RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Саміт миру наближається: як Росія шалено намагається його "зламати"

До саміту залишилося два з половиною тижні

Саміт миру і Путін Путін намагається будь-що зірвати Саміт миру Фото: 24tv.ua

Кілька тижнів залишається до Саміту миру в Швейцарії, який пройде 15-16 червня на курорті Бюрґеншток. Напередодні Володимир Зеленський оголосив, що в Швейцарії зберуться представники понад 90 країн. Очікується, що саміті візьмуть участь і окремі представники Глобального півдня, зокрема Індія. Як Росія намагається всіляко встромити палки в колеса і чи можлива участь Байдена у саміті - своїм поглядом в етері Апостроф TV поділився політолог, директор Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

По-перше, саміт у Швейцарії є глобальним Самітом миру, а Україна разом зі Швейцарією є його співорганізатором. Але це не локальний саміт, інакше він би проходив в Україні. І цей саміт стосується не лише формування умов для майбутніх мирних перемовин, і умов, які будуть важливими для подальших перемовин про завершення війни між Україною і росією. Цей саміт і про справедливий світовий порядок.

Читайте: Які питання обговорюватимуться на мирному саміті у Швейцарії: Зеленський назвав три пункти

Зараз навколо саміту йде гостра дипломатична боротьба - як публічна, так і прихована. Росія вже декілька місяців поспіль шалено працює в різних формах - і публічно, і таємно - щоб зменшити кількість учасників цього саміту і знизити рівень участі. І проведення міністерського саміту БРІКС саме в ці дати - це спеціально зроблено, щоби міністри закордонних справ цих країн поїхали не в Швейцарію, а на БРІКС.

Десь використовується шантаж - говорячи про позбавлення допомоги чи згортання економічної співпраці. Десь корупцію використовують, десь обіцяють позики чи постачання енергоносіїв за пільговими цінами. Росія дуже активно працює і тисне на своїх партнерів, щоб вони не їхали на Саміт миру.

Тим не менш, Індія буде брати участь в Швейцарії, бо бачить в цьому демонстрацію власної лідерської ролі в регіоні Глобального півдня і не тільки. Тут ще й йде певне суперництво з Китаєм.

Без Сі

По Китаю - невідомо. Питання відкрите. Майже напевно можна сказати, що навряд-чи приїде Сі Цзіньпін. До того ж, він вже відвідав Європу. А Сі Цзіньпін не часто їздить за кордон. І треба розуміти, що це не китайська гра, тому Китай ймовірно буде осторонь. Однак звернення Зеленського і до Сі, і до Байдена - з закликами взяти участь особисто в цьому саміті - це сигнал, зокрема для Китаю. Мовляв, якщо ви проігноруєте цей саміт, то навряд-чи зможете претендувати на роль об'єктивного нейтрального посередника у майбутніх мирних перемовинах. Тож Китай має обирати.

Натомість Китай має власну ініціативу, про яку оголосив разом з Бразилією - яка теж збирається брати участь в Саміті миру - про те, що треба провести окрему мирну конференцію, де буде і Україна, і росія. Без питань. Але треба визначати - як, на яких умовах, за яким порядком денним. А дискусію про це можна починати вже в Швейцарії на глобальному Саміті миру.

Читайте: Ресурси Росії вичерпуються: як Путін намагається отримати від Китаю гарантії

І без Байдена?

Щодо участі Байдена на саміті - питання є. І воно, скоріше за все, пов'язане з тим, що Байден перед цим братиме участь у дуже важливому інтенсивному дводенному саміті Великої сімки. А потім ще такий же інтенсивний саміт в Швейцарії. І враховуючи поважний вік Джо Байдена, тут є певні питання. Тож можливо була рекомендація його радників про те, що краще хтось інший від США поїде. Але головне - щодо участі США в саміті від самого початку жодних питань не було. Скоріше за все, американську делегацію очолить держсекретар США Ентоні Блінкен. І він як досвідчений дипломат може активно попрацювати над узгодженням спільних документів. Тут від нього користі буде навіть більше, ніж від самого Байдена. Але статус Байдена, звісно ж важливий - і для залучення лідерів країн Глобального півдня, і для демонстрації росії, що США активно нас підтримають. Бо якщо Байдена не буде - то це використають і путін, і противники Байдена у США.

Є компромісний варіант - Байден може взяти участь у саміті в форматі відеоконференції. Він може звернутися з відеозверненням до учасників Саміту миру. І це може якраз бути одним з варіантів участі президента США у саміті.

Тож зараз триває дуже відповідальна фаза підготовки до Саміту миру. Зокрема визначається, хто саме братиме участь, на якому рівні. І навколо цього йде шалена боротьба між Україною і її партнерами з одного боку, і росією - з іншого.

Читайте: Початок мирного треку: якими будуть наслідки Глобального саміту в Швейцарії

Читайте також

Інструктори з НАТО: що дасть поява західних військових в Україні

Ідея Макрона відправити інструкторів стала наслідком перегляду низкою країн Заходу позиції стосовно подій в Україні

Північний фронт: чого чекати ЗСУ з боку Білорусі і не тільки

Росія зацікавлена ​​у тому, щоб ще більше розширити фронт з Україною