RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

ЗСУ без Залужного: що чекає на Україну після відставки головкома

Експерти чекають на політичні "хвилі" після зміни Залужного на Сирського

Експерти чекають на політичні "хвилі" після зміни Залужного на Сирського Фото:

Відставка Валерія Залужного, про яку так багато говорили останнім часом, таки відбулася. У четвер, 8 лютого, новим головнокомандувачем Збройних Сил України президент Володимир Зеленський призначив генерал-полковника Олександра Сирського. Як було відправлено у відставку Валерія Залужного і що тепер чекає на ЗСУ та Україну, читайте у матеріалі "Апострофа".

Довго запрягали

Відставку Валерія Залужного було обставлено у формі шоу. Спочатку президент Володимир Зеленський та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний одночасно у соцмережах повідомили про спільну зустріч та заявили, що обговорювали зміни у керівництві ЗСУ. Щоправда, з інформації спочатку не було зрозуміло – йде Залужний чи ні.

"Зустрівся з генералом Валерієм Залужним. Подякував за два роки захисту України. Обговорили, якого оновлення потребують Збройні сили України. Обговорили також, хто може бути в оновленому керівництві Збройних сил України", - написав Зеленський і додав, що запропонував Залужному і надалі "Бути в команді".

Залужний також повідомив про зустріч із Зеленським.

Читайте: Залужний звернувся до українців після зустрічі із Зеленським: текст заяви

"Важлива і серйозна розмова. Ухвалено рішення про необхідність зміни підходів та стратегії. Вдячний усім, хто поруч. Команді Генерального штабу, Міністерства оборони, президенту України", - написав генерал.

Трохи пізніше з'явився пост у Facebook Міністра оборони Рустема Умєрова. "Сьогодні було ухвалено рішення про необхідність зміни керівництва Збройних Сил України. Щиро вдячний Валерію Федоровичу за всі досягнення та перемоги", - написав Умеров.

Потім уже з'явилося відео Володимира Зеленського, в якому він подякував Валерію Залужному за роботу і заявив: "Я призначив генерал-полковника Сирського Головнокомандувачем Збройних Сил України. З сьогоднішнього дня до керівництва Збройними Силами України приступає нова управлінська команда".

Після цих слів стало зрозуміло, що Залужний – все. Щоправда, причина відставки генерала так і залишилося не озвучена.

"Причини відставки генерала Залужного, пов'язані з його професійною діяльністю, поки не озвучуються. Наскільки я знаю, в Офісі президента було оголошено, що буде проведено аудит дій ЗСУ протягом 2023 року. Але тут незрозуміло, які юридично наслідки цього аудиту, як він буде оформлений, хто його проводитиме. Тобто у відставці Залужного присутня лише певна політична логіка", - говорить у коментарі "Апострофу" експерт з міжнародної безпеки фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко.

Наслідки рішення

У наслідках відставки Валерія Залужного експерти оптимізму не вбачають.

"Якийсь час це (відставка Залужного) не позитивно впливатиме на Збройні Сили, бо будь-яка нова людина, навіть геніальна, все одно вимагає певного часу, щоб розібратися з поточними справами, - зазначив в коментарі "Апострофу" ветеран російсько-української війни, майор запасу НГУ Олексій Гетьман, - у Збройних Силах це навіть прописано в інструкціях: на будь-яку людину, яку призначають на нову посаду, не можуть бути накладені жодні догани, за винятком кримінальних або не пов'язаних з її обов'язками правопорушень".

За словами Гетьмана, у Сирського дуже небагато часу, щоб розібратися зі справами.

"Нехай це під час війни буде не півроку, а у прискореному темпі, але щонайменше місяць потрібно, щоб принаймні познайомитися з усіма командирами великих підрозділів тощо", - зазначає експерт.

"Політична відставка Залужного є дестабілізуючим фактором, який може похитнути баланс між політичним сектором і сектором безпеки держави, особливо того, що стосується збройних сил, - каже Тарас Жовтенко, - Ефективність та боєздатність української армії на полі бою забезпечується не лише діями вищого військового керівництва. Є багато моментів, які перебувають у компетенції політичного керівництва країни. З боку військових це може виглядати як перекладання відповідальності за провали політичного керівництва на військових. Така ситуація не може позитивно впливати на бойовий дух підрозділів ЗСУ та на продовження операцій, які тривають зараз, тому що наступник Залужного нікуди не дінеться від тих труднощів, які існують наразі".

На думку Тараса Жовтенка, як мінімум у середньостроковій перспективі наслідки відставки Залужного нічого позитивного не принесуть.

"На нас чекає політична криза, яку я прогнозую у квітні-травні, оскільки владі доведеться доводити свою легітимність. А якщо говорити про найближчий час, то на нас чекають певні політичні хвилі, які тільки наростатимуть, - каже в коментарі "Апострофу" політолог Віталій Кулик , - В Офісі президента спробували обставити звільнення Залужного, як мирне, без потрясінь. Але це не означає, що напруги не буде. Подивимося куди піде Залужний, що він робитиме далі. Не виключаю, що моментом скористається опозиція".

Старий-новий Сирський

Новопризначений головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський раніше відповідав за Сухопутні сили ЗСУ. Як зазначає британське видання ВВС , низка офіцерів, з якими спілкувалися журналісти, негативно відгукувалися про Сирського як людину, яка не надто ретельно ставиться до збереження життя солдатів.

Лунали скарги військових про відправку "на нуль" непідготовлених солдатів, зокрема, на його відповідальність.

"А ще, нарікають деякі офіцери, він любить порушувати вертикаль влади та втручатися в управління підрозділами аж до рівня роти", - йдеться у матеріалі.

Сирський також відповідав і за систему ТЦК. Про її роботу може судити будь-який українець.

За битву під Бахмутом також був відповідальний генерал Сирський, і в нього, як кажуть джерела, були розбіжності з тодішнім головкомом Залужним із цього приводу. Тим не менш, є і позитиви – за успішну оборону Києва його було нагороджено орденом Богдана Хмельницького II ступеня, а 5 квітня 2022 року удостоєно звання Герой України. І звичайно, на його рахунку – Харківська наступальна операція восени 2022 року. Тоді наші воїни звільнили Балаклію, Куп'янськ, Ізюм.

Тим часом Зеленський озвучив зміни, які він очікує у Збройних Силах України при Сирському. Зокрема, на столі має з'явитись реалістичний, докладний план дій ЗСУ на 2024 рік. За словами президента, кожна бойова бригада на першій лінії має отримати ефективну західну зброю. Крім того, потрібно вирішити проблеми із логістикою.

"Авдіївка не повинна чекати, доки генерали з'ясують, де у них на складах застрягли дрони. Кожен генерал має знати фронт. В іншому випадку - така людина не служить Україні ", - зазначив він.

Чи зможе Сирський відповідати цим нормам, які озвучив Зеленський, буде зрозуміло вже найближчим часом.

Читайте: У Збройних Силах України новий Головнокомандувач: хто він та чим відомий, фото

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі

Новини партнерів