RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Путіну важко: Трамп хоче пошвидше вирішити питання України

США налаштовані на швидке вирішення проблеми Донбасу

США налаштовані на швидке вирішення проблеми Донбасу Фото: EPA/UPG

Візит Петра Порошенка до США і зустріч з Дональдом Трампом стали сильним ударом по зовнішній політиці Росії та продемонстрували наявність зовнішньополітичної стратегії Білого дому щодо україно-російської кризи. Які кроки доведеться зробити РФ у зв'язку з таким провалом, "Апострофу" розповів лідер російської опозиційної політичної партії "Західний Вибір" Костянтин Боровий.

Всі необхідні гарантії американська сторона дала. Таке враження, що стратегія (з українського питання, - "Апостроф") не тільки існує, але й вже закріплена як зовнішньополітична концепція Сполучених Штатів. Побоювання, що Трамп може використати Україну в якості предмета для торгу, поступово знімаються. Твердження американської сторони про те, що санкції триватимуть до моменту деокупації України, - це дуже серйозна заява і в рамках міжнародних угод та зобов'язань за Будапештським меморандумом. Схоже, що США налаштовані на швидке вирішення цієї проблеми. Небезпека полягала в тому, що окупація Криму і присутність збройних сил Росії на Сході України можуть перейти в хронічну стадію. Так само, як в Абхазії, Південній Осетії та Придністров'ї. Але, мабуть, цього вже не буде. Росії давали можливість почати виправляти ситуацію з Україною.

Зараз для Путіна основна політична і дипломатична проблема полягає в тому, щоб не домовитися, а просто зустрітися з президентом Сполучених Штатів. Поки це не вдалося, передбачається, що зустріч відбудеться під час саміту "Великої двадцятки" 7 липня. Але ясності немає, особливо після заяви міноборони РФ про те, що вони будуть збивати в Сирії всі літаючі об'єкти - все може закінчитися тим, що Трамп відмовиться від такої зустрічі. Ця ймовірність дуже висока, оскільки будь-яка провокація може зірвати цю зустріч, а міноборони здатне на провокації.

Зараз значно зростає ймовірність ізоляції Росії, але все в руках Путіна. Доти, доки триватиме агресія проти України, економічна ситуація в Росії буде погіршуватися. Безумовною є політична ізоляція Путіна, який ще нещодавно був учасником "Великої вісімки" провідних держав, а тепер на нього, з одного боку, не зважають, а, з іншого, зустріч з Путіним - це серйозна втрата іміджу для політиків.

Ще один важливий момент, на який потрібно звернути увагу, - військово-технічне співробітництво. Було кілька дуже різких заяв з боку РФ щодо можливості ядерної війни, якщо США будуть присутні в Україні. Російським пропагандистам не вдалося залякати Сполучені Штати. Тому з’явилася заява про розширення військово-технічного співробітництва з Україною, відбулася зустріч Порошенка з міністром оборони США Джеймсом Меттісом та прозвучала заява самого Трампа про співпрацю. Тому ситуація в регіоні істотно змінюється. США втягуються в цей конфлікт.

Раніше була заява про необхідність прямих контактів між Україною і Росією. Я розумію, як важко це для Путіна та його оточення. Але заклик, судячи з усього, мав дію і, можливо, з часом ми побачимо цей формат прямих переговорів. Це будуть прямі переговори про деокупацію України.

Читайте також

Новий закон про мобілізацію: що зміниться для українців

Після кількох місяців дискусій Верховна Рада таки ухвалила багатостраждальний закон

У Верховній Раді склалася прикра ситуація навколо законопроекту про мобілізацію – нардеп Ірина Фріз

Нардеп Ірина Фріз розповіла про те, як Верховна Рада розглядає законопроект щодо мобілізації

Шило у браслеті: чи зможе скандальний чиновник уникнути покарання

Співробітник СБУ, близький до Офісу президента, навряд чи ризикує догодити за ґрати