RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Хід слоном: що стоїть за візитом Кулеби в Індію

Україні конче необхідно налагодити відносини з Нью-Делі. Але не все залежить від нас

Україна та Індія Україні вкрай важливі позитивні відносини з Індією Фото:

28-29 березня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відвідав Індію. Його візит уже можна вважати знаковим, адже подібних поїздок не було з 2017 року. На порядку денному відновлення довоєнних відносин, залучення Індії до Формули миру Зеленського, а також, що цілком логічно, російське питання. Більше деталей – у матеріалі "Апострофа".

Різні оцінки

За підсумками проведених зустрічей Дмитро Кулеба уже заявив про зміни в ставленні Індії до повномасштабної війни РФ проти України. За його словами, "можливо, нам в Україні хотілося б, аби ці зміни були швидшими, яскравішими, але в Індії своя зовнішня політика, свої інтереси".

"Завдання номер один – повернути рівень співробітництва країн до довоєнного. Друге завдання – працювати над новими спільними проектами та програмами. Третє питання – це Формула миру", - зазначив Дмитро Кулеба.

Водночас його індійський візаві Субраманьям Джайшанкар був більш “сухий” в своїх оцінках.

"Наші дискусії були зосереджені на конфлікті, що триває, і його ширших наслідках. Обмінялися думками про різні ініціативи в цьому контексті. Говорили також про глобальні та регіональні питання, що становлять інтерес для нас обох", - написав Джайшанкар у соцмережі Х (колишній Twitter).

Читайте: В Альянсі думають про Україну: що дасть нашій країні статус кандидата в НАТО

Саме політична складова взаємовідносин видається ключовою на найближчу перспективу. Справа в тому, що Україна організовує Глобальний саміт миру влітку. Індія на ньому – один з важливих учасників, адже для Нью-Делі актуальними є принаймні два пункти Української формули миру з десяти – екологічна та ядерна безпека.

"В принципі, вони (представники Індії – "Апостроф") брали участь в усіх зустрічах з обговоренням Формули миру, починаючи з Копенгагена в минулому році. Тобто абсолютно є надія, що вони і в цьому саміті будуть брати участь. На них покладається, я так розумію, більш посередницька роль у цих переговорах. Не просто самим взяти участь, а показати, приклад іншим країнам", - зазначає в розмові з "Апострофом" завідувачка відділу нових викликів Національного інституту стратегічних досліджень Олена Борділовська.

Посередництво як фактор під час виборів

Багато країн Азії, Африки та Латинської Америки можуть брати приклад з Індії та її позиції щодо росії та України. До слова, схожим чином українська дипломатія діє на Близькому Сході – через Саудівську Аравію.

"Дмитро Кулеба декілька разів так натякнув, що розраховує на посередницьку роль Індії в перемовинах з Росією. Тобто, по факту вже цього саміту можливо, щоб індійська сторона якось донесла до Росії важливі для нас меседжі", - каже Олена Борділовська

За її словами, інтерес нинішнього керівництва Індії – здобути додатковий престиж, а також використати цей чинник на парламентських виборах, що триватимуть до літа цього року.

"В Індії такими кроками дуже пишаються, вони показують, що, бачте, у нас є такі можливості – говорити і з тими, і з тими. Буквально через три тижні в Індії починаються вибори, на яких Нарендра Моді зі своєю партією збирається переобратися. І йому важливо показати, що в нього дуже успішна зовнішня політика. Що він спромігся довести Індію до такої висоти коли індійські дипломати спокійно розмовляють із американцями та з росіянами", - підкреслює Олена Борділовська.

До слова, напередодні візиту Дмитра Кулеби прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді телефоном спілкувався з президентом Володимиром Зеленським. І в той же день Моді дзвонив Путіну, аби привітати його з переобранням на посаду президента.

Українські танки як фактор образи

Інша ціль, про яку заявив Дмитро Кулеба – відновлення довоєнного рівня відносин. І саме тут спостерігається найбільше викликів.

Від самого початку повномасштабного вторгнення Індія займала позицію стратегічного нейтралітету. По-іншому і бути не могло. Останні 30 років українські дипломати мало уваги приділяли цьому напрямку, хоча навчання індійських студентів у наших вишах відбувалося, аграрний та машинобудівний експорт з України потроху йшов.

Серйозним ударом по відносинах з Індією стало постачання 320 українських танків Пакистану у 1996 році. Нагадаємо, з цією країною у Індії було 3 широкомасштабних війни за спірний регіон Кашмір.

"Десь до 2012 року у нас не було ні політичних, ні економічних стосунків. Навіть міжурядові комісії не проводилися. Я якраз працював в Міністерстві економічного розвитку, в торговельно-економічному департаменті, і отримав завдання відновити ці стосунки. І тільки через 9 років нам вдалося провести міжурядову комісію. Так от, Індія перед комісією казала нам: "ви продали танки нашим ворогам і ми з вами не хочемо мати ніяких стосунків. А росіяни нас підтримували завжди, ми з росіянами і будемо спиратися на них", - описує ситуацію в розмові з "Апострофом" експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

І хоча про відновлення засідань комісії домовилися, остання подібна зустріч відбулася ще у 2018 році.

До повномасштабного нападу рф основу нашої торгівлі складала машинобудівна та аграрна продукція. Обсяги були надто малими, аби впливати на політичну позицію Індії. І ще більше впали вони зараз.

"Я сам вів перемовини з Індією. Вони нам пропонують шкури буйволів, свій чай, такі речі. А ми їм – високотехнологічну продукцію, наприклад, двигуни "Мотор Січі". "Хартрон" щось пропонував. А зброю ми не могли продавати, бо раніше постачали Пакистану", - ділиться досвідом Руслан Осипенко.

Натомість Росія активно використовувала культурні сентименти з радянських часів та продавала Індії свою зброю. Від гелікоптерів і літаків до військових кораблів та підводних човнів. Саме цей чинник є достатньо важливим. За даними SIPRI, протягом останніх двох десятиліть Росія постачала 65% зброї, закупленої Індією.

Мати російську зброю – означає постійно залежати від Москви у комплектуючих, обслуговуванні тощо. Тому не дивно, що у 2022 році ця країна утримувалася від критики Кремля. А ще збільшила експорт сирої нафти з росії, хоч і з вигідними для себе знижками.

Тим не менш, Індія відправила в Україну більше 10 партій гуманітарної допомоги. І це в купі з візитом Кулеби дає певні підстави розраховувати на зміни у стосунках.

Зміна позицій

Останніми роками позиція Індії дещо змінюється. Не стільки завдяки Україні, а більше через дії наших союзників. США активно намагаються залучити Індію до альянсу проти Китаю. І це автоматично впливає на індійську позицію щодо союзника, чи то пак васала Китаю – росії.

"Індії просто запропонували такі можливості, від яких вона просто не хотіла б відмовлятися - cтати країною номер один в Південно-Східній Азії. Щоб збалансувати Китай, Індію зараз будуть піднімати, скажімо так, економічно, політично і технологічно. Тобто, підуть туди інвестиції та технології", - каже Руслан Осипенко.

Ще в 2022 році з’явилася ініціатива Великої сімки щодо вкладення протягом 5 років 600 млрд дол. у інфраструктуру країн Глобального Півдня.

"Фонд мав забезпечити менший вплив Китаю на країни, які знаходяться на його зовнішньому контурі. Той самий В'єтнам, Таїланд та Індія. І ці гроші мали витратити на створення паралельного транспортного коридору, який буде паралельний китайському так званому шовковому шляху, який би брав початок в Індії", - підкреслює експерт.

Однак наразі цей транспортний коридор поки що заблоковано через розпалювання конфліктів на Близькому Сході діями росії та Ірану. Але від цих ідей явно ніхто відмовлятися не збирається.

Не в останню чергу завдяки США змінилася позиція Нью-Делі і щодо російської нафти. З початку року майже всі індійські компанії припинили її купувати через побоювання санкцій. Натомість наступного місяця до Індії прибуде близько 7,6 млн барелів американської нафти, що є найвищим показником за останній рік

Та більш важливим на довшу перспективу є оборонне співробітництво США з Індією. І тут теж видно зміни. У червні минулого року прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді здійснив візит до США. Серед іншого, дві країни погодилися спільно виробляти в Індії двигуни для американських винищувачів. Індія також дозволила ремонтувати кораблі ВМС США на індійських верфях та придбає дрони американського виробництва. І це в подальшому може зменшити залежність Індії від російської зброї. Ба більше, відкриває додаткові можливості для України. Не напряму, а за посередництва американських компаній, які співпрацюють як з Україною, так і з Індією.

Загалом, чинник США у відносинах України та Індії може бути важливішим, ніж здається. Якщо Вашингтон у своїх інтересах може впливати на Нью-Делі проти росії, то чому б цим не користуватися. Разом з тим, повного розірвання відносин Індії з росією найближчими роками очікувати точно не варто: надто давні і масштабні стосунки склалися між Нью-Делі і Москвою.

Читайте: Привіт, В'єтнам: як Росія тікає від санкцій Заходу

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів