки затримали українського журналіста: знімав, як з Білорусі до Польщі їдуть російські товари

"Ми обговорюємо можливість поширення ембарго на інші продукти, якщо ЄС не знайде ефективнішого способу захистити польський та європейський ринки", - сказав глава уряду Польщі.

Але й на цьому він не зупинився, заявивши про необхідність повної блокади кордону.

"Ми говоримо з українською стороною про повне закриття кордону з Україною, але це буде тимчасове рішення", – додав він.

За його словами, ціна рішення про вільну торгівлю з Україною надто висока з погляду польських інтересів – і йдеться не лише про фермерів.

"Ми не можемо заплатити цю ціну, тому ми шукаємо рішення, яке захистить польський ринок, а також європейський ринок від повені значно дешевшою сільськогосподарською продукцією з України", – сказав прем'єр-міністр.

Вибори важливіші

Як зазначив у коментарі "Апострофу" про ситуацію, що склалася, експерт-міжнародник Володимир Воля, зараз Туск думає про місцеві вибори та вибори до Європарламенту, а тому з фермерами він конфліктувати не буде.

Про його внутрішньополітичні мотиви Туска говорить і співдиректор програм безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

"Засуджувати Туска не можна. Я думаю, він готовий до компромісу, і він має відповідний досвід вирішення питань, - каже він "Апострофу", - Але Туск став заручником внутрішньої політики. Він очолює коаліційний уряд, а попереду місцеві вибори. Йому потрібні політичні дивіденди, тому і не робить різких рухів стосовно фермерів".

За словами Володимира Волі, польські фермери не задоволені не так Україною, як аграрною політикою ЄС.

"Непродумана аграрна політика Євросоюзу призвела до того, що до протестів польських фермерів підключилися і фермери з інших країн ЄС", - каже експерт.

З цим твердженням згоден і Михайло Пашков: "Польща та інші країни ЄС хочуть вирішити питання щодо аграрної політики, насамперед із Брюсселем. А нам залишається лише чекати. Час ще є, тим більше, що основний експорт сільгосппродукції з України йде не через Польщу" .

Без квот не обійтися

На думку політолога Віталія Бали, на відміну від українського уряду, Туск намагається сам вирішити проблему з реекспортом українського зерна. "У понеділок прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо та голова польського уряду Дональд Туск обговорили збільшення експорту українського зерна та інших культур до найбідніших країн світу, щоб пом'якшити протести фермерів у Європі, які вбачають в українських товарах загрозу ринку", - зазначив політолог в коментарі.

Водночас, за словами Бали, дії Києва більше схожі на піар-акцію, яка не націлена на результат. Особливо яскравим прикладом безрезультативності таких дій стала подорож членів Кабміну на кордон з Польщею.

"Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що зустріч із польськими чиновниками на кордоні 23 лютого не відбулася. Треба було добре подумати перед тим, як їхати на кордон. Але зараз наші чиновники не хочуть думати, а просто виконують усі вказівки, навіть якщо ці вказівки недоречні, м'яко кажучи. Усі запам'ятали те "шедеврельне" фото членів українського уряду, яке викликало і сміх, і смуток одночасно за український уряд. Усі ж добре розуміли, що такими піар-заходами проблеми не вирішуються, але все рівно поїхали і зганьбилися на весь світ", - зазначив Бала.

Що ж до вирішення питання щодо зерна, то і Михайло Пашков, і Володимир Воля вважають, що воно незабаром станеться. Але за рахунок України.

"Країни східної Європи бояться конкуренції з Україною, а тому, я думаю, що ЄС знову запровадить квоти для української сільгосппродукції та будуть організовані механізми транзиту української продукції через територію всього Євросоюзу. Фермерам потрібні гарантії, що наша сільгосппродукція не затримається в ЄС. Це об'єктивні речі, які набули політичного забарвлення", - резюмував Володимир Воля.

"Польща, Угорщина, Словаччина, Болгарія хочуть зменшити конкурентність України до її вступу в ЄС", - вважає Михайло Пашков.

Читайте також: У Польщі розсипали 160 тонн зерна з України: як покарали зловмисників

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів