RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Безугла "торпеда": чого досягла скандальна "слуга" нападками на Залужного

Заява Мар'яни Безуглої продемонструвала посилення конфлікту між ОП та головкомом

Заява Мар'яни Безуглої продемонструвала посилення конфлікту між ОП та головкомом Фото:

Протистояння Банкової та головкома ЗСУ Валерія Залужного, схоже, виходить на новий рівень. Чутки про конфлікт точилися давно, але в публічну площину вони вийшли лише на початку листопада після статті Залужного в журналі The Economist. Тоді з боку провладних нардепів почала поширюватися інформація про необхідність звільнення головкома. Повідомлялося навіть, що вже готовий наказ міністра оборони про звільнення Залужного. Однак після хвилі, що здійнялася в ЗМІ і соцмережах на захист генерала, випади в його бік з боку влади начебто вщухли. Але вчорашній пост нардепа від "Слуги народу" Мар'яни Безуглої, в якому вона знову закликала відправити Залужного у відставку, знову розбурхав українське суспільство. "Апостроф" розбирався для чого це потрібно владі і як цей скандал може вплинути на ситуацію в Україні.

Безуглій потрібен план

Заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, яка представляє фракцію "Слуга народу", Мар'яна Безугла знову закликала відправити у відставку головнокомандувача Збройних сил Валерія Залужного. Відповідну посаду вона опублікувала на своїй сторінці у Facebook.

Критичні зауваження Безуглої звелися до того, що головнокомандувач ЗСУ, за її словами, не надав депутатам "план перемоги" і водночас запропонував посилити мобілізацію. "Головнокомандувач ЗСУ не зміг надати план задуму на 2024 рік. Ні великий, ні маленький, ні асиметричний. Військові просто сказали, що їм потрібно забирати не менше ніж 20 тис. громадян на місяць...", - написала нардеп. Безугла стверджує, що без планів на рік і пропозицій щодо "змін системи ВСУ" військове керівництво "має піти".

При цьому Безугла розповіла, що ще влітку на засіданнях Ставки, а також у парламенті під час планування бюджету на 2024 рік Залужний не став відповідати на низку питань.

"Як ви бачите війну? Чому створення бригади, а не доукомплектування існуючих? Скільки коштуватиме бригада, нова бригада? Це ще нові штаби, пов'язані з бойовими підрозділами? Чи закладати кошти під ротацію та демобілізацію? Що з навчанням? Що з ротаціями? Чому? У 2024 році не закладено закупівлю турнікетів взагалі, наприклад? Ви розумієте, що один загиблий коштує державі 15 млн грн, а турнікет типу САТ – у 10 тисяч разів менше? Крім трагедії загибелі як такової", - написала Безугла.

На її думку, якщо у військового керівництва немає задуму на 2024 рік, а "всі їхні пропозиції щодо мобілізації зводяться до того, що потрібно більше людей без будь-якої пропозиції щодо змін системи ЗСУ, то таке керівництво має піти".

З нею щось не так

Після цього посту на сторінці Мар'яни Безуглої з'явилося багато коментарів із критикою самої нардепки. Показовим є те, що масово висловлювалися на цю тему експерти, політики, політологи та журналісти. Суть усіх коментарів зводиться до однієї тези: "Руки геть від Залужного!".

Зокрема заступник командира 3-ої окремої штурмової бригади Збройних сил України Максим Жорін заявив що окремі депутати ходять у формі чи в мілітарі, проте не мають та ніколи не мали жодного стосунку до війська, більше того - ганьблять своїми діями всю країну. "Або ж обговорюють події на фронті, військові рішення, продукують якісь ідіотські ініціативи. Всім було б набагато краще, якби дурні, некомпетентні і неадекватні люди не пхали свій ніс в справи мобілізації, війни та військових", - зазначив Жорін.

"Чесно кажучи, мене дивує, що представники нашого військово-політичного керівництва (а мадам Безугла, як ніяк, є заступником голови комітету ВРУ з національної безпеки та оборони) плутають Стратегічний план застосування ЗСУ та інших складових сил оборони України із Планом оборони України, - написав у Facebook координатор групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець, - Більше того, вони навіть не знайомі зі СТРУКТУРОЮ та ПРИНЦИПАМИ оборонного планування у нашій державі".

"Якщо мадам Безуглу цікавить питання "як планується застосовувати ЗСУ" (а саме це стосується компетенції генерала Залужного), замість того, щоб згідно зі своїм статусом народного депутата та заступника голови відповідного комітету ВРУ, цікавитися планом оборони України в частині, що її стосується, настільки, що вона готова "відправляти Головнокомандувача у відставку"... це мене наштовхує на думку, що з нею явно, "щось не так", - наголошує Машовець.

Цікаво, що розкритикував Безуглу навіть її колега по президентській фракції, представник президента у парламенті Федір Веніславський.

"В умовах війни це може мати вкрай негативні наслідки. Тим більше з урахуванням тих чутливих питань для оборони та безпеки держави, які розглядаються на комітеті... Я вважаю, що така поведінка пані Безуглої є неприпустимою і її перебування в комітеті може становити реальну загрозу національній безпеці з урахуванням такої моделі поведінки", - сказав Веніславський.

З нею таке вже було

Як відомо, нардепка потрапляє у скандали не вперше. Про це нагадав військовослужбовець та громадський активіст Олег Симороз.

"Нагадаємо, що в травні 2022 року Безугла ініціювала законопроект, яким пропонувалося фактично дозволити командирам вбивати військовослужбовців. Влітку 2022 року військові повідомляли про абсолютну дику ситуацію з Безуглою та її спробами керувати військовими в зоні відвідуваних нею бойових дій, для цього вона використала мандат заступника оборонного комітету. У 2021 році Безугла очолила тимчасову слідчу комісію Верховної Ради, яка розслідувала справу "вагнерівців" про зрив спецоперації української розвідки із затримання бойовиків російської ПВК "Вагнер". Цю ТСК Безугла успішно злила, прикриваючи Єрмака".

"Ну а ще у Безуглої все "дуже добре" в окрузі на столичній Оболоні, де її обрали. Ну це ж я мушу на Героїв Дніпра ганяти волонтерів-шахраїв з титушками. А у Безуглої є важливіші справи…", - резюмував активіст.

Чия торпеда?

"Зрозуміло, що Безугла написала це спеціально. Вона виконує вказівки свого "начальства" з Офісу президента і не лише звідти", - зазначив у коментарі "Апострофу" політолог Віктор Небоженко.

Більш жорстко про Мар'яну Безуглу висловився журналіст Юрій Ніколов: "Не треба думати, що вона і...нута. Вона була і є торпеда. І якщо іноді вона несе якусь наркоманську брехню - то тільки для створення іміджу і..анашки. Щоб Зеленський у разі невдалої пробної кулі міг вдати, що він не відповідає за дії і..нашки. У Путіна приблизно таку роль грав Жириновський".

На думку Ніколова, за допомогою подібних інформаційних атак відбувається підготовка інформаційного поля до знесення Залужного зі створенням іміджу м'ясника.

Таку саму думку висловив "Апострофу" і політолог Віктор Небоженко.

"Українська влада зараз діє у найкращих радянських традиціях і в стилі Путіна, якщо хочете. Таку технологію створено ще 90 років тому. Спочатку хтось із народу, а Безугла – народний депутат, вкидає якусь пропозицію, потім її підхоплюють ЗМІ, а потім прокуратура та інші силові органи. Ну, а наприкінці влада "на прохання трудящих" реалізує висловлену пропозицію", - пояснює експерт.

"Так відбувалося в СРСР, так зараз відбувається в Росії, і це вирішили обкатати в ОП", - каже Небоженко.

На думку політолога, такий підхід небезпечний не лише для влади, а й для України загалом.

Багато коментаторів також сходяться на думці, що нардепка бере участь у спланованій ІПСО, яка грає на руку країні-агресору.

"Вона – або "офанаріла шпигунка", або тотально некомпетентна в питанні оборонного планування нашої держави (що саме по собі, виглядає, м'яко кажучи, дещо дивно, враховуючи її статус і посаду у ВРУ, яку вона займає). Варіант з психічними відхиленнями, я відкидаю... тому що у "Тирнеті" фігурує довідка щодо її повної адекватності у цій сфері", - зауважив Костянтин Машовець.

"Такі дії з боку політика стають основою для чуток про "розкол українського суспільства" і нібито про конфлікт політичної верхівки та армії. Ці дії також вкладаються в канву підривної діяльності РФ на Заході з метою зриву постачання озброєння та фінансової допомоги Україні", - зазначили у спільноті InformNapalm.

А ветеран саперних військ Збройних сил та політичний діяч Юрій Гудименко вказав на ознаки двох тяжких кримінальних злочинів у заяві Мар'яни Безуглої – розголошення державної таємниці та свідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян – і звернувся до СБУ.

Чим ризикує Зеленський

"Я не сумніваюся в тому, що Безугла написала свою посаду з подачі від людей з Банкової, прізвища яких назвати не буду, вони відомі. Але ці люди на Банковій не розуміють, чим це загрожує для них самих", - коментує Віктор Небоженко. - Ще раз наголошую – вони не політики. Раніше був Арахамія, тепер ось Безугла".

На думку політолога, Залужний не бездоганний, він - жива людина і його є за що критикувати. "Але навіщо Залужного зараз знімати, провокуючи скандал у суспільстві і підвищуючи його рейтинг?, - запитує Небоженко, - Знявши Залужного, щось на фронті зміниться? Думаю, ні. То який сенс?".

Такої думки і політолог Володимир Фесенко.

"Чи змінить це рішення ситуацію на фронті? Навряд чи, - зазначає Фесенко, - Нинішні проблеми в бойових діях з російськими військами пов'язані не зі статусом Головнокомандувача Збройних Сил, а з величезною нестачею ресурсів, включаючи бійців на фронті. А якщо Залужного відпустять, а ситуація на фронті не покращиться (що цілком імовірно), багато хто в Україні скаже, що це результат звільнення Залужного. Також зрозуміло, кого звинуватять".

За словами експерта, навряд чи це позитивно вплине на нашу солідарність у боротьбі із зовнішнім ворогом. Негативні наслідки можуть виникнути і щодо України з боку наших міжнародних партнерів.

"Для президента Зеленського будуть суто політичні ризики. Звільнення Залужного автоматично зробить його центром концентрації та об'єднання для всіх, хто не лише незадоволений діями нинішньої влади, а й буде незадоволений звільненням Залужного. І таких буде багато. А сам Залужний, який зараз зосереджений на військовій справі, може у разі звільнення проявити себе в політичній сфері. І багато хто спонукатиме його до цього. Якщо Залужний почне власну політичну діяльність і почне формувати політичну команду, то у президента Зеленського з'явиться потужний конкурент, якого у нього сьогодні немає", - зауважив політолог.

Як каже Фесенко, Мар'яна Безугла реально пропонує перевести Залужного з суто військової на політичну орбіту, і таким чином створити реальну політичну альтернативу Зеленському.

На думку політолога, Безугла вже завдала великих збитків президентській команді своїми провокаційними висловлюваннями.

"Як не парадоксально, те, що вона пропонує, по суті, є дією проти президента Зеленського, а до певної міри проти інтересів України в умовах війни", - резюмував експерт.

Що робити?

Як зазначають експерти, відставка Залужного лише посилить турбулентність в Україні. Але, разом з тим, щоб вийти з глухого кута, про який говорив головком ЗСУ, не потрібно посилювати президентську владу, чого прагне Офіс президента. Таку думку висловив Віктор Небоженко.

"Нам потрібна не ставка Верховного головнокомандувача, яка складається з людей з ОП та силовиків. Нам потрібен військово-технічний комітет, до якого увійдуть інженери та вчені, які мають у своєму арсеналі розробки озброєнь. Ось вони мають формувати стратегію", - пояснив політолог.

"На Банковій хочуть прибрати Залужного, але чомусь не хочуть прибрати Татарова", - резюмував Небоженко.

Безуглу – у відставку

Повертаючись до Мар'яни Безуглої, варто зазначити, що коментатори у соцмережах висловлюються не лише про її звільнення з комітету з оборони, а й про позбавлення депутатського мандату.

"Мар'яна Безугла зараз на користь окремих політиків відпрацьовує наративи ворога і вона має бути позбавлена мандата і негайно виключена з парламентського комітету з національної безпеки, оборони та розвідки", - написав військовослужбовець та активіст Олег Симороз.

Однак поки все йде до того, що Безуглую "попросять" з посади заступника голови комітету з безпеки. Народний депутат Олексій Кучеренко вже повідомив про відповідне звернення до голови Верховної Ради.

"Направив звернення до Голови Верховної Ради пана Стефанчука з пропозицією негайно відкликати нардепа М. Безуглую з посади заступника голови комітету з нацбезпеки та оборони. Це входить до його повноважень згідно із Законом про комітети ВРУ", - зазначив нардеп Кучеренко.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів