RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Переграти Садового: від кого і чого залежить доля мера Львова

Перед лідером партії "Самопоміч" маячить тінь кримінального переслідування

Перед лідером партії "Самопоміч" маячить тінь кримінального переслідування Андрія Садового можуть усунути з посади мера Львова Фото: city-adm.lviv.ua

Коли в листопаді 2014 року п'ять партій створили у новообраній Верховній Раді коаліцію "Європейський вибір", мало хто підозрював, що через два з половиною роки між ними розв'яжеться справжня політична війна. На сьогоднішній день багато патронів з Банкової летить у бік лідера політичної партії "Самопоміч", яка представлена однойменною фракцією в парламенті, Андрія Садового. Він опинився в кроці від втрати крісла мера Львова. Маячить перед ним і тінь кримінального переслідування.

Сміттєва справа

"Я не виключаю, що днями мені можуть вручити підозру, а потім і усунути від посади", - анонсував розвиток подій Садовий. У Генпрокуратурі побоювання Андрія Садового не підтвердили, але натякнули, що слідство в будь-який момент може набути несподіваного повороту. Мова йде про розслідування трагедії річної давності, коли в травні на Грибовицькому сміттєзвалищі сталася пожежа і в результаті загинули четверо рятувальників.

"Комунальне підприємство Львівської міськради "Збиранка" протягом багатьох років писало листи на ім'я керівника міста, так само, як це робили і громадські активісти, про необхідність фінансування робіт з рекультивації. У той же час усі ці листи ховалися у стіл", - розповів журналістам генпрокурор Юрій Луценко.

Як стало відомо "Апострофу", наразі Андрій Садовий проходить у справі Грибовицького сміттєзвалища в якості свідка. Але його статус незабаром може змінитися, чому дуже сприяють члени комітету Верховної Ради з питань екологічної політики.

"Коли ми почали обговорювати ініціативу Садового про те, щоб облаштувати резервний полігон твердих побутових відходів у Чорнобильській зоні, ми зацікавилися, а чи є взагалі у Львові план з утилізації сміття. Такі плани затверджуються мерами в кожному місті. З'ясувалося, що львівський градоначальник за десять років так і не затвердив такий план. Виникла ідея звернутися в прокуратуру з проханням вивчити, які кроки робив безпосередньо мер, щоб вирішити проблему зі сміттям", - на правах анонімності розповідає один з депутатів профільного комітету.

Соратники лідера "Самопомочі" стверджують, що вини Андрія Садового в ситуації сміттєвої проблеми немає. Якщо б влада в особі уряду Володимира Гройсмана та керівництва Львівської ОДА не пхала палиці в колеса, то Львів би не опинилася в зоні ризику екологічної катастрофи.

"Проблема з львівським сміттям знаходиться виключно в політичній площині. Усі ініціативи Садового блокуються на вищому рівні. Грибовицьке сміттєзвалище закрили. Але його ще можна було експлуатувати. Можна було знайти інше звалище для вивезення сміття. Але влада всіляко перешкоджає цьому, - каже лідер фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

Березюк переконує, що місто з 800-тисячним населенням виявилося заручником політичної помсти команди президента за незговірливість політичної сили Андрія Садового, її вихід з парламентської коаліції і гостру критику багатьох кроків Петра Порошенка і уряду Володимира Гройсмана.

Детонатором неприємностей Садового називають і його персональний президентський рейтинг. Один з наближених до Петра Порошенка народних депутатів каже, що вогонь неприязні президента до Садового почав розгорятися в березні 2016 року.

"Якщо говорити про потенційне відсторонення Андрія Садового від посади мера Львова, то це робиться: А – щоб трощити його персональний рейтинг сміттєвої тематикою і не дати можливість Садовому брати участь у президентській кампанії як кандидата, що має шанси вийти в другий тур; Б – дати сигнал, що не варто Садовому підтримувати вимоги Тимошенко про проведення дострокових парламентських виборів; В – зробити зговірливими фракцію "Самопоміч"; Г – попередити об'єднання "Самопомочі" з іншими опозиційними силами, - міркує директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. – І все це поки що вдається".

План Б

У кулуарах парламенту обговорюється і версія розплати за нібито союз Садового з мільярдером Ігорем Коломойським і підконтрольною йому партією "Укроп".

"Якщо суд відсторонює мера від посади, то його обов'язки виконує секретар міськради. Про якісь конкретні терміни не можна говорити. У статусі колишнього мера можна проходити хоч до чергових місцевих виборів, - пояснює голова парламентського комітету з питань держбудівництва та регіональної політики Сергій Власенко. Секретарем Львівської міськради є представник "Громадянської позиції" Анатолій Забарило.

У "Самопомочі" стверджують, що якогось "плану Б" на випадок відсторонення Садового від посади (можливість арешту лідера партії навіть не допускається) ще не розглядали.

"Не треба вигадувати велосипед. Ми будемо захищати Андрія Івановича всіма законними шляхами з залученнями громадськості. Якщо знадобиться, то будуть і акції протесту, наметові містечка..." - говорить народний депутат від "Самопомочі" Єгор Соболєв, але щиро сподівається, що до цього справа не дійде.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі