RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Прибрати Залужного? Чому у Банкової виник конфлікт з головкомом

Протистояння між цивільним та військовим керівництвом держави посилюється

Протистояння між цивільним та військовим керівництвом держави посилюється Фото:

Минулого тижня в Україні та на Заході активно поширювалася тема про суперечності між військовим і політичним керівництвом країни, простіше кажучи, між двома "З" – Залужним і Зеленським. За джерелами "Апострофа", найближчими днями на Банковій можуть ухвалити рішення щодо подальшої роботи головкому ЗСУ. Про те, як відбувається це протистояння, чому Зеленському перестав подобатися Залужний і чим реально загрожує відставка генерала, читайте в матеріалі "Апострофа".

Чутки про конфлікт між головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним та Офісом президента ходили ще минулого року. Але тоді обидві сторони всіляко заперечували розбіжності та запевняли, що військове та політичне керівництво – одна команда.

Тепер протиріччя між За і Зе вийшли на новий рівень й у суспільну площину. Сліди конфлікту можна знайти у двох статтях. Одна вийшла в журналі Time, де йшлося про те, що серед вищих військових назріває невдоволення вимогами президента наступати, оскільки вони вважають, що на серйозний наступ не вистачає ресурсів. Також там із посиланням на джерела в оточенні Зеленського йдеться про плани звільнити "старшого генерала", який відповідає за наступальні заходи.

Друга стаття опублікована в журналі The Economist у вигляді авторської колонки Залужного, де він пише, що на фронті склалася патова ситуація: обом сторонам зараз не вистачає сил, щоб узяти гору над противником. Війна, за словами головного комітету ЗСУ, стає позиційною. Для того, щоб вийти з цього глухого кута, потрібен якийсь технологічний ривок, порівнянний з винаходом китайцями пороху.

Читайте також: Три сигнали Залужного: що хотів сказати головком ЗСУ

Обидві статті викликали широке обговорення у ЗМІ, в соцмережах та й у суспільстві.

Кілька днів на Банковій статті Залужного ніяк не коментували, але потім заступник голови Офісу президента Ігор Жовква в ефірі єдиного телемарафону заявив, що статтю Залужного в Офісі вважають шкідливою, оскільки вона викликала переполох серед наших західних партнерів.

"Мені надійшов дзвінок одного з керівників кабінетів лідерів, і вони в паніці запитують: "Що повідомляти моєму лідеру? Ви дійсно в глухому куті?". Ми такого ефекту хотіли досягти цією статтею?", - сказав Жовква.

Заступник Єрмака висловився проти того, щоби відкрито коментували ситуацію на фронті.

"На місці військових, я вважаю, найостанніше, що я робив би, - це коментував для преси, для відкритої публіки, те, що відбувається на фронті, те, що може статися на фронті, якісь варіанти", - заявив Жовква.

Наступного дня із цього приводу висловився і сам президент. В інтерв'ю телеканалу NBC Зеленський заявив, що на відміну від Залужного, не вважає ситуацію тупиковою, і нинішні проблеми можна вирішити.

Синхронно з цими подіями стало відомо, що Зеленський відправив у відставку командувача сил спеціальних операцій (ССО) Віктора Хоренка, що викликало скандал. Як заявив сам Хоренко, це кадрове рішення було здійснено без відома Залужного. Таке рішення Зеленський ухвалив за поданням міністра оборони Рустема Умерова.

Критикувати Залужного розпочали і нардепи фракції "Слуги народу" у Верховній Раді.

Після низки цих подій стало остаточно очевидним, що Банкова почала наступ на Залужного. Більше того, в кулуарах - і силових структур, і цивільних органів влади - вже почали поширюватися чутки про те, хто може стати новим головкомом. На даний момент в основному називають два прізвища – начальника Головного управління розвідки Кирила Буданова та командувача Сухопутних військ ЗСУ Олександа Сирського.

"В Офісі президента незадоволені статтею Залужного в The Economist - схоже, не стільки змістом, скільки самим фактом самостійної заявки головкому на міжнародній арені, - зазначив у коментарі політтехнолог Олексій Голобуцький, - Але оскільки невдоволення лежить в електоральній площині ("ревнощі до рейтингів"), то ніхто не висловлює причини прямо, що також стає проблемою, тому що озвучувати щось, що вочевидь суперечить усім зрозумілим реаліям – це сильно підставляти себе. Або, вірніше, президента” .

"Усередині політичної та військової верхівки України назріває конфлікт, і таємне зняття генерала Хоренка свідчить про те, що це якісь політичні маневри з боку Банкової. Я вважаю, що це початок політичного наступу на генерала Залужного", - зазначає у коментарі "Апострофу політолог Віктор Небоженко.

Політолог Віталій Кулик вважає, що наші можновладці вже почали жити в електоральному полі.

"В Офісі президента готуються до майбутніх виборів - це очевидно. Конфлікт у Офісу із Залужним був і раніше, але колишній міністр оборони Олексій Рєзніков міг його згладжувати і це непогано працювало, - каже "Апострофу" Віталій Кулик, - Але після відставки Резнікова люди з Офісу почали нашіптувати Зеленському, що Залужний створює політичну конкуренцію".

Політтехнолог Олексій Голобуцький вважає, що спроба звалити негатив на Залужного виглядає жалюгідно.

"У будь-якому випадку, ми можемо констатувати дві речі. Перше. Це була спроба промацати можливість, зваливши весь негатив на головкома, тоді звільнити його, а собі за допомогою цього підняти рейтинг напередодні виборів. Друге. Конфлікт це чи ні, але певне протистояння між цивільним та військовим керівництвом держави є", - зазначив Олексій Голобуцький.

Згоден із ним і Віктор Небоженко. "Я вважаю, що йде концентрація військової та цивильної влади в одних руках заради проведення надзвичайних виборів, – каже політолог, – Залужного знімуть".

Однак, за словами Небоженка, все це може погано закінчитися як для самої влади, так і для України.

"У влади немає ні компетентності, ні відповідальності, і народ цього не простить, - зазначив Небоженко, - Головкома ЗСУ зараз знімати не можна. Конфлікт має бути купований. Зеленському треба спати в одному ліжку із Залужним. Я вважаю, що армія все ж таки зараз повинна бути на першому місці і Зеленський має шукати якийсь компроміс".

"Те, що сталося (публічна суперечка у ЗМІ) – це велика помилка і військової та політичної влади, - каже Віталій Кулик, - Банковій треба відчепитися від Залужного, потрібно зняти з ним конфлікт, вибудувати діалог і порозумітися з суспільством. Звичайно, Залужного є за що критикувати і дуже жорстко критикувати, але зараз це не доречно".

Публічні розбіжності між Володимиром Зеленським та Валерієм Залужним набули нового звучання після трагічної загибелі помічника Залужного, Геннадія Частякова, 6 листопада від вибуху гранати. Скориставшись ситуацією, ворожі пропагандисти одразу почали вбивати клин між президентом та головкомом ЗСУ, стверджуючи, що таким чином Залужному, нібито, "передали привіт" за статтю в The Economist. За даними поліції, причиною загибелі Частякова став нещасний випадок, а тому подібні заяви з боку ворожої пропаганди викликають розкол в українському суспільстві та ще раз вказують на необхідність якнайшвидше врегулювати конфлікт між двома "З".

Водночас Віталій Кулик вважає, що після можливої відставки Залужного на фронті нічого неординарного не станеться.

"Деяка частина суспільства повірила, що Залужний – геній військового мистецтва. Я б не переоцінював заслуги головкома. Я знаю офіцерів, у яких до нього багато питань. Можу впевнено сказати, що з його відставкою війська не збунтуються. Прийде інший генерал і буде не гіршим. Але, ще раз повторюю, прибирати Залужного саме зараз - недоцільно", - резюмував політолог.

Читайте: "Золоті" яйця приховати не вийде: чому не потрібно шукати "зраду" у статті Time і що має знати влада

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Новини партнерів