RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Чи наблизить Саміт у Швейцарії до миру

Коли Україна та Росія можуть розпочати переговори

Саміт миру Європа хоче прямих перемовин України з Росією Фото: Shutterstock

Агентство Bloomberg пише, що в Європейському Союзі думають над Самітом за участі України і Росії на території Саудівської Аравії. Мовляв, на швейцарському Саміті миру росіян не будет, але потрібен майданчик, на якому треба проводити вже перемовини за участю безпосередньо воюючих країн. Чи стане Саудівська Аравія майданчиком для майбутніх перемовин між Україною і Росією - своїм поглядом в етері Апостроф TV поділився кандидат політичних наук, експерт-міжнародник Станіслав Желіховський.

В Швейцарії російської делегації не буде. Її не було запрошено. Ба більше, вона сама не воліє підтримувати українську ініціативу, натомість продовжує нарощувати свою агресію проти України. Тож ні про які прямі перемовини зараз не йдеться.

Читайте: Саміт миру наближається: як Росія шалено намагається його "зламати"

Щодо подальшого, то Україна не виключає в майбутньому участі російської федерації на наступних майданчиках. Після глобального Саміту миру у Швейцарії росії буде передано ту позицію, яку вироблять учасники саміту. Це буде перший крок до справедливого миру. Тобто фактично росію і проінформують, і нададуть їй можливість ознайомитися з тим, що буде узгоджено в Швейцарії.

В подальшому вже можна буде говорити, чи погодилась росія на якісь умови, і з тими позиціями, які будуть вироблені на Саміті миру. І чи прийматиме вона, відповідно, участь в наступних заходах. Можливо один з заходів відбуватиметься на території Саудівської Аравії. Я ще раніше передбачав, що один з важливих етапів переговорного процесу відбуватиметься саме на території Саудівської Аравії, тому що вона дуже активно працює на шляху мирного врегулювання.

Плюс саміт в Саудівській Аравії може бути ознакою того, що туди можна буде запросити якомога більшу кількість країн, які не братимуть участі у Швейцарії.

До того ж, Саудівська Аравія зараз активно допомагає в обміні військовополоненими. А як відомо, у Швейцарії один з головних пунктів, які обговорюються на даній стадії процесу - це обмін військовополоненими, а також повернення дітей, які перебувають на території росії.

Тобто якщо це все з'єднати, то можна припустити, що наступною зупинкою буде Саудівська Аравія, яка має багато зв'язків як і з Заходом, так і з країнами Глобального півдня, і навіть з тими країнами, які ми відносимо до сучасної "осі зла".

Однак поки що важко говорити про якісь часові періоди. Враховуючи, що й відбуватимуться інші заходи, а також виборчі процеси у США і низці інших держав, які також можуть внести вагомий внесок у перемогу України. Але на загал можна сказати, що Саудівська Аравія є потенційним майданчиком для перемовин, а наслідний принц може стати може стати медіатором переговорного майданчика за участі України і російської федерації.

Читайте: Відкриють новий фронт? Росія збирає нове угруповання військ

Читайте також

Інструктори з НАТО: що дасть поява західних військових в Україні

Ідея Макрона відправити інструкторів стала наслідком перегляду низкою країн Заходу позиції стосовно подій в Україні

Північний фронт: чого чекати ЗСУ з боку Білорусі і не тільки

Росія зацікавлена ​​у тому, щоб ще більше розширити фронт з Україною