RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Якщо Зеленський не грюкне кулаком по столу, на Україну чекатимуть важкі часи - дипломат

Вадим Трюхан вважає, що повинна бути жорстка реакція президента

Вадим Трюхан вважає, що повинна бути жорстка реакція президента Володимир Зеленський Фото: sbu.ua

Наслідки рішення Конституційного суду щодо визнання неконституційними норм про кримінальну відповідальність за недостовірне декларування можуть привести до некерованої ситуації в Україні. Якщо зараз президент Володимир Зеленський не зможе вдарити кулаком по столу і не відіграє цю ситуацію, то на Україну чекатимуть дуже тривожні й непрості часи. Таку думку в ефірі Апостроф Live висловив юрист-міжнародник, дипломат і громадський діяч ВАДИМ ТРЮХАН.

- Як ви оцінюєте лист посла України в ЄС Миколи Точицького щодо можливого призупинення безвізу? Яка вірогідність, що безвізовий режим буде призупинений на невизначений термін.

- Я думаю, що наслідки цього рішення Конституційного суду будуть набагато ширшими, аніж просте зупинення чи призупинення безвізового режиму Україна-ЄС. Насправді, ті, хто ініціював це рішення, а це як проросійські політики, так, на мою думку, і політики, які сидять у фракції "Слуга народу", мали на меті згорнути взагалі співпрацю України із Заходом. Йдеться і про Міжнародний валютний фонд, і про Сполучені Штати Америки, і зрозуміло, про Європейський Союз і таке інше.

Я звернув увагу на те, що навіть міністр закордонних справ Кулеба, який завжди публічно висловлюється дуже помірковано, на сьогоднішній прес-конференції сказав, що, на його думку, ще немає прямих підстав для зупинення безвізового режиму. Але вони з’являться, якщо не буде усунуто ту ситуацію, яка виникла після цього рішення КСУ.

Це безпрецедентно жорстка для дипломата заява, яка свідчить про те, що у владі вже розуміють, що гра виходить за межі керованості.

Читайте: Конституцій­ний суд робить неприпустимі речі - екс-голова суду Станіслав Шевчук

Плюс, пост на Facebook Олексія Данилова – секретаря РНБО. Він прямо не назвав Конституційний суд України в тій ситуації, яка склалася, але там читалося між рядків, що він особисто дуже занепокоєний цією ситуацією.

Як відомо, зараз проходить позачергове чи термінове засідання РНБО. Ситуація дуже тривожна.

Насправді йдеться про широкомасштабний наступ проросійських реваншистських сил. Відповідно, у світі вже бачать цю ситуацію. Навіть вийшла серйозна критична стаття у Financial Times, а це, як відомо, одне з найповажніших видань у світі, де йдеться про те, що виникають вже сумніви в здатності президента Зеленського проводити чи продовжувати курс реформ.

Відповідно, якщо зараз президент Зеленський не зможе вдарити кулаком по столу і не зможе відіграти цю ситуацію, то я боюся, що Україну чекають дуже тривожні й дуже непрості часи.

- Що ви маєте на увазі конкретно? Бо почали лунати думки, що про вступ в ЄС після таких кроків КСУ можна забути взагалі.

- Ну про забути взагалі я б не говорив. Але я би говорив ось про що: по-перше, про безвізовий режим ми вже з вами проговорили коротко, але є більш серйозні речі. Для України може закритися доступ до дешевих запозичень. А як відомо, рівень кредиторської заборгованості України настільки високий, і настільки зараз тяжка бюджетна ситуація – за різними оцінками, йдеться про 250-300 млрд гривень дефіциту на наступний бюджетний рік – що без зовнішніх запозичень Україна не зможе уникнути дефолту.

А що таке дефолт – це на 5-10 років зупинення будь-яких інвестиційних проектів, зубожіння населення. Це взагалі може призвести до якихось хлібних бунтів. Ситуація в країні може стати абсолютно некерованою. Вона зараз є умовно керованою, а за таких умов вона стане абсолютно некерованою.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі