RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Фiнанси

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Привіт, В'єтнам: як Росія тікає від санкцій Заходу

Проблеми у РФ виникли вже в Туреччині, Китаї та ОАЕ

Санкції Вторинні санкції проти РФ розширюють свою географію Фото: radiosvoboda.org

Дедалі більше країн із числа "друзів" Росії відмовляються мати з нею справу. Це проявляється у припиненні транзакцій та блокуванні рахунків росіян у банках цих країн, через що РФ починає зазнавати суттєвих труднощів як з імпортом необхідних їй товарів, включаючи деталі для військової техніки, так і з експортом своєї продукції. "Апостроф" з'ясовував, чому від Росії відвертаються навіть країни так званого "Глобального Півдня", і чи залишилися ще у світі охочі загравати з Кремлем.

Банки Об'єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) почали масово обмежувати грошові розрахунки з юридичними та фізичними особами із Росії. Про це повідомляє видання "Ведомости" із посиланням на представників російського бізнесу.

"Зараз банки ОАЕ гроші з Росії не беруть і у зворотний бік платежі не проводять", - цитує видання неназваного співрозмовника, що представляє російську ділову спільноту.

Читайте: В Бразилії відмовилися заправити літак Лаврова: довелося летіти "на перекладних"

Еміратські фінустанови також почали закривати банківські рахунки росіян – як компаній, так і громадян.

Складнощі російських клієнтів банків ОАЕ почалися ще восени 2023 року. Проте останнім часом фактично відбувається тотальне блокування їхньої торговельно-фінансової діяльності. Найімовірніше це пов'язано з тим, що еміратські банки бояться потрапити під вторинні санкції США та союзників, які тепер поширюються на країни, що допомагають РФ оминати раніше введені обмеження.

Як відомо, Емірати після вторгнення РФ в Україну стали одним із головних притулків для заможних росіян та місцем, звідки вони ведуть свій бізнес в обхід західних санкцій. Тому обмеження на фінансові операції в ОАЕ для громадян Росії можуть виявитись досить болючими.

Схожа ситуація, до речі, склалася і в Туреччині, куди росіяни почали їхати після початку великої війни. Особливо після оголошення часткової мобілізації в Росії у вересні 2022 року.

Як писав "Апостроф", турецькі банки з кінця 2023 року почали відмовлятися від співпраці зі своїми російськими контрагентами, а також блокувати платежі росіян та їхні рахунки. Причина та ж сама - побоювання потрапити під вторинні санкції, запроваджені у грудні минулого року США, а у січні цього – Євросоюзом.

Сьогодні свято, обійми китайця

Російський бізнес також має проблеми з грошовими розрахунками в Китаї. Спочатку вони були точковими – у січні державні банки КНР почали посилювати умови надання послуг російським клієнтам. Однак на початку лютого банк Chouzhou Commercial, який був для російських імпортерів основним розрахунковим центром, повністю зупинив операції з РФ. На цьому справа не закінчилася. Три найбільші банки Піднебесної – Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), China Construction Bank (CCB) та Bank of China – також припинили прийом платежів від російських компаній, які перебувають під західними санкціями.

У випадку з Китаєм складність полягає в тому, що він став головним торговим партнером РФ після початку великої війни. Оскільки основні товари, які країна-агресор відправляє на експорт до Піднебесної, - це нафта, газ, ліс та продовольство, то блокування платежів створює чималі проблеми з надходженнями до російського бюджету.

При цьому проблеми є й з імпортом з Китаю. "А це не лише споживчі товари - дуже часто це саме ті комплектуючі, які вони не можуть отримати на Заході", - сказав у коментарі "Апострофу" керівник аналітичного напряму мережі "АНТС" Ілля Несходовський.

Читайте: Британські фірмі допомогали армії РФ: постачали обладнання для дронів і не тільки

В результаті Росії доводиться ускладнювати "схеми" обходу санкцій, що, безумовно, збільшує загальні витрати країни-агресора.

"Йшлося, наприклад, про "прокладку" в Білорусі, потім - Казахстан, а вже звідти розрахунки з Китаєм. Нібито ця "схема" цілком робоча і дозволяє здійснювати розрахунки", - розповідає Несходовський.

Проте Емірати - все ж, особливий випадок, оскільки саме тут росіяни масово реєструють компанії, які представляють, зокрема й державні інтереси РФ, щоб майже безперешкодно вести бізнес з усім світом. При цьому дирхам ОАЕ став для Росії однією з головних валют у її міжнародних розрахунках.

Саме тому блокування фінансової діяльності Росії через ОАЕ є вкрай важливим у справі нанесення їй максимальної економічної шкоди (а внаслідок цього – і військової). І ефект від таких заходів вже досить добре помітний.

"Наприклад, Індія протягом двох місяців не купувала російську нафту бренду Sokol через те, що компанія, яка мала отримувати розрахунки через Об'єднані Арабські Емірати, не могла там відкрити рахунок. Інакше вони (банки ОАЕ, - "Апостроф") потрапили б під санкції. А тому відмовилися відкривати рахунки. – розповідає Ілля Несходовський . – І лише недавно вони знайшли якусь фірму, яка дала їм можливість отримувати розрахунок від Індії безпосередньо на цю компанію в Еміратах".

Доброго ранку, В'єтнам

Але у Москві на місці не сидять і вже шукають для себе нові "тихі гавані". Принаймні в РФ зараз активно рекламуються можливості для реєстрації бізнесу та безперешкодного проведення фінансових операцій у В'єтнамі та Індонезії.

Та й цими країнами список подібних "гаваней", напевно ж, не вичерпується. За великим рахунком, допомогти Росії й надалі обходити санкції потенційно може будь-яка країна, що належить до так званого "Глобального Півдня", який щодо російської агресії проти України, за рідкісними винятками, зберігає "нейтральну" позицію. У багатьох таких країнах навіть не приховують, що допомагаючи РФ обходити санкції, вони самі на цьому непогано заробляють.

Втім у них через це можуть виникнути серйозні проблеми. Тому багато хто просто не наважується на тіснішу співпрацю з токсичною Росією.

Зокрема, це стосується В'єтнаму, вважає український дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко.

"По-перше, він надто слабкий, а, по-друге, він включений до стратегічного плану Сполучених Штатів як альтернатива Китаю. В'єтнаму запропонують більше, ніж зможе запропонувати Росія, - розповів він у коментарі "Апострофу". - А ось Індонезія може спробувати - вони намагаються проводити незалежний курс в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Але Сполучені Штати, відмовляючись від підтримки України та європейців, переносять свою увагу в Азіатсько-Тихоокеанський регіон і просто не дадуть у себе в підчерев'ї зробити такий фінансовий хаб для Росії".

Але не Азією єдиною. Для РФ потенційно привабливим у цьому сенсі є регіон Латинської Америки. І тут вона може на щось сподіватися.

"Латинська Америка вважає, що Росія робить за них ту роботу, яку вони не можуть зробити самі, - повалити гегемонію Сполучених Штатів Америки, зокрема у Латинській Америці", - пояснює Руслан Осипенко.

Це можуть бути як невеликі країни (Еквадор), так й більші – наприклад, Чилі. Проте навряд чи Аргентина, президентом якої із грудня 2023 року є прозахідний політик Хав'єр Мілей. Також, на думку Руслана Осипенка, у росіян мало шансів на Мексику, яку, за його словами, "перекуплять" США, оскільки Вашингтон розглядає цю країну як альтернативну Китаю виробничу базу.

Тому найімовірніше таку роль візьме на себе Бразилія.

"Вона грає свою гру, позиціонує себе самостійним гравцем. І тому Бразилія може стати таким хабом, я цього не виключаю", - вважає дипломат.

Вам лист

Але не можна виключати, що і з Бразилією росіянам нічого не вдасться. Все просто - у цій країні теж є банки.

За словами Іллі Несходовського, останнім часом активізувалося Міністерство фінансів США, яке розсилає "листи щастя" банкам по всьому світу. Мінфін США попереджає - якщо банки продовжать здійснювати транзакції на користь підсанкційних осіб, їх буде відключено від розрахунків у доларах.

"Жодна банківська система не може працювати без цієї валюти - це втрата 90% клієнтів", - пояснює експерт.

Таким чином, кільце навколо Росії звужується. Справа дійшла до того, що РФ намагається нав'язати країнам Африки схему оплати російського зерна, яке їм постачають, у криптовалюті (не зайвим буде нагадати, що розрахункам у крипті віддають перевагу терористи та організовані злочинні групи, - "Апостроф").

"Все це є свідченням серйозного погіршення можливостей РФ здійснювати фінансові транзакції у світі. Такі кроки - це вже відчай. Росія впевнено рухається до повної фінансової ізоляції - такої, в якій зараз перебуває Північна Корея", - каже Ілля Несходовський.

Раніше український економіст, колишній член Ради Національного банку України (НБУ) Віталій Шапран у розмові з "Апострофом" спрогнозував, що через побоювання потрапити під санкції обмежуватимуть фінансові транзакції з компаніями з РФ арабські країни, а також держави Азії та Латинської Америки. Як бачимо, цей список невдовзі можуть поповнити і африканські країни. Щодо ОАЕ прогноз уже здійснився. Тепер спостерігатимемо за ситуацією у В'єтнамі, Індонезії, Бразилії – і далі по всіх зупинках.

Читайте: "Санкції" в дії: в ракетах КНДР виявили 75% компонентів виробництва США

Новини партнерів

Читайте також

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Борг кожного українця, виходячи із загального розміру боргу країни, становить 4000 доларів

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифрова гривня, використання якої протестує Нацбанк України, мало чим відрізняється від звичайної, але вона має свої переваги

Україна йде до дефолту: чим це загрожує кожному українцю

Якщо Україна не знайде коштів для погашення зовнішнього боргу, країна зануриться у стан дефолту